Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I skidanje PDV-a

SDP-ova zastupnica želi besplatne uloške i tampone uvesti u škole

Zagreb: Konferencija za medije SDP-a "Demografska politika u okviru proračuna Grada Zagreba"
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
10.02.2021.
u 11:57

Razlog je to, objašnjava gradska zastupnica, što si dio djevojčica ne može priuštiti higijenske potrepštine

Tamponi i ulošci u sve osnovne i srednje škole! Da bi osnovni higijenski proizvodi djevojčicama trebali biti besplatni, zaključila je gradska zastupnica SDP-a Lara Kvesić, koja će svoju inicijativu predstaviti i Gradu. Kada, a i zašto, pitali smo samu Kvesić.

– Saborske zastupnice pokrenule su inicijativu da se PDV na uloške i tampone skine s 25 na pet posto, a jedno od istraživanja na koje se one pozivaju jest ono koje kaže da si dio djevojčica ne može priuštiti higijenske potrepštine, što bude čest razloga njihova izostajanja s nastave. To mi je bilo strašno i gledala sam što mogu poduzeti sa svoje gradske pozicije, pogotovo sad u ovo vrijeme kad ljudi gube poslove i općenito im je financijska situacija loša – kazala je Lara Kvesić pa napomenula da je njezina inicijativa još u začetku. Voljela bi, međutim, da ulošci i tamponi učenicama budu dostupni već od sljedeće školske godine.

– Provela sam i malu anketu na Instagramu o svojoj ideji i svi koje sam pitala rekli su da je odlična. Pa zašto Zagreb ne bi bio predvodnik nečeg ovakvog? – pita se SDP-ova skupštinska zastupnica, a mi odgovor na zašto zaista ne nemamo. Ostaje sad još milijun pitanja na koje treba odgovoriti, upozorava, međutim, Lara Kvesić.

– Kako se to može izvesti, koliko bi koštalo, mogu li se ulošci i tamponi sufinancirati kao udžbenici, sve to treba izračunati i vidjeti – kaže SDP-ovka koja je i predsjednica skupštinskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova. Za sljedeću sjednicu pripremit će svoj prijedlog kako bi ga raspraviti mogla i s kolegama gradskim zastupnicima.

– Prihvati li se ideja i ondje, počet ćemo s pripremom papira i za gradonačelnika Milana Bandića – rekla je Lara Kvesić pa upozorila i kako se žene rađaju s najmanje tisuću eura poreznog menstrualnog duga.

Komentara 9

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
12:34 10.02.2021.

Mjesečno neka dotična izdvaja 15 000 kuna za tampone i uloške i tako bude primjer!

BL
bluescreen
12:08 10.02.2021.

I besplatnu izmjenu?

DI
Diesel
12:29 10.02.2021.

Zasto besplatno, u modernoj demokraciji nista nebi smjelo biti besplatno pa ni socijala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije