Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POD ISTRAGOM POLICIJE

Uhićenja mladih ekstremista po EU: Maloljetnici iz Hrvatske imaju tek 14 i 16 godina?

Pula: Dan policije obilježen uz druženje s građanima i najmlađima
Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL
1/3
10.11.2023.
u 21:42

U akciji koju je podržao Eurojust i Europol sudjelovala su i nadležna u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Litvi, Rumunjskoj i Italiji, a cijelu situaciju komentirao je i premijer Andrej Plenković

Dva maloljetnika iz Hrvatske pod istragom su policije, u sklopu velike međunarodne policijske akcije razbijanja desničarske organizacije za koju se sumnja da je planirala izvesti napad. Kako je policija ranije potvrdila, u akciji uhićenja koja je jučer provedena u šest država EU sudjelovala je i Hrvatska, a pet osoba je uhićeno, uz sedmero koji su ispitani.

Policija zasad nije iznijela više informacija o hrvatskim državljanima, no HRT neslužbeno doznaje kako jedan od njih ima 16, a drugi 14 godina. Obojica su s područja središnje Hrvatske, jugoistočno od Zagreba, neslužbeno se doznaje. 

''Osumnjičenici navodno pripadaju desničarskoj organizaciji koja za terorističke aktivnosti koristi online platformu, među ostalim i za širenje nasilne ekstremističke propagande, aktivno vrbovanje novih članova i razmjenu priručnika o oružju iz 3D pisača. Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj vlastiti manifest i da imaju pristup oružju. Usprkos činjenici da su neki od osumnjičenika prilično mladi, pokazatelji su upućivali na povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju'', izvijestila je ranije policija.

U ovoj akciji koju je podržao Eurojust i Europol sudjelovala su i nadležna u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Litvi, Rumunjskoj i Italiji. Cijelu situaciju komentirao je u Rovinju i premijer Andrej Plenković, navodeći kako se ne brine jer je ''očito da sustav funkcionira''.

POVEZANI ČLANCI:

- Kad bude bilo više informacija, očekujem da nas Ministarstvo unutarnjih poslova izvijesti. Očito je riječ o jednoj široj operaciji na razini Europe u kojoj sudjeluju i nadležni odjeli Ravnateljstva policije, surađuju, rade, i nakon toga imaju dokaze te poduzimaju mjere. Ja se ne brinem jer je očito da sustav, ne samo naš nego i međunarodna policijska suradnja funkcionira. Razumijete, to je bit. Što je bit? Bit vam je da vam se ne dogode teroristički napadi i da vam ne raste ekstremizam. Kod nas toga, za sada, hvala Bogu, nema - poručio je. 

>> VIDEO Strava u Zagrebu: Nakon svađe izbo 48-godišnjaka oštrim predmetom, ovaj preminuo

Komentara 10

EL
elcroata283
21:59 10.11.2023.

Dok im islamisti po EU siluje zene i kceri i podmecu bombe , oni hvataju desnicarske "ekstremiste" od 14 i 15 godina.

Avatar Striborski
Striborski
00:38 11.11.2023.

Za to vrijeme im radikalni islamisti kao onaj u Belgiji što je upucao Šveđane prolaze ispod radara. Tko je tu lud?

Avatar Crni labud
Crni labud
22:52 10.11.2023.

Na što je AP-ov režim spao da uhićuje djecu od 14 i 16g. I još se time hvali. Neće valjda hvatati bivše djelatnike SOE koji su opljačkali Karlovačku banku ili one koji su preprodali dugove Dalekovoda kao heroin i na taj način digli bogatstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije