Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Umrla poznata novinarka i aktivistica Vesna Kesić

Inicijatorica je i suosnivačica Građanske inicijative za slobodu javne riječi, Centra za žene žrtve rata, Grupe za ženska ljudska prava, B.a.B.e.... Bavila se socijalnim istraživanjima, policy-analizom, pisanjem i uređivanjem
27. prosinca 2020. u 13:23 3715 prikaza
Vesna Kesić
Foto: Željko Hladika/24 sata/PIXSELL

Noćas je u Zagrebu u 73. godini preminula Vesna Kesić, novinarka i aktivistica. Diplomirala psihologiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, MA je stekla na New School for Social Research u New Yorku. Novinarstvom se bavila u prijeratnim hrvatskim i jugoslavenskim medijima: Startu, Nedjeljnoj Dalmaciji, Danasu, Mladini i Ninu. 

Milka Babović 1928.-2020 Milka Babović se sačuvala od čira na želucu, ali je koronavirus bio koban

Nakon novinarstva bavila se aktivizmom. Inicijatorica je i suosnivačica Građanske inicijative za slobodu javne riječi, Centra za žene žrtve rata, Grupe za ženska ljudska prava, B.a.B.e.... Bavila se socijalnim istraživanjima, policy-analizom, pisanjem i uređivanjem, javlja HND.

Tijekom devedesetih sustavno se bavila pitanjima ratnih silovanja tako da je s temom konstrukcije spola i etniciteta u ratovima u bivšoj Jugoslaviji, i njihovom utjecaju na motivaciju ratnog nasilja, i magistrirala na njujorškoj New School for Social Research.

Novinarstvom se nastavila baviti pišući kao slobodnjakinja najčešće za alternativne medije, kao što je svojedobno bio ARKzin, te kasnije za razne neprofitne medijske portale. Neko je vrijeme radila i kao medijska savjetnica u tek uspostavljenom Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

špica
Kako se vi pozdravljate?
Svi koristimo neku verziju pozdrava "bok", no znate li što on govori o vama?
INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Deseti im je rođendan otkako su svoje vrijeme nesebično počeli ulagati u dobrobit zajednice