Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUSI ODBACILI OPTUŽBE

Ukrajinski general traži pomoć Amerikanaca: 'Rusija planira invaziju Ukrajine u siječnju iduće godine'

Foto: REUTERS/PIXSELL/SPUTNIK
1/2
22.11.2021.
u 14:37

Budanov je ustvrdio da bi SAD mogao spriječiti invaziju kroz vojnu podršku i pojačane sankcije Rusiji, te je kazao da očekuje više potpore od SAD-a.

 Ravnatelj ukrajinske obavještajne agencije general Kyrylo Budanov tvrdi da Rusija planira invaziju Ukrajine do kraja siječnja iduće godine nakon što je poslao više od 92 000 vojnika na granicu s Ukrajinom. 

Ruske snage, koje uključuju tenkove, raketne baterije i ratne brodove, prostiru se od Bjelorusije na sjeveru, separatističkog teritorija na istoku pa sve do Crnog mora na krimskom poluotoku. 

Karta koju je Budanov podijelio s portalom Military Times pokazuje da se ukrajinski obaviještajci pripremaju na krvavu invaziju koja bi mogla dovesti okupacije Ukrajine. Ofenziva iz tri smjera uključivala bi amfibijski desant u gradovima Odesa i Mariupolj, zračne napadi i topničko bombardiranje te oklopna invazija na istoku, te kopnene napade kroz Bjelorusiju. General tvrdi da su vojne vježbe ruskih snaga zajedno s bjeloruskim prošlog mjeseca dokaz da više od 3500 padobranaca mogu u jednom potezu sletjeti u zemlju. 

Službeni Kremlj je odbacio sve optužbe i tvrde da su uznemireni što Ukrajina opskrbljiva znatnim količinama oružja i jača svoje snage uzduž granice. 

1/5

Novi ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov kazao je tijekom svojeg prošlotjednog puta u SAD da se ruski predsjednik igra šaha sa Zapadom, ali ostaje nejasno koje su njegove namjere. 

Budanov je ustvrdio da bi SAD mogao spriječiti invaziju kroz vojnu podršku i pojačane sankcije Rusiji, te je kazao da očekuje više potpore od SAD-a. 

- Ne mislim da je dovoljno za nas za sada. Trebamo više. Niti jedna zemlja osim Ukrajine nema otvoreni rat s Rusijom. A mi ga imamo već sedam godina. Zato smo uvjereni da bi nam SAD trebao dati ono što nismo prije i to sad. Ovo je pravo vrijeme za to, jer kasnije će biti prekasno - ističe ukrajinski general za Military Times. 

Nove napetosti izaziva i bjelorusko slanje migranata na granicu Poljske, kao i nedavno održane vojne vježbe Rusije i Bjelorusije u neposrednoj blizini migrantskog kampa na granici Bjelorusije i Poljske. 

VIDEO: Austrija zatvara restorane, barove i trgovine: Vlada uvodi obavezno cijepljenje od 1. veljače

Komentara 33

Avatar zong
zong
16:23 22.11.2021.

NATO je sa Rusijom, nakon raspada CCCP-a i mirnoga ujedinjenja Njemačke, napravio sporazum po kojemu bivše članice Varšavskoga pakta, Poljska, Češka, Mađarska itd., neće biti primane u NATO. Do danas NATO je prekršio sporazum i danas su sve te zemlje članice Alijanse... što više preko Gruzije i Ukrajine NATO želi doći na samu granicu Ruske Federacije. Nije prošlo sa Gruzijom neće niti sa Ukrainom pa baš da izgori čitava Europa. Što je Amerima i prihvatljiva cijena da dođu na Rusku granicu samo glupi europljani to ne kuže...

PB
pb1520
15:13 22.11.2021.

Nek mi netko objasni što bi Rusija dbila s napadom jer ionako sad imaju Krim i područje bogato rudama. Pitam za prijatelja.

DU
Deleted user
15:05 22.11.2021.

Budinov bi mogao biti u pravu da Rusija može napasti Ukrajinu, ali nije u pravu ako misli da Amerika može napraviti sankcije Rusiji, tim više što sankcije mora napraviti i Kini. Sve u svemu geopolitički se stvar sve više komplicira,, nadam se da neće izazvati novi svjetski rat, koji bi mogao biti početak kraja jedne mirne epohe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije