Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva pomoć

Ukrajinski doktori koriste zavoje s ekstraktom oklopa škampi koji spašavaju tisuće života

Doctors treat wounded soldiers at a frontline military hospital in Donetsk region, as Russia's attack on Ukraine continues
Foto: Alkis Konstantinidis/REUTERS
1/3
20.03.2023.
u 23:27

Koristeći kao zavoje tkaninu koja je premazana ekstraktom koji je poznat kao hitozan i koji može pomoći napraviti ugrušak i spriječiti krvarenje, liječnici na frontu u Ukrajini spašavaju živote tisuća vojnika. Ekstrakt se dobiva iz oklopa škampi, a zavoje izrađuje tvrtka Nonwovenn u engleskom gradu Somersetu

Na fronti u Ukrajini liječnici uspijevaju spasiti tisuće vojnika, i to koristeći kao zavoje tkaninu koja je premazana ekstraktom dobivenim iz oklopa škampi, a koji usporava i sprječava krvarenje. Britanska liječnica koja volontira kao liječnica na bojišnici u Ukrajini ispričala je BBC-ju kako su se ti zavoji pokazali kao veliki uspjeh. Premazani su ekstraktom koji je poznat kao hitozan i koji može pomoći napraviti ugrušak i spriječiti krvarenje. Zavoje izrađuje tvrtka Nonwovenn u engleskom gradu Somersetu, i nalaze se u kutijama za prvu pomoć koju šalju ukrajinskoj vojsci. - Spasili su mnoge život, tisuće njih, rekla bih - rekla je Irina Ribinkina, liječnica koja inače radi u Britaniji kao anesteziologinja.

Čim je Rusija napala Ukrajinu, napustila je svoj posao u Brightonu kako bi otišla u Ukrajinu obučavati bolničare u vojsci Volodimira Zelenskog. Gaze koje koriste mogu zaustaviti krvarenje 60 sekundi nakon kompresije. Namazane su hitozanom koji se ekstrahira iz oklopa škampi i zatim pročišćava. Kada dolazi u kontakt s krvlju, zgusne se i napravi se ugrušak. - Dobivamo mnogo povratnih informacija od ljudi koji ih koriste. Kažu 'znajte da su vaše kutije za prvu pomoć zaista spasile živote' - rekla je Ribinkina. Te zavoje inače koriste i američka i britanska vojska te su već bile dostavljene Ukrajini 2014. godine. Kutije prve pomoći, koje London šalje Ukrajini, također su izrađene u Britaniji.

VIDEO: Šah-mat! Putin je izbrisan jednim potezom i sad se u Rusiji pitaju tko je sljedeći


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije