Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presjek

Uhićeni odvjetnik Marković ima više dodirnih točaka s Podravkom

markovic
Antonio Bronić/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
30.03.2010.
u 13:15

Iako je od početka izbijanja afere tvrdio da nema nikakve veze s Podravkom, OTP banka, Podravka i Fima Ami nisu jedine dodirne točke koje Marković ima sa sudionicima afere.

Odvjetnik Zoran Marković već je dulje vrijeme pod povećalom USKOK-a koji je preko njega pokušao doći do informacija o nezakonitim aktivnostima bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u slučaju Podravka.

Poslovni angažman odvjetničkog ureda Marković&Plišo isprepliće se kroz subjekte afere Podravka pa je Marković još prošle godine dva puta, ali u svojstvu svjedoka, odgovarao na pitanja o aferi.

Jednom je bio ispitan u policiji, a potom još u USKOK-u. Formalno se Markovića pozvalo na razgovor kao direktora Fime Ami, on shore kompanije s Malte koja je u vlasništvu 10,6 posto spornih dionica Podravke.

Osim zbog toga što je direktor Fime Ami, Marković je USKOK-u u dosadašnjoj istrazi bio zanimljiv i zato što ga se smatra osobom poslovno vrlo bliskom Polančecu. Ured Marković&Plišo bio je angažiran kod prodaje Ine MOL-u čiji je, pak, suvlasnik OTP banka, a upravo je OTP banka Fimi Ami dala kredit od 34 milijuna eura kojim su zatvorena zaduženja što ih je Podravka imala prema Merrill Lynchu.

U vrlo šturim i rijetkim medijskim istupima, odvjetnik Marković kaže da je direktor Fime Ami tek od lipnja ove godine, čime želi reći da nema veze sa spornim transakcijama kojima se novac iz Podravke plasirao za otkup vlastitih dionica.

Neslužbeno se moglo čuti da je OTP banka posao uvjetovala time da Marković bude direktor Fime Ami obrazlažući to činjenicom da se radi o osobi od povjerenja obiju strana.

OTP banka, Podravka i Fima Ami nisu jedine dodirne točke koje Marković ima sa sudionicima afere Podravka. Po podacima Ministarstva gospodarstva, u 2006. i 2007. godini, kada se pripremala privatizacija Ine i HT-a, financijski savjetnik bio je Merrill Lynch koji je, pak, angažirao odvjetnički ured Marković&Plišo.

Glasnogovornik i savjetnik u Ministarstvu gospodarstva Tomislav Mazal rekao je prije nekoliko mjeseci Večernjem da je odvjetničke usluge Markoviću tada podmirio Merrill Lynch. Marković je, međutim, tvrdio suprotno.

– Merrill Lynch nije angažirao ni mene osobno ni odvjetničko društvo Marković&Plišo. S Merrill Lynchom smo posljednji put imali doticaja 90-ih – izjavio nam je Marković i uporno ponavljao da on i njegov ured nisu imali doticaja s ukupnim predmetom istrage u vezi Podravke do početka prošle godine, kada ih je Podravka angažirala kao pravnog savjetnika da pomognu u realizaciji refinanciranja kredita koji je prethodno dao Merrill Lynch.

Za usluge prodaje Ininih dionica Marković tvrdi da ih je podmirila Vlada. Po Mazalu je Vlada njegovu odvjetničkom društvu inkasirala samo 4,3 milijuna kuna, i to na temelju dva ugovora za pravne poslove savjetovanja u pregovorima između Vlade i MOL-a, ali ne za javnu ponudu Ininih dionica.

Za savjetovanje u pregovorima Vlade i mađarskog MOL-a isplaćeno je 3,3 milijuna kuna, a za preuzimanje plinskog biznisa ugovorena vrijednost usluge je milijun kuna bez PDV-a, a do sada je odvjetničkom uredu Marković&Plišo isplaćeno 735.000 kuna s PDV-om.

Komentara 4

DO
dododo
13:39 30.03.2010.

zasto je kg VEGETE u njemackoj jeftinji nego kg vegete u hr.........??????????????????

Avatar vh1
vh1
13:48 30.03.2010.

Šta je ovo danas........???? Berba AaDeeZeovaca.

PI
Pippo9
14:32 30.03.2010.

Ovo je jasan dokaz da su svi isti pred hrvatskim pravosudem, i da se kvalitetan posao radi u pitanju korupcije,tko je sljedeci?????hmmmm

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije