Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTRAJK SE NASTAVLJA DO PLAĆE

Nekoliko prosvjednika pred zgradom Sabora ostavilo vrećicu s izmetom

Prosvjednici ostavili izmet ispred Sabora
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/53
Autori: Tea Romić, Hina
27.08.2018.
u 13:45

Više od sat vremena trajao je sastanak predstavnika Štrajkaškog odbora s premijerom Andrejem Plenkovićem i resornim ministrima kako bi se našao model za opstanak brodogradilišta 3. maj i Uljanik.

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je u ponedjeljak, nakon sastanka s predstavnicima Štrajkaškog odbora pulskog i riječkog brodogradilišta, da se intenzivno radi na osiguranju dviju plaća za radnike Uljanik grupe te se nada da će do kraja tjedna imati rješenje barem za jednu plaću.

"Intenzivno se radi na osiguranju dviju plaća za radnike Uljanik grupe, nadam se da ćemo do kraja tjedna imati rješenje barem za jednu plaću", rekao je Horvat novinarima nakon sastanka s predstavnicima Štrajkaškog odbora brodogradilišta Uljanik i 3. maj.

Tijek događanja: 

13.24 – Nakon sastanka u Vladi predstavnici Štrajkaškog odbora Uljanika i 3. maja izjavili su kako su dijelom zadovoljni jer bi do kraja tjedna mogle biti osigurane dvije plaće, a štrajk će prekinuti nakon što prime plaću za srpanj.

Jedna bi bila osigurana, a druga isplaćena, razgovara se s više banaka. Nakon isplate plaće za srpanj, štrajk prestaje, izjavio je nakon sastanka u Vladi sindikalac Đino Šverko.

Rekao je kako ne znaju koliko će biti potrebno da se to izvrši. 

 Intenzivno pregovaraju s bankama i trebali bi osigurati sredstva za te plaće – rekao je Šverko.

Na pitanje vjeruju li Vladi, rekao je kako moraju vjerovati jer nemaju drugog partnera.

Poručio je da ne žele stečaj već samo restrukturiranje.

Više od sat vremena trajao je sastanak predstavnika Štrajkaškog odbora s premijerom Andrejem Plenkovićem i resornim ministrima kako bi se našao model za opstanak brodogradilišta 3. maj i Uljanik.

13.20 – Ministar Darko Horvat obratio se medijima.

– Tijekom današnjeg dana imat ću sve relevantne informacije i uvjete koje sve komercijalne banke žele i pod kojim uvjetima su u mogućnosti dati sredstva za isplatu dvije plaća Uljanik grupi – rekao je ministar Horvat nakon sastanka.

Poručio je kako žele brodogradnju u Puli i Rijeci. Rekao je kako se intenzivno radi na isplati dviju plaća.

– Danas je od strane radnika i sindikata jasno rečeno na sastanku da ni radnici ni sindikati ni dobavljači ovim upravama ne vjeruju – rekao je Horvat.

Na sastanku je, kaže, postignut konsenzus da se želi brodogradnja u Puli i Rijeci, ali s drukčijim modalitetom kako bi ta brodogradilišta postala profitabilna. 

Nemojmo dopustiti da nam se ova situacija ponovi, poručio je Horvat istaknuvši kako je to zadnja šansa da se privedu svrsi brodogradilišta da bi jednom postala profitabilna trgovačka društva.

13.14 – Delegacija radnika Uljanika i 3. maja obraća se okupljenima i medijima.

Dio prosvjednika ne vjeruje da će dobiti plaće do kraja tjedna te i dalje viču: ''Dolje uprava!"

– Uprave ako neće same otići, potjerat ćemo ih – kaže sindikalist Mladen Novosel te dodaje da je time današnji prosvjed završen. 

Prosvjednici se počinju polako razilaziti i vraćati se prema busevima natrag u svoje gradove. 

13.12 – Prosvjednici su se okrenuli prema Saboru. Prema riječima prosvjednika, tri sudionika u društvu zastupnika Ivana Pernara otišla su pred zgradu Sabora te tamo ostavila vrećicu s izmetom. Policija je odmah evidentirala trojicu prosvjednika, no ne i zastupnika Živog zida. Okupljeni su dobacivali Pernaru: ''Kukavico, zašto se sad skrivaš?'' Pernar ima majicu s natpisom ''HDZ lopovi, lopine''.   

Uz vrećicu s izmetom bio je i transparent stavljen na ulaz u Sabor na kojem je pisalo 'Gov** gov****'.

Foto: Tea Romić

12.49 – Radnici i dalje čekaju kolege da izađu iz zgrade Vlade, netko je upravo zapalio i baklju.

Foto: Tea Romić

12.30 – Uprava Uljanik Grupe u ponedjeljak je opovrgnula informaciju da se u pulski Uljanik, dok su radnici u općem štrajku, dovode zamjenski radnici za dovršetak izgradnje kruzera koji se gradi u Uljaniku za stranog brodovlasnika.

U završnom opremanju polarnog kruzera djelomice rade strani montažeri koji su u Puli već više od pola godine i rade neovisno o Uljaniku za brodovlasnika, navodi se u priopćenju Uprave Uljanik Grupe.

Ističu da je potpuno pogrešna i netočna formulacija, koju su prenijeli pojedini mediji da brodovlasnik želi dovesti svoje nove zamjenske ljude za izgradnju kruzera.

11.57 – Dok je dio delegacije ušao u Vladu sastati se s premijerom, ostatak prosvjednika čeka ih na Markovu trgu okružen policijom i ogradom. Vikali su: ''HDZ lopovi, Hrvatsku ste pokrali.'' Poslije su umjesto HDZ-a vikali IDS... Među prosvjednicima uočili smo i saborskog zastupnika Ivana Lovrinovića iz stranke Promijenimo Hrvatsku, a tu je i Tihomir Lukanić iz Živog zida. 

Prema procjenama, prosvjednika je oko tisuću.

11.46 – Dobro došli svi u Zagreb, dobro došli svi na Markov trg, gdje trebamo tražiti plaću za sedmi mjesec, plaću za osmi mjesec. Nitko od nas nije došao na izlet niti je došao jer mu se išlo u Zagreb. Otići ćemo sada k Plenkoviću, dajte mu jedan pozdrav – rekao je sindikalist Mladen Novosel, nakon čega su se čuli glasni zvižduci.

– Tražit ćemo od predsjednika da osigura, kada se vratite u Rijeku, da dobijete plaću – rekao je Novosel.

Poručio je kako neće u Vladi dugo raspravljati i da će se vratiti za pola sata.

Delegacija od 10-ak prosvjednika ušla je u zgradu Vlade te su poručili premijeru da bude uz radnike i da žele znati sudbinu brodogradilišta.

11.10 – Nezadovoljni radnici, koji su autobusima stigli iz Pule i Rijeke okupili su se na Jelačićevu trgu te su u povorci krenuli Zakmardijevim stupama i Ćirilometodskom ulicom do Markova trga. Radnicima Uljanika i 3. maja pridružili su se i zagrebački sindikalisti. Prosvjednici uzvikuju ''Uprava, odlazi'', a neki nose transparente s porukama ''Ne želimo u Irsku'', ''Uskoče uskoči''...

11:07 – Središnjim zagrebačkim trgom prvo su prošle četiri marice, zatim pripadnici interventne policije, a kroz Jurišićevu ulicu pristižu i radnici Uljanika te 3. maja.

 

11.00 – Kako javlja Novi list, sa željom da se ukrca u ponedjeljak ujutro pojavio se i direktor Maksimilian Percan. Međutim, trećemajci ga nisu pustili u autobus.

"Njemu se više ne može jamčiti ni sigurnost od samog sebe, a kamoli od radnika", prokomentirao je informaciju o njegovu dolasku glavni povjerenik sindikata metalaca u 3. maju Juraj Šoljić. Percan je, kako doznaje Novi list, na kraju prema Zagrebu samoinicijativno krenuo u službenom Audiju.

10.57 – Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina održao je ujutro sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem nakon kojega je izjavio da je optimist te da je stekao dojam da bi radnici plaće za srpanj trebali dobiti uskoro.   

"Ja sam optimist, radi se na održivom i zakonitom rješenju te sam stekao dojam da će plaće za srpanj biti uskoro", rekao je Komadina nakon sastanka s premijerom i ministrom Darkom Horvatom.

U rješavanju problema Uljanika očekuje aktivnu ulogu Vlade jer je ona, kaže, ta koja ima instrumente, financijske i pravne.

"To su iznosi kojima ne može djelovati nijedna lokalna samouprava, a ni netko treći. Vlada mora potegnuti neke mjere", kazao je dodavši kako je dugoročno rješenje, među ostalim, i prihvaćanje plana restrukturiranja.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija

Upitan misli li da Vlada čini dovoljno po pitanju Uljanika, rekao je da vjeruje da ljudi rade svoj posao.

"Žao mi je da se izgubilo dragocjeno vrijeme, trebalo je prije još krenuti, znajući podatke koji su u bilanci Uljanika", poručio je.

Komentirao je i informacije da bi se problem riješio putem komercijalnih banaka.

"Postoje depoziti u određenim bankama u Hrvatskoj, naravno da bi se HBOR u to mogao uključiti. Rješenja određenih ima, samo je pitanje kolaterala. O tome ću danas u bankama razgovarati i ja osobno", rekao je.

Istaknuo je i da je odgovornost svakako na Upravi brodogradilišta koja ih je dovela do ove situacije.

"Ja sam optimist, jednostavno ne mogu vjerovati da ćemo ugasiti jednu tradicionalnu industriju kao što je brodogradnja i tradiciju Hrvatske", izjavio je Komadina po dolasku u Zagreb.

10.42 – Na Trgu bana Jelačića okupilo se nekoliko pripadnika Radničke fronte s transparentima. Rekli su novinarima da su došli dati podršku štrajkašima zbog "čiste korupcije IDS-a i HDZ-a i ostalih".

Prosvjednici ostavili izmet ispred Sabora
1/11

Tu je i nekoliko građana koji očekuju dolazak radnika iz brodogradilišta, ali i prosvjednik prerušen u Batmana s porukom: 'To do list: save Gotham City, save Uljanik, save 3. maj, save Croatia!'

Foto: Tea Romić

10:04 – Radnici Uljanika izašli su na gradske ulice i transparentima i povicima "Lopovi!", "Di su pare?", "IDS mafijo!", "Uprava, odlazi!" iskazali ogorčenje zbog stanja u Uljaniku i zbog toga što još nisu dobili plaće za srpanj.

Po izlasku iz brodogradilišta radnici su krenuli na Forum, a usput su im se pridružili građani tako da je pred pulsku gradsku upravu stiglo gotovo tisuću prosvjednika, tražeći da im se obrati gradonačelnik Boris Miletić. Umjesto gradonačelnika radnicima se obratio predstojnik njegova ureda Aleksandar Matić, koji ih je izvijestio da su čelnici grada u Zagrebu. 

Prosvjednici su pred gradskom upravom ostali desetak minuta i nastavljaju mimohod.

Neslužbeno se doznaje kako su radnici samoinicijativno izašli iz kruga brodogradilišta premda su im sindikati savjetovali da ostanu u krugu i čekaju rasplet u Zagrebu.  

9.15 – Oko 500 radnika Brodogradilišta 3. maja u 10 autobusa krenulo je danas ujutro prema Zagrebu. Radnici su se okupili u brodogradilištu iz kojega su autobusima krenuli na put u pratnji policije. Zamjenik predsjednika Štrajkaškog odbora u 3. maju Boris Bučanac izjavio je uoči puta da u Zagreb idu tražiti svoja prava. Štrajk traje do isplate plaća, rekao je, a navodne informacije o mogućoj isplati putem komercijalnog zajma nije želio komentirati.

Prosvjednici ostavili izmet ispred Sabora
1/11

Bučanac je rekao da osim plaća u 3. maju traže i povrat duga Uljanika prema 3. maju te da smatraju da je vrijeme za razvod braka od Uljanik grupe i nastavak brodograđevne djelatnosti u 3. maju, ali s nekim drugim partnerom. Dodao je da od premijera Andreja Plenkovića, koji će ih danas primiti, očekuju konkretne odgovore.

Glavni povjerenik Sindikata metalaca u 3. maju Juraj Šoljić zahvalio je Županiji i gradskoj upravi, koji su, kako je rekao, sudjelovali u organizaciji autobusa. Ocijenio je da je Vlada sukrivac za stanje u Uljaniku i u 3. maju, navodeći da radnici 3. maja imaju četiri osnovna zahtjeva – isplatu plaće, smjene svih uprava, vraćanje pozajmice koju je 3. maj dao Uljaniku te odvajanje 3. maja od Uljanik grupe. Šoljić je dodao da je ukupna suma pozajmica koje je 3. maj dao Uljaniku oko 800, a ne 500 milijuna kuna, koliko se do sada navodilo, budući da su, kaže, pronađene još neke pozajmice.

 

Predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović rekao je da se nada dobrim informacijama, da je odaziv radnika velik.  – Mogu nas zatvoriti i ugasiti, ali vidjet će i što je moć ovih ljudi kada dođu u Zagreb – kazao je dodavši da se nada da će sve proći mirno i dostojanstveno.

Na ulazu u Brodogradilište 3. maj građani su u nedjelju, a nekolicina i u ponedjeljak, donosili hranu i vodu radnicima koji su krenuli na put prema Zagrebu, iskazujući im potporu i želje da ustraju do ispunjenja svojih zahtjeva.

7.30 – Osam autobusa s otprilike 400 radnika Uljanika, kojima će se u Rijeci priključiti još deset autobusa s radnicima 3. maja, krenulo je u ponedjeljak ujutro put Zagreba, gdje će se u 11 sati na Markovu trgu održati veliki prosvjed zbog neisplate plaća za srpanj. 

Procjenjuje se da će pred Banskim dvorima ostavku Uprave Uljanik grupe i isplatu srpanjskih plaća tražiti oko tisuću radnika. Predstavnici područnih sindikata sastat će se s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom, od kojih će tražiti da se pod hitno pronađe rješenje za očuvanje radnih mjesta i održivost brodogradnje.

Prosvjednici ostavili izmet ispred Sabora
1/12

"Prioritet je isplata plaće, ali i snažna potpora i uključivanje države, koja u slučaju Uljanika mora prestati zazivati stečaj. Pozvat ćemo Vladu da se snažno koncentrira na program restrukturiranja kako bi se sačuvala radna mjesta", poručio je predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko novinarima u ponedjeljak ujutro prije odlaska u Zagreb, dodavši kako od premijera očekuje da se riješi, kako je rekao "ne samo srpanjska plaća već i program restrukturiranja koji je od iznimne važnosti za opstanak brodogradnje na obje lokacije, u Puli i Rijeci".

 

Komentirajući neslužbenu informaciju kako bi srpanjska plaća za radnike Uljanik grupe mogla biti isplaćena putem kredita komercijalne banke, Šverko je istaknuo kako vjeruje da će se naći neko rješenje te kako "čim legne plaća na račun radnika, štrajk će se prekinuti".

 

"Mi pušemo i na hladno, jer smo i dosad imali takvih neslužbenih, pa čak i službenih informacija koje se u konačnici nisu obistinile. Kada legne plaća na račun naših radnika, mi ćemo prekinuti štrajk", kazao je predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko. 

Što se tiče nastavka štrajka u Puli, sindikati su najavili kako će se štrajk u ponedjeljak zbog odlaska na prosvjed u Zagreb, vjerojatno odvijati unutar brodogradilišta te neće biti prosvjeda po ulicama. 

Ključne riječi

Komentara 295

Avatar navijač
navijač
07:43 27.08.2018.

Od kuda da im se isplati plaća? Iz proračuna? Neka se oduzme imovina upravi koja se obogatila na njihovom radu , a ne opet od naroda. Dokle više, to nisu državna poduzeća.

IJ
Ivan_Jug
09:01 27.08.2018.

Što će u Zagrebu? Došli po novac poreznih obveznika, kao zadnjih 20 godina? Od 7 isporučili su 1 brod, kasne godinama, nisu zaradili ni minimalac. Dosta je tog cirkusa - u stečaj.

TR
tramontana
08:02 27.08.2018.

Razumin radnike, ali nije problem u Zagrebu, nego u IDS. Nevjerojatno je da tkzv. menadžeri imaju astronomske plaće, a firma u minusu. To je apsurd Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije