Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Ukinuta oslobađajuća presuda odvjetnici Ani Birimiši

ana birimiša
Foto: Tino Juric/PIXSELL
01.03.2016.
u 18:30

Birimiša, koja je bila Cvitanovićeva odvjetnica, ali jedno vrijeme i djevojka, teretila se da je korčulanskom narko dileru i pomagala u obavljanju njegovog “posla”

“Dokazi  obrane,  ako  ih  sud prihvati, upućuju na zaključak da optuženica nije  počinila  djela za koja se tereti. Dokazi optužbe upućuju na suprotan zaključak.  U  takvoj  situaciji  može  postojati  dvojba  kojim  dokazima vjerovati,  a  kojima  ne.  No ta se dvojba ne rješava se pomoću pravila in dubio pro reo. “.

Stoji to među ostalim u obrazloženje odluke Vrhovnog suda, kojom je ukinuta nepravomoćna oslobađajuća presuda Ani Birimiši, dubrovačkoj odvjetnici koja se teretila da je bila dio zločinačke organizacije Jakše Cvitanovića Cvika. Birimiša,  koja  je  bila  Cvitanovićeva  odvjetnica,  ali  jedno vrijeme i djevojka,  teretila  se  da  je  korčulanskom  narko  dileru  i  pomagala u obavljanju  njegovog  “posla”,  no  Županijski  sud u Splitu ju je u srpnju 2012. nepravomoćno oslobodio optužbi. 

Tu je presudu sada ukinuo Vrhovni sud, naloživši novo suđenje, a nižem sudu je  među ostalim zamjereno i to što nije obrazložio dokaze koji su izvedeni protiv  Birimiše.  Konkretnije  od deset dokaza koje je tužiteljstvo izvelo protiv  nje,   niži  sud  je  raščlanio  samo  jedan  i  to  onaj koji nije prihvatio.  U  obrazloženju Vrhovnog suda navedeno je i to da niži sud nije analizirao  ni  podatke iz brojne dokumentacije među kojima je bilo i sedam zahtjeva za pokretanjem disciplinskog postupka protiv Birimiše. Ona  je  bila  uhićena  u  siječnju  2007.  pod sumnjom da je bila jedna od bitnijih karika u Cvitanovićevoj narko organizaciji.

USKOK je Cvitanovićevu skupinu  teretio  za dilanje heroina vrijednog 10 milijuna kuna, a Birimiša je nakon uhićenja i saslušanja puštena da se brani sa slobode. 

>>Bivša Cvikova ljubav Ana Birimiša oslobođena krivnje za dilanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije