Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEĆ NEKO VRIJEME

Ulovljena opasna riba koja hara Jadranom, Institut upozorava: 'Treba joj pristupiti s oprezom'

Foto: Institut za oceanografiju i ribarstvo
1/2
18.08.2023.
u 13:00

Ova vrlo opasna riba prvi put je u Jadranu zabilježena 2019. godine, a njen ubod jako je bolan te može izazvati ozbiljne simptome

Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu objavio je kako su ribari jučer ulovili vatrenjaču kod Korčule, opasnu ribu koja je relativno nedavno stigla u Sredozemlje. Objavljene su i fotografije ove ribe, a Institut je predložio i nekoliko mjera kojima bi se mogle smanjiti negativne posljedice koje ova vrsta potencijalno može prouzročiti. 

– Invazija vatrenjače na Jadran se nastavlja – objavili su s Instituta na Facebooku pa objasnili njene karakteristike.

Naime, riječ je o ribi Pterois miles, indo-pacifičkoj vrsti poznatoj po šteti koju stvara lokalnim ekosustavima. Ova riba hrani se autohtonim ribljim vrstama, a na lošem je glasu jer se velikom brzinom širi po Sredozemlju. 



– Sve su bodlje na tijelu otrovne te se kod uboda javlja izuzetno jaka bol, a mogući su i ozbiljniji simptomi pa se u slučaju uboda preporučuje posjet liječniku. Iz tog razloga ovoj ribi treba pristupiti s oprezom, a posebice u slučaju ulova tijekom ribolova. Srećom, kao što je slučaj i kod ostalih jadranskih riba s otrovnim bodljama, otrov je termolabilan, što znači da se može neutralizirati toplinom (najbolje držati ubodeno mjesto neposredno nakon uboda u vodi temperature 40-45°C u trajanju 30 do 90 min pazeći da ne dođe do opeklina) – objasnili su s Instituta. 

POVEZANI ČLANCI:

Također se navodi kako je vatrenjača prvi put u Jadranu zabilježena 2019. godine, a najdalje je došla do Visa 2021. 
– S obzirom na dinamiku njena širenja te trendove širenja toploljubnih vrsta povezanih sa zatopljenjem mora, može se očekivati da će se pojavljivati sve češće. Ove godine zabilježena je nekoliko puta na području južnog Jadrana, a jučer je ulovljena i na Korčuli, blizu Račišća. Zahvaljujemo ribolovcu Luki Srziću što nas je obavijestio o svom ulovu – objavili su.

Institut je također naveo i mjere koje se mogu poduzeti kako bi se otklonili svi rizici koji dolaze s pri rukovanju s vatrenjačom.

– Prije svega vodite računa o vlastitoj sigurnosti te oprezno rukujte s njom ako dođe do slučajnog ili namjernog ulova. S obzirom na to da se radi o teritorijalnoj vrsti, u slučaju značajnijeg povećanja populacije, ciljani izlov može biti učinkovita mjera kontrole populacije na područjima veće brojnosti. Također, smanjenje antropogenog pritiska na morski ekosustav može povećati njegovu otpornost na štetne učinke invazivnih vrsta. U slučaju vatrenjače, hobotnica i neke vrste kirnji predstavljaju za sada jedine poznate predatore u Sredozemnom moru te očuvanje njihovih populacija može pridonijeti kontroli njene populacije – zaključili su sa Instituta te pozvali sve građane koji ih uoče da da ih obavijeste.

>> VIDEO Pelješki most im je donio nove goste, a cijene apartmana su im 60-80 eura

Komentara 13

JO
JOZO
21:12 18.08.2023.

Loviti i izvoziti ako je jestiva. Isto i sa skakavcima. Biznis, navalite mladi. U egzotičnim destinacijama to traže.

JO
JOZO
14:59 18.08.2023.

A je li jestiva? I ubod škarpine je vrlo bolan. Možda je specijalitet. Treba pitati Japance.

Avatar MILENIUM Sokol
MILENIUM Sokol
15:50 18.08.2023.

Hitno je lovit i iztrijebit. Mnozi se nenormalno i zna decimirat sve ostale vrste riba. Sto prije se rijesit je bolje za jadran.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije