Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krao papina pisma

Uhićenje papinog batlera uzdrmalo Vatikan

'(FILES) Paolo Gabriele (Bottom), the pope\'s butler, sits in the popemobilenext to Pope Benedict XVI as they arrive in St. Petr\'s square on April 18, 2012 for the pope\'s weekly general audience. Va
'VINCENZO PINTO'
26.05.2012.
u 19:38

Paolo Gabriele prvi ujutro vidi papu, a navečer ga posljednji pozdravlja. On je zapravo član papinske obitelji, a sada je optužen da je krao njegova pisma i dostavljao ih medijima

Papin batler Paolo Gabriele (46) uhićen je i osumnjičen za iznošenje tajnih dokumenata iz Vatikana, ali mnogi drže da je zapravo žrtvovan. Paoletto, kako ga iz milja zovu u Vatikanu gdje stanuje sa suprugom i troje djece, ne bi nikada učinio ništa nažao papi, kažu nam vatikanski izvori koji žele ostati anonimni. Mnogi drže da je Gabriele ili slučajno uvučen u skandal curenja informacija, nazvan Vatileaks, ili žrtvovan kako bi se prikrilo pravu \"krticu\". I sve nalikuje na trećerazredni krimić u kojem je uvijek kriv batler.

Iz Vatikana više od godinu dana cure informacije koje se smatraju povjerljivima, a među kojima su i pisma koja svakodnevno dolaze na papin stol. Istragu je vodila vatikanska žandarmerija prema uputama kardinalske komisije koju je nedavno imenovao Benedikt XVI. Istraga je dovela do osobe koja opslužuje papu od jutra do večeri. Pod optužbom da je u \"nezakonitom posjedu tajnih dokumenata\" uhićen je papin sobar Gabriele. On ujutro prvi vidi Benedikta XVI., a navečer je posljednji koji pozdravlja papu.

Gabriele, papin batler od 2006. godine, uhićen je pod optužbom da je iznosio papina pisma izvan vatikanskih zidina. Doznavši za njegovo uhićenje, Benedikt XVI. je izjavio kako je jako ožalošćen i pogođen. Gabriele je 2006. postao pomoćni sobar Benedikta XVI. a time i član papinske obitelji, kako se nazivaju oni iz najužeg kruga osoba koje opslužuju papu.

Paola Gabrielea su žandari zaustavili nakon što su u njegovu posjedu pronašli tajne dokumente, a onda ga je ispitao promicatelj pravde, kako se u Vatikanu naziva javni tužitelj, Nicola Picardi. Gabriele je nakon ispitivanja zatvoren. U Vatikanu ne postoji zatvor, već prostor u žandarmerijskoj vojarni za pritvor.

Komentara 22

FI
fiberglas
20:15 26.05.2012.

E Paolo Paolo..sad si jeb´o ježa.

TO
Toni50
20:35 26.05.2012.

Dobro je da Papa nije u hrvatskoj njega bi zgrabili kao bivšega premijera dr. Sanadera bez problema samo ako bi se našalio jedan jedini Amerikanac ili Njermac da ih napunta !!!

Avatar kobra11
kobra11
19:48 26.05.2012.

Neka se u pepeo pretvore. previše zla čine čovečanstvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije