Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDLOŽIO MINISTAR FUCHS

'Ukidanjem anonimnih prijava zaštitit će se ugled učitelja od neutemeljenih prijava'

Zagreb: Nastavljena 6. sjednica Hrvatskog sabora
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/2
11.02.2021.
u 15:59

U posljednjih pet godina zabilježeno je 12.000 prijava prosvjetnoj inspekciji, od kojih je 25 posto bilo anonimno

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u četvrtak da će se ukidanjem anonimnih prijava prosvjetnoj inspekciji školske ustanove i prosvjetni radnici zaštititi od neutemeljenih i neprovjerenih prijava, čime im se vraća dignitet.

U  posljednjih pet godina zabilježeno je 12.000 prijava prosvjetnoj inspekciji, od kojih je 25 posto bilo anonimno, napomenuo je Fuchs predstavljajući u Saboru zastupnicima izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji, po kojima inspekcija više neće biti obavezna postupati po anonimnim prijavama.

Izmjene se predlažu kao bi prosvjetni radnici i školske ustanove koje podliježu nadzoru prosvjetne inspekcije bili zaštićeni od proizvoljnih i neutemeljenih prijava, naglasio je Fuchs.

Očekuje da će se time smanjiti i "zlonamjerna šikaniranja i razračunavanja" unutar škola.

"Izmjene su usmjerene prema tome da se zaštiti dignitet i vrati ugled učiteljima, nastavnicima i odgajateljima”, kazao je Fuchs.

Buduće prijave morat će sadržavati podatke o prijavitelju, ime i prezime, adresu stanovanja i podatke za kontakt, a bez tih podataka inspektori neće postupati po prijavi.

Ostat će mogućnost postupanja prosvjetne inspekcije i po anonimnim prijavama, ali samo u slučajevima kada procjene težinu ozbiljnosti prijave, no cilj je da se institut prosvjetne inspekcije ne zloupotrebljava, pojasnio je ministar.

Zastupnici su u raspravi pozdravili namjeru ukidanja anonimnih prijava.

Komentara 4

CI
ciro1957
16:20 11.02.2021.

Što sa onima kojima je već debelo narušeno zdravlje zbog vašeg eksperimenta anonimne prijave ?Molim odgovor...obvezatno...

SO
Sotona
16:23 11.02.2021.

koji god ti ne da pravu ocjenu koju si zaslužio jednostavno ga prijaviš kao mlada curica opet me je lovio za međunožje , pa se dogovoriš sa prijateljicom daj i ti da se mu osvetimo baaaaaaaahati je to tip nep ne da na m prave ocjene a mi pametne .... Naravno anonimno znaju i profe da se našale sa neuglednim kolegom ....aa trk kolegice .bezbroj mogućnosti . jedino me čudi da je tko malo bilo anonimnih a to je najveselija stvar na svetu . Pokakaš se jako a nitko ne zna da si ti milina ni ne pomišlja da ...

SO
Sotona
16:06 11.02.2021.

'Ukidanjem anonimnih prijava zaštitit će se ugled učitelja od neutemeljenih prijava' koliko je treblo puno vremena "pametnima" da to shvate . to je dokaz da ti koji su to uveli ne poznaju Hrvate ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije