Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Volodimir Zelenskij

Ukrajinski predsjednik: Rat s Rusijom je mogućnost, ali najgora

Ukrainian Parliament in session on Independence Day of Ukraine
Foto: Irina Yakovleva/Newscom/PIXSELL
1/2
10.09.2021.
u 12:33

Tenzije između Kijeva i Moskve pojačale su se ranije ove godine kad su se intenzivirale borbe u istočnoj Ukrajini, a Rusija povećala broj vojnika blizu granice.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je rekao da je izravni rat s Rusijom mogućnost, izrazivši žaljenje što njegova zemlja nije dobila jasan odgovor na svoj zahtjev o pridruživanju NATO-u. 

Upitan na samitu Jalta - Europska strategija (YES) postoji li mogućnost sukoba s Rusijom koja je 2014. anektirala poluotok Krim i podržava proruske separatiste na istoku Ukrajine, Zelenskij je odgovorio: „Mislim da postoji“. 

„To je najgora stvar koja se može dogoditi, no nažalost postoji ta mogućnost“, dodao je. 

Kijev je objavio da je u sukobima na istoku Ukrajine od 2014. poginulo 14 tisuća ljudi. 

Zelenskij je rekao da su se odnosi sa SAD-om poboljšali, no izrazio je žaljenje što Ukrajina nije dobila jasan odgovor na svoj zahtjev o pridruživanju NATO savezu – potezu koji bi zasigurno razljutio Moskvu, prenosi Reuters. 

„Nismo primili jasan stav o ukrajinskom članstvu u NATO-u“, kazao je predsjednik. „Ukrajina je već dugo spremna na to“. 

Naglasio je kako bi odbijenica Ukrajini oslabila NATO i odgovarala Rusiji. 

Tenzije između Kijeva i Moskve pojačale su se ranije ove godine kad su se intenzivirale borbe u istočnoj Ukrajini, a Rusija povećala broj vojnika blizu granice. Moskva optužuje Ukrajinu da je izgubila interes za mirovnim pregovorima, a Zelenskij je uzaludno pokušavao dogovoriti sastanak s Putinom u zoni sukoba, piše Reuters. 

„Iskreno, nemam vremena razmišljati o njemu“, rekao je Zelenskij u petak. 

„Zainteresiraniji sam za to kad se možemo sadržajno sastati, ne samo deklarativno kao što on čini s drugim državama“, dodao je. 

VIDEO: Ljeto 2021. godine najtoplije je u povijesti mjerenja!

Ključne riječi

Komentara 28

MP
miroslav.petkovic.7564
13:41 10.09.2021.

Zelenski od tog rata nista nema ni Nato ni Mato tu ne moze pomoc.Ukraina je crvena linija tu nitko na ovom svjetu ne moze ti pomoc.Vec gledaj sa svojom bravom bolje odnosr nalravit.Sam znas da je vise od pola ukrainaca za suzivot sa Rusijom.Uskoro ostajes i bez cetri milijarde godisnje samo sto cjevi prolaze kroz UA..Sjeverni tok gotov bit ce teske poljjedice..Niste trebi rusit legalnu vlast.Sad ispastate us na Krim htjeli dovest Amere.Nista nebi bilo da ste bili mirni.Nazalost za ukrainski o ruski narod sto ginu.

Avatar I3RUTAL
I3RUTAL
14:00 10.09.2021.

Ako će da uđu u tu avanturu zvanu rat sa Rusijom onda bolje da odmah imaju spreman dokument bezuslovne kapitulacije jer će tako barem zemlju sačuvati od nepotrebnog razaranja. Jeste Ukrajina velika i jeste da imaju veliki broj stanovništva alii siguran sam da procenat onih koji su voljni da se oprobaju u toj avanturi može iskazati u promilima.

GO
goran2hr
15:22 10.09.2021.

Ta mogućnost vam je najgora, jer sigurno bi izgubili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije