Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ideje

Umjesto kroz čarape, krumpir posipavaju Bašekovim strojem

'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 10.02.10., Cakovec, Hrvatska- Medjimurski inovatori ponovo se okitili odlicjima. ILUSTRACIJA Darko Dobosic, predsjednik inovatora Medjimurja. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
'Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
20.01.2011.
u 17:37

- Vidio sam da krumpir u skladištu sredstvom protiv klijavosti posipavaju dvojica radnika, i to ručno. Pitao sam ih zar nemaju nekakav stroj koji bi to radio umjesto njih? - kaže Bašek

Pod inovacijama danas mnogi zamišljaju složene sofisticirane uređaje na koje su izumitelji potrošili godine i godine rada. Da inovacija može biti i vrlo jednostavan uređaj, osmišljen i izrađen u svega dva i pol tjedna, pokazao je Damir Bašek (46) iz Ivanovca.

Uređaj za posipavanje zaštitnog sredstva protiv klijanja krumpira, naziv je autoriziranog i zaštićenog patenta koji će proizvođačima krumpira, po kojem su Međimurci poznati diljem Hrvatske, olakšati posao, ali i donijeti znatne uštede.

- Na ideju sam došao sasvim slučajno. Josipu Dodleku u Belici izrađivao sam namještaj po mjeri. Vidio sam da krumpir u skladištu sredstvom protiv klijavosti posipavaju dvojica radnika, i to ručno. Pitao sam ga zar nemaju nekakav stroj koji bi to radio umjesto njih? Rekao je da nema. I tako sam počeo raditi na patentu - kaže Damir, kojemu je za crtanje i izradu trebalo manje od 20 dana.

- Nije to ništa komplicirano, no sad više ne trebaju dvojica radnika, nego samo jedan, a sredstvo se ne razbacuje ručno ili pomoću čarape, kako se to radilo, nego preko sita, čime se ujedno i štedi na količini. Uređaj se sam isplati već za jednu sezonu - kaže D. Bašek. Ugledni proizvođač krumpira Josip Dodlek, kod kojeg je uređaj na testiranju, kaže da je prezadovoljan.

- Stroj ima tri sita koja se podešavaju, a dovoljan je samo jedan radnik koji rukovodi strojem. Uštede su velike - kaže Dodlek. Darko Dobošić, predsjednik Udruge inovatora Međimurja Inoma dodaje da ne treba prodavati samo tehnologiju, nego i znanje.

- Ovo je jednostavan izum koji odmah može u masovnu proizvodnju. Bašek je naš član od prošle godine i ovo mu je prvi patent. Bilo je čak pokušaja da mu se taj patent ukrade, no uredno je zaštićen - kaže Dobošić. Bašekova je želja da uređaj serijski proizvodi neka domaća tvrtka, pa da proizvod u cijelosti bude domaći, nastao zahvaljujući hrvatskoj pameti. Poziva poduzetnike da mu se jave. Ne misli, kaže, stati na tom patentu. Već ima ideje za neke nove izume koji će nekome donijeti uštede. I u Inomi najavljuju nove zanimljive patente koje će uskoro, kaže D. Dobošić, predstaviti javnosti.

Ključne riječi

Komentara 2

VA
valek000
15:03 24.01.2011.

Svaka čast na patentu, ali koje sredstvo se koristi za posipavanje? Opet neki otrovi. Zar i u domaćem krumpiru toga mora biti?

OB
-obrisani-
05:42 01.02.2011.

moram odmah naručiti barem tri stroja .. nek se nađe ..za eko krumpir koji je okupan u lindanu i posipan bijelim otrovnim prahom nije ništa skupo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije