Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 88. godini

Umro istaknuti emigrant Jakša Kušan

Foto: vlada.gov.hr
31.07.2019.
u 19:55

U Londonu je pokrenuo Novu Hrvatsku kojoj je bio glavni i odgovorni urednik. Taj je časopis koji su mnogi smatrali najkvalitetnijim hrvatskim emigrantskim časopisom u zaglavlju imao parolu “Hrvati svih stranaka, ujedinite se”.

Istaknuti hrvatski politički emigrant, urednik londonske Nove Hrvatske i izdavač zabranjenog hrvatskog pravopisa “Londonca” Jakša Kušan umro je u Zagrebu u osamdeset i osmoj godini života. Rođen u Zagrebu 1931. godine, Kušan je emigrirao u London gdje je surađivao i s The Guardianom kao analitičar za komunističke zemlje.

U Londonu je pokrenuo Novu Hrvatsku kojoj je bio glavni i odgovorni urednik, a u čijem su uredništvu bili Gojko Borić, Marija Korenić, Zdenka Palić, Aleksandar Perc, Tihomil Rađa i Emin Sedlar. Taj je časopis koji su mnogi smatrali najkvalitetnijim hrvatskim emigrantskim časopisom u zaglavlju imao parolu “Hrvati svih stranaka, ujedinite se”. Rad u Novoj Hrvatskoj Kušan je objasnio u knjizi “Bitka za novu Hrvatsku” koju je 2000. godine objavio u Rijeci. U kasnijim fazama Nove Hrvatske među suradnicima su bili i intelektualci ranga Bogdana Radice, Ivana Cerovca, Brune Bušića...

Nova Hrvatska objavila je dva izdanja “Londonca” Babića, Finke i Moguša, a izlagala je i na sajmu knjiga u Frankfurtu izazivajući bijes jugoslavenske diplomacije. Kušanova Nova Hrvatska bila je perjanica hrvatskog emigrantskog tiska iako su iz redakcije izašli Bušić, Cerovac... Kušan je u vrijeme dolaska na vlast Ivice Račana u neovisnoj Hrvatskoj postao predsjednik Upravnog odbora Hrvatske matice iseljenika kada joj je ravnateljem bio Boris Maruna.

U povodu Kušanove smrti, Vlada je objavila in memoriam u kojem je istaknuto da je “Nova Hrvatska više od tri desetljeća bila glasnikom slobodne i demokratske hrvatske države koja je, zagovarajući i braneći pravo Hrvatske na neovisnost, pridonijela očuvanju hrvatske nacionalne svijesti u inozemstvu i time dala veliki obol osamostaljenju Hrvatske početkom 1990-ih”. 


Ključne riječi

Komentara 9

VA
vadis
11:05 31.07.2019.

Neka je velika hvala i slava Jaksi Kusanu! VL se je sturo osvrnuo i osvrce na ljude koji su bili luconose u opcoj tami zvane komunisticka Jugoslavija.

DU
Deleted user
11:17 31.07.2019.

Hoće li Kušanovoj obitelji brzojav sućuti poslati njegova banskodvoraka ekscelencija Andrjuša P. te Pupovac dr. Milojko, njegov nezaobilazni kaolacijski partner, inače sudbinski obilježen kao vječni ugroženmik i neizmjerni patnik, koji svoju ugroženost i patnju podnosi samozatojno i herojski dok muu dovoljnoj količini pritječu "ustaške" kune?

JA
JanezIQ45
21:39 31.07.2019.

Moj otac i Jaksa su bili borci za istu stvar i prijatelji!Moj otac preminuo je duboko rezigniran i razocaran kad je vidio u sto se pretvorila Hrvatska! Kao vhunac cinizma Jaksina necakinja Lovorka dala se korumpirati pozicijom Ustavne sudkinje!Sad sjedii u Ustavnom sudu okruzena kriminalcima ala Mlakar!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije