Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Prljavi rat'

Ukrajina upozorila: Vaše vodstvo planira bjeloruski narod zaprljati krvlju i smrću

Ukrainian servicemen attend a joint drills at the border with Belarus
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/4
27.10.2022.
u 09:55

Ako bjeloruska vojska podupre rusku agresiju, mi ćemo odgovoriti... cijelim našim arsenalom oružja, poručuju Ukrajinci.

Ukrajina je upozorila na posljedice ukoliko se Bjelorusija odluči otvoreno uključiti u napad na ukrajinski teritorij.

"Vaše vodstvo planira uvući bjeloruski narod u prljavi rat, zaprljati ga krvlju i smrću", stoji u videu koji je objavila ukrajinska vojska.

"Ako bjeloruska vojska podupre rusku agresiju, mi ćemo odgovoriti... cijelim našim arsenalom oružja" - ističe se u videu.

Upozorenje dolazi u trenutku kada Rusija šalje tisuće vojnika natrag u Bjelorusiju, što potiče strahove da bi dvije zemlje mogle planirati zajednički upad preko ukrajinske sjeverne granice.

To bi bilo politički riskantno za bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka no sama ta mogućnost odvlači pozornost i zabrinjava Kijev jer je Minsk pod pritiskom Moskve da pojača svoju potporu.

“Mislim da Putin stvarno želi da Bjelorusi uđu u Ukrajinu kako bi i Lukašenko... bio okrvavljen, a tada će morati s njim ići do kraja”, komentirao je za BBC situaciju Valery Sakhashchyk, bivši bjeloruski zapovjednik elitne padobranske jedinice. On je trenutačno u Varšavi, te djeluje kao ministar obrane u prijelaznom kabinetu bjeloruske oporbe u egzilu.

Novi zaplet je nastao kada je, nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ranije ovog mjeseca, Aleksandar Lukašenko ustvrdio da Ukrajina planira napad na bjeloruski teritorij te je objavio kakoa Minsk i Moskva formiraju zajedničku "regionalnu skupinu" snaga za zaštitu.

Od tada ruske snage pristižu u Bjelorusiju te se, zajednos s bjeloruskim, raspoređuju po teritoriju, a naroito uz ukrajinsku granicu.

"Lukašenko će učiniti sve što je moguće da ne pošalje svoje trupe u borbu, da ih ograniči na sporednu ulogu, ali prijetnja svakako postoji." – smatra Sakhashchyk.

Iako ne sa svojim snagama Bjelorusija je već uveliko uključena u ukrajinski rat. U veljači su ruski tenkovi prešli njezinu južnu granicu prema Kijevu dok Rusija redovito lansira projektile s bjeloruskog teritorija. EU trenutno prema toj državi priprema još jedan paket kaznenih sankcija kao odgovor.

No, analitičari smatraju kako, ako ga predsjednik Putin tjera na više, Lukašenko ima ograničen manevarski prostor. Naime, ovaj autoritarni vođa ovisan je o Rusiji od 2020., kada mu je potpora iz Moskve pomogla da preživi val prosvjeda bez presedana u toj državi. U međuvremenu, masovno zatvaranje i mučenje prosvjednika zabilo je još dodatni čavao u lijes odnosa sa Zapadom. A bjeloruska pomoć Rusiji u invaziji Ukrajine samo je dodatno te odnose unazadila.

Inače, nekoliko stotina Bjelorusa već se bori u Ukrajini – protiv Rusije. Poznati kao pukovnija Kalinovski, otvoreno kažu da su se pridružili ratu kako bi porazili Vladimira Putina kako bi i Bjelorusija mogla biti slobodna.

Ukrajinska obavještajna služba izvješćuje da je do danas u Bjelorusiju poslano 3200 ruskih vojnika.

"Ne dovoze nikakvu tešku opremu, bio je samo jedan vlak natovaren pontonskim mostovima, ali bez tenkova i transportera", ističe također bjeloruski novinar Tadeusz Giczan koji vjeruje da su u biti Rusi ovdje poslani na obuku jer su ruski vojni objekti preopterećeni provedenom djelomičnom mobilizacijom.

S druge strane, sigurno je kako ova prijetnja drži određeni broj ukrajisnkih vojnika i vojne opreme uz granicu s Bjelorusijom, a koji bi dobro došli Ukrajini na nekim drugim otvorenim frontovima.

Video - Ukrajinski vojnici u Donjecku protiv hladnoće se bore saunom koju su sami napravili u šatoru: 'Temperature idu i do -30°C

Komentara 1

Avatar El Indio
El Indio
10:20 27.10.2022.

Bjelorusi i Ukrajinci se nikad nisu ratovali, Dok Rusi i Bjelorusi, Rusi i Ukrajinci jesu kroz povjest. Da im Moskva bude sef

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije