Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE NAPETOSTI

Ukrajinski ministar obrane: U siječnju moguća ruska ofenziva velikih razmjera

Separatisti kontroliraju dio ukrajinskog teritorija
Foto: REUTERS
1/3
03.12.2021.
u 13:27

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je osudio "agresivnu retoriku" ukrajinskih vlasti, ne isključivši vojnu operaciju Kijeva na istoku zemlje.

Rusija je u blizini granice s Ukrajinom rasporedila više od 94.000 vojnika i moguće je da krajem siječnja sprema vojnu ofenzivu velikih razmjera, izjavio je u petak ukrajinski ministar obrane Oleksej Reznikov pozivajući se na obavještajna izvješća.

Reznikov je rekao da Ukrajina neće ništa učiniti što bi moglo izazvati takav razvoj događaja, ali da je spremna braniti se ukoliko Rusija krene u napad.

"Naše obavještajne službe analiziraju sve scenarije, uključujući i onaj najgori. Dale su do znanja da postoji vjerojatnost eskalacije velikih razmjera od strane Rusije. Najizgledniji vremenski okvir da bude potpuno spremna za eskalaciju stanja je kraj siječnja", rekao je Reznikov.

Ukrajina je digla uzbunu jer su posljednjih tjedana primijećena "velika i neuobičajena" kretanja ruskih postrojbi na njezinoj granici, a ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleb je dramatično izjavio da "ono što sada gledamo duž granice nije samo vojno pojačanje, jer je Rusija u proljeće dovela armadu na našu granicu i od tada ju nije povukla".

Foto: REUTERS/Ann Wang

Ukrajina i saveznici u NATO-u zabrinuti se da bi tinjajući sukob na istoku Ukrajine mogao buknuti u pravi rat. Kijev vrši pritisak na EU i NATO da pripreme paket oštrih sankcija kako bi obeshrabrili Rusiju od pokretanja ofenzive.

"Eskalacija je izgledan scenarij, ali nije neizbježan i naš je zadatak spriječiti ga. Moramo cijenu eskalacije učiniti neprihvatljivom za agresora", smatra Reznikov.

Kremlj je na izjave Kijeva uzvratio optužbom da proklamirani cilj Ukrajine - vraćanje Krima pod svoju kontrolu - predstavlja "izravnu prijetnju" Rusiji.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je osudio "agresivnu retoriku" ukrajinskih vlasti, ne isključivši vojnu operaciju Kijeva na istoku zemlje.

Moskva odlučno odbacuje optužbe da je ratno nastrojena i zauzvrat optužuje Ukrajinu da predstavlja "prijetnju" Rusiji, a da se NATO želi proširiti sve do njezinih granica.  Američki državni tajnik Antony Blinken upozorio je u četvrtak ruskog kolegu da će Moskva platiti "visoku cijenu" ako napadne Ukrajinu i poziva je da pronađe diplomatski izlaz iz krize.

Lavrov je pak Blinkenu rekao da će Moskva odgovoriti bude li Ukrajina uvučena u američke "geopolitičke igre".

Blinken je također kazao je da su veliki izgledi da se uskoro održi sastanak dvojice predsjednika, Joea Bidea i Vladimira Putina. Kremlj je danas potvrdio da su u tijeku pripreme za njihov razgovor putem video poziva.

VIDEO: Necijepljeni u Sloveniji plaćat će ako završe u bolnici zbog COVID-19? Razmišlja se o penalizaciji

Ključne riječi

Komentara 1

SO
Sotona
17:29 03.12.2021.

Problem ima Putin a to je luda vlast u Ukrajini koja mu radi o glavi - Rusije . Putin nema šanse niti 1% toga je svjestan da on pazi da mu ne u vezu u Ukrajinu rastavljene rakete i sistemeeme i poslije ili na drugu poziciju nuklearne glave .. Može on i da stalno gleda kako mu dovlači """prijatelji Ukrajine" ( Pomoć ) U ogromnim kontejnerima i velikim vojnim transporterima stalno zatvorenim tisuće komada u hale ili spremaju u rudnike Već preko 5.6 godina"!* . Nula kontrole ima . I ovo da Putin čeka Sjećanj mjesec ? što kasnije to gore po Rusiju pitanje je da nije već i sad sve pre kasno za Moskvu da odradi to što mora ? Zapravo Putin i ova super greška što je to dopustio i samo jahao i okolo se odmarao dok su Ameri demokratizirali i školovali i pomagali vojno susjede Buduće "Ruske -Afganistance" - Ukrjince. Ameri dobili prijatelje i trudili se da ih totalno zavole i spase . Sad su Putinu dobro jako uvalili u njegov buduči Afganistan još pod nazivom Ukrajina na granici Rusije samo daleeeeeekooooo jače naoružani i i sa milionskim jakim +opasnim "prijatejima"pomagaćima sa pravim naoružanjem. Treći svjetski kako je izbježen ? Kao kako izbjeći smrt sa totalnim metastazama za Rusiju ? Jedino se tješiti i uspijeti to ratom riješiti, ili se nadati i rat malo odgoditi ne i budući vlastiti kraj i odlazak u raj !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije