Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Umrla Jelena Brajša, bivša ravnateljica Caritasa

Pogreb Jelene Brajša bit će u utorak 9. studenoga u 12.30 na zagrebačkom groblju Mirogoj, a termin svete mise zadušnice bit će objavljen na pogrebu.
06. studenoga 2021. u 20:55 22 komentara 11913 prikaza
Jelena Brajša
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

U 87. godini života, nakon duge i teške bolesti, jučer je preminula nekadašnja dugogodišnja ravnateljica (obnovljenog) Caritasa Zagrebačke nadbiskupije gospođa Jelena Brajša, koja je na čelu ove ustanove bila od 1966. do 2005. godine, odnosno punih 39 godina, javlja IKA.

Podsjetimo, tadašnja komunistička vlast u bivšoj državi 1946. godine zabranila je rad Caritasa, oduzela mu imovinu te ju predala Crvenom križu, a isti je obnovljen nakon dva desetljeća – 1966. godine.

Pogreb Jelene Brajša bit će u utorak 9. studenoga u 12.30 na zagrebačkom groblju Mirogoj, a termin svete mise zadušnice bit će objavljen na pogrebu.

Jelena Brajša rođena je 18. kolovoza 1935. godine u Zagrebu. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Zagrebu. U Beču je 1962. diplomirala socijalni rad. Nakon toga je otišla u Francusku, u Lourdes, gdje je nastavila teološku naobrazbu.

Po povratku u Zagreb 1966. godine, zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Šeper postavio ju je za voditeljicu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Pod njezinim vodstvom, iako je sve do 1990. godine djelovao u ilegali, Caritas Zagrebačke nadbiskupije doživio je brzi i veliki razvoj. Osobito je razvio skrb za napuštenu djecu, za žene u nevolji te za osobe s teškoćama, stare, nemoćne i socijalno ugrožene osobe.
Tijekom Domovinskog rata, gđa Brajša je u Caritasu zbrinjavala žene i djecu žrtve rata te u inozemstvu prikupljala sredstva za pomoć stradalima.

Za svoj karitativni i humanitarni rad primila je brojna priznanja u Domovini i u inozemstvu. Obnašanje dužnosti ravnateljice Caritasa završila je u kolovozu 2005. godine kada je otišla u mirovinu, navodi se u priopćenju Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Jelena Brajša je 2006. godine bila usred slučaja Brezovica, u kojem je kuhar iz doma u Brezovici bio osumnjičen i kasnije osuđen za silovanje jednog štićenika doma. Sama Brajša je optužena da kuhara nije prijavila policiji, a i da je skrivala njegov dnevnik u kojem je detaljno opisao silovanje. 2007. godine je na Županijskom sudu u Zagrebu pravomoćno oslobođena optužbe.

2009. godine osuđena je na 11 mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje od četiri godine zbog utaje poreza. Općinski sud je utvrdio kako je Brajša kriva zato što je u razdoblju od 2001. do 2004. godine izbjegavala plaćati porez i doprinose za zaposlenike Caritasa. Time je državu oštetila za 5.7 milijuna kuna

\'22.12.2011.,  Zagreb - Jelena Brajsa, bivsa ravnateljica Caritasa, sa svojom obitelji. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL\' Ekskluzivno Jelena Brajša: Živim za obitelj, za svoju djecu, i dalje živim Caritas Kardinal Bozanić: Napadi na Jelenu Brajšu bili su medijski linč
Abbott Nutrition
Akcija za djecu diljem svijeta
I Modrić se uključio u akciju: Tvrtka koja posluje i u Hrvatskoj sklopila suradnju s Real Madridom, evo o čemu se radi
Hrvatski Telekom
VODEĆA MREŽA
Znate li koja je vodeća mreža u Hrvatskoj?