Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK

Umro bivši čelnik SABA Juraj Đuka Hrženjak

Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/5
16.06.2020.
u 21:02

Juraj Hrženjak je, navodi se u utorak u priopćenju Antifašističke lige RH, bio istaknuti pravni stručnjak za lokalnu i regionalnu samoupravu, antifašistički borac koji je 1941. otišao u partizane.

U Zagrebu  je u 104. godini umro Juraj Hrženjak, bivši dugogodišnji predsjednik Savjeta Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH te počasni predsjednik Antifašističke lige  koji je nakon Drugog svjetskog rata obnašao brojne vojne, političke i pravne funkcije.

Juraj Hrženjak je, navodi se u utorak u priopćenju Antifašističke lige RH, bio istaknuti pravni stručnjak za lokalnu i regionalnu samoupravu, antifašistički borac koji je 1941. otišao u partizane.

30.08.2017., Zagreb - Juraj Hrzenjak, visoki vojni i civilni duznosnik u SFRJ, sudionik NOB-a, bivsi sudac Ustavnog suda SR Hrvatske i osnivac Antifasisticke lige Hrvatske. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon Drugog svjetskog rata bio je pomoćnik zapovjednika Vojne uprave Jugoslavenske armije za Istru i Slovensko primorje, pomoćnik ministra za novooslobođene krajeve, direktor Instituta za društveno samoupravljanje, zastupnik u Saveznoj skupštini Jugoslavije u Beogradu, sudac Ustavnog suda SR Hrvatske te direktor Političke škole "Josip Broz Tito" nakon čega je 1980. umirovljen.

Diplomirao je 1956. na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Autor je nekoliko knjiga u upravljanju i samoupravljanju, te koautorskih djela i članaka o ljudskim pravima i prigovoru savjesti.  Uredio je publikaciju „Rušenja antifašističkih spomenika u Hrvatskoj 1990.-2000.“.

Ključne riječi

Komentara 4

MA
marcellus
00:33 17.06.2020.

U svijetu danas ima oko 17.000 živih veterana Drugog svjetskog rata, od toga ih je u Hrvatskoj jedno 30.000

BR
branko7000
23:55 16.06.2020.

U socijalizmu poznat kao stručnjak za mjesne zajednice. Prvi direktor Političke škole CK SKJ u Kumrovcu. Navodim kao činjenicu jer se to predbacuje onima koji su polazili je, ali je dotični čak i vodip školu. I, kao i Tuđman, prihvatljiviv novom režimu za razliku od anonimaca.

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
08:00 17.06.2020.

Zločinac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije