Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zastarjeli zakon

Ulaznica za strane fakultete: Rektori nezadovoljni prijedlogom

George Soros
Reuters/Pixsell
12.09.2018.
u 17:04

Odluči li, primjerice, Centralno europsko sveučilište, koje se ubraja u 200 najbolje rangiranih sveučilišta na svijetu u čak osam disciplina, a čiji je osnivač George Soros, mađarski financijaš kojeg podržavaju liberali i od kojeg zaziru demokrati i konzervativci, otvoriti svoje sveučilište u Hrvatskoj, to bi mu moglo biti omogućeno.

I to bez velikih i značajnih provjera, osim tek obavijesti koju bi morao dostaviti Ministarstvu obrazovanja. Pišemo mogao jer takva je zakonska mogućnost predviđena člankom 31. u nacrtu novog Zakona o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti koji je tek u pripremi za javnu raspravu.

Protjeran iz Mađarske

Naime, inačica nacrta spomenutog Zakona, usklađena s mišljenjima drugih ministarstava, u Ured predsjednika Vlade dostavljena je s prvim danom kolovoza, a spomenuti članak Zakona glasi: “(...) visoko učilište sa sjedištem u državama članicama europskog gospodarskog prostora, samostalno ili u suradnji s visokim učilištem iz Republike Hrvatske, može u Republici Hrvatskoj obavljati djelatnost visokog obrazovanja i izvoditi inozemni studijski program ako su inozemno visoko učilište i inozemni studijski program koje izvodi u Hrvatskoj akreditirani u matičnoj državi.”

Takva zakonska mogućnost, koja dosad nije bila predviđena, a koja je ujedno definirana propisima koje imaju sve države članice Europskoga gospodarskog prostora, ne bi se odnosila samo na Sorosevo sveučilište, koje je lani protjerano iz Mađarske, nego bi se odnosila i na sva druga strana sveučilišta koja bi poželjela svoje podružnice otvoriti u Hrvatskoj.

– Ako takav nacrt zakona prođe, to definitivno znači da Centralno europsko sveučilište može biti otvoreno u Hrvatskoj, a ujedno znači i da neće postojati provjera kvalitete bilo kojih drugih stranih studija koji bi djelovali u Hrvatskoj. Nepostojanje kvalitete, ne pridržavanje propisa koje se primjenjuju na naša kako privatna tako i javna sveučilišta ono je što opasno prijeti visokom obrazovanju u Hrvatskoj. Potrebno je zaštititi hrvatske građane te ih upozoriti da ne upisuju studije čije im diplome neće biti priznate – rekao je Ivo Šušak iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Na to je ujedno upozorio i 22 člana i predsjednicu povjerenstva za izradu Zakona o kvaliteti Branku Ramljak, a svoju bojazan zbog novog zakona, koji je neosporno visokom obrazovanju nužan, izrazili su i pojedini rektori sveučilišta, iznoseći svoje nezadovoljstvo Plenkoviću.

Štoviše, požalili su se, unatoč činjenici da su bili uključeni u Povjerenstvo čiji je zadatak unapređenje nacrta Zakona, da pravo na puno sudjelovanje u izradi nacrta nisu imali.

– Kao rektorski zbor zauzeli smo stav i uputili ga premijeru Plenkoviću. Nekim dijelovima nacrta smo zadovoljni, nekima nismo jer su se kroz nekoliko stavki smanjile ovlasti javnih sveučilišta. Ono za što se mi zalažemo jest partnerski odnos s Ministarstvom, a ne da Rektorski zbor, nakon što izađe Zakon, može sudjelovati u javnoj raspravi – poručio je Vlado Guberac, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i predsjednik rektorskog zbora.

Spekulacije o Sorosu

Da je povjerenstvo imalo više sjednica, a na jednoj sudjelovala i sama ministrica obrazovanja Blaženka Divjak tumačeći Zakon koji su pripremali u Ministarstvu i da je ministarstvo dio prijedloga Povjerenstva prihvatilo, a dio odbacilo, i to uz detaljna objašnjenja, svjedoči i Sonja Vila, predsjednica akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Nacrt Zakona poticajan je za razvoj autonomnih i odgovornih sveučilišta koja njeguju kvalitetu te osigurava racionalizaciju vanjskog vrednovanja – ističu u Ministarstvu. Kažu pak, nagađanja o dolasku Soroseva sveučilišta nemaju apsolutno nikakve veze s novim odredbama.

Komentara 6

PL
@ploto@
17:26 12.09.2018.

Imamo ionako previše soroševih aktivista koji su posijani preko Otvorenog Društva za porobljavanje slobodnih država i naroda.Soroš financira kaos,destrukciju,ideologije koje su potpuno strane našoj kulturi,tradiciji i običajima.Ukratko,lik se javno dekalrirao da sa 500 milijuna usd godišnje financira dolazak migranata izz Azije i Afrike,uglavnom muslimana,a njegove nevladine udruge su logistički servis migranata.U svakoj normalnoj državi,njega bi proglasili za - persona non grata.

DU
Deleted user
18:51 12.09.2018.

Upravo ubiremo plodove takvih raznih čegevarica, liberalne soroščadi, i fakulteta ONO i DSZ....eno vam Bandića😉, a vidimo i Uljanik, ostaci ostataka socijalizma i radničkog samoupravljanja kako beru plodove na tržištu....

AF
afer
17:36 12.09.2018.

Ne shvačam čemu gospođi Divljak trebaju Soroši i slićni. Politika mu je viđeno promašena, migrirajuča radna snaga je samo problem u državama gdje dolaze a i skupo je školovanje takvih nepismenih u VKV radnike, puno duže traje nego sa autohtonim stanovništvom. Dakle, ako to znamo onda ta veleučilišta trebaju kako bi mijenjali profil intelektualca u zemlji. Ako pokušavam shvatiti zašto Plenković balansira sa koalicijom zbog glasova ipak ne mogu shvatiti zašto je kulturu i školovanje potpuno prepustio neoliberalima koji su gubitnici u Europi, dugoročno tu je šteta najveća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije