Naslovnica Vijesti Hrvatska

Umro istaknuti emigrant Jakša Kušan

U Londonu je pokrenuo Novu Hrvatsku kojoj je bio glavni i odgovorni urednik. Taj je časopis koji su mnogi smatrali najkvalitetnijim hrvatskim emigrantskim časopisom u zaglavlju imao parolu “Hrvati svih stranaka, ujedinite se”.
01. kolovoza 2019. u 07:55 4 komentara 575 prikaza
Foto: vlada.gov.hr

Istaknuti hrvatski politički emigrant, urednik londonske Nove Hrvatske i izdavač zabranjenog hrvatskog pravopisa “Londonca” Jakša Kušan umro je u Zagrebu u osamdeset i osmoj godini života. Rođen u Zagrebu 1931. godine, Kušan je emigrirao u London gdje je surađivao i s The Guardianom kao analitičar za komunističke zemlje.

u 88. godini Umro istaknuti emigrant Jakša Kušan

U Londonu je pokrenuo Novu Hrvatsku kojoj je bio glavni i odgovorni urednik, a u čijem su uredništvu bili Gojko Borić, Marija Korenić, Zdenka Palić, Aleksandar Perc, Tihomil Rađa i Emin Sedlar. Taj je časopis koji su mnogi smatrali najkvalitetnijim hrvatskim emigrantskim časopisom u zaglavlju imao parolu “Hrvati svih stranaka, ujedinite se”. Rad u Novoj Hrvatskoj Kušan je objasnio u knjizi “Bitka za novu Hrvatsku” koju je 2000. godine objavio u Rijeci. U kasnijim fazama Nove Hrvatske među suradnicima su bili i intelektualci ranga Bogdana Radice, Ivana Cerovca, Brune Bušića...

Nova Hrvatska objavila je dva izdanja “Londonca” Babića, Finke i Moguša, a izlagala je i na sajmu knjiga u Frankfurtu izazivajući bijes jugoslavenske diplomacije. Kušanova Nova Hrvatska bila je perjanica hrvatskog emigrantskog tiska iako su iz redakcije izašli Bušić, Cerovac... Kušan je u vrijeme dolaska na vlast Ivice Račana u neovisnoj Hrvatskoj postao predsjednik Upravnog odbora Hrvatske matice iseljenika kada joj je ravnateljem bio Boris Maruna.

U povodu Kušanove smrti, Vlada je objavila in memoriam u kojem je istaknuto da je “Nova Hrvatska više od tri desetljeća bila glasnikom slobodne i demokratske hrvatske države koja je, zagovarajući i braneći pravo Hrvatske na neovisnost, pridonijela očuvanju hrvatske nacionalne svijesti u inozemstvu i time dala veliki obol osamostaljenju Hrvatske početkom 1990-ih”. 


Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
 • vadis:

  Jaksa Kusan kao i mnogi u iseljenistvu su neumorno radili da se odrzi hrvatska drzavotvorna svijest za vrijeme Jugoslavije. Nazalost ljudi kao g. Kusan su zaboravljeni u Hrvatskoj.

 • Avatar Django
  Django:

  List bi trebalo ponovo pokrenuti jer ciljevi za koje se gospodin Kušan zalagao još nisu dostignuti.

 • herold:

  Čitao sam novu hrvatsku redovno. Jakša Kušan je svoju dužnost obavio a sada je na redu mlada generacija da nešto učini za ovu zemlju