Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 84. GODINI ŽIVOTA

Umro je novinar i urednik Večernjeg lista Tomislav Držić

Siniša Hančić
30.04.2023.
u 16:24

Držić je bio diplomirani novinar, urednik u Vjesniku, poslije Vjesnika u srijedu, a 1990-ih godina dolazi u Večernji list, gdje je godinama uređivao vanjskopolitičku rubriku

Tomislav Držić, za kolege i prijatelje Tom, umirovljeni novinar i urednik Večernjeg lista, umro je jutros nakon teške bolesti s navršene 83 godine. Držić je bio diplomirani novinar, urednik u Vjesniku, poslije Vjesnika u srijedu, a 1990-ih godina dolazi u Večernji list, gdje je godinama uređivao vanjskopolitičku rubriku. 

Njegov je životni put bitno obilježio događaj iz 1975. godine kada je uhićen pod optužbom da je surađivao s ustaškom emigracijom koja je navodno stajala iza eksplozije u zagrebačkoj Paromlinskoj ulici, incidentu vezanom uz Titov posjet Zagrebu.

Pravomoćno je osuđen na šest godina zatvora, koje je odrobijao u Lepoglavi do 1981. godine. Poslije odsluženja kazne vrlo je teško pronalazio i zadržavao posao. Jedno je vrijeme bio urednik stručnog časopisa Kinološkog saveza Hrvatske "Moj pas", pa je radio kao knjižničar i dobio nagradu "Pavao Markovac" za širenje knjige, koja mu je kasnije oduzeta. Osamostaljenjem Hrvatske postaje jedan od osnivača HINA-e, a potom dolazi u Večernjak. 

Tom je bio čovjek širokih interesa, zato je bio i predavač novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, predavao je i na vojnodiplomatskom učilištu i na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova. Jedan je od obnovitelja Družbe "Braća hrvatskog zmaja", a i osnivač je i u dva mandata predsjednik Hrvatsko-irskog društva. Bio je i aktivni član Hrvatskoga novinarskog društva. U Lepoglavi je napisao zbirku pjesama "Hladno je v peklu", a stihova na zagrebačkom, agramerskom kajkavskom jeziku objavio je tek 2009. godine. Večernjakovci ga pamte kao svestrano obrazovanog novinara, šarmera i uvijek spremnog na šalu

Obavijest o sprovodu Toma Držića bit će objavljena naknadno. 
 

Komentara 4

Avatar Stradun
Stradun
17:30 30.04.2023.

Laka Ti bila hrvatska zemla.

Avatar R2D2
R2D2
19:33 30.04.2023.

Sućut obitelji.

IV
ivan2841
09:46 01.05.2023.

Iskrena sućut obitelji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije