Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkrivali tajne

Uhićen Klicin kum Rajić - od policajaca je dobivao informacije

vlado rajić
Foto: Antonio Bronić/Večernji list/PIXSELL
1/3
22.10.2012.
u 14:41

Sumnja se da su uhićeni Svalina i Drnić podatke o tajnom prisluškivanju davali Rajiću i Mlinaru

Tko su osobe kojima su bile namijenjene informacije iz tajnih istraga, glavno je pitanje koje se nametnulo nakon što su koncem rujna u Zagrebu uhićeni policajci Marko Svalina i Vjekoslav Drnić, osumnjičeni za kompromitiranje najtajnijih policijskih akcija. A pitanje s početka teksta danas je dobilo i odgovor jer je policija priopćila da su na području Zagreba uhićene tri osobe, s kojima su kako se sumnja, Svalina i Drnić “šurovali”.

>>Rajić i Mlinar dovedeni u USKOK, kupovali policijske informacije

Klicin kum

Među uhićenim je trojcem, kako neslužbeno doznajemo, i Vlado Rajić (51), čovjek koji je bio blizak prijatelj ubijenog “kralja poker automata” Vjeke Sliška. Uz to je i kumski povezan s još jednim Sliškovim prijateljem, Vinkom Žuljevićem Klicom, čovjekom kojem su i policija i mediji godinama bezuspješno pokušali imputirati povezanost sa zagrebačim podzemljom. Klicin kum, Rajić, svojedobno je bio i jedan od svjedoka na suđenju tzv. zločinačkoj organizaciji, gdje je svjedočio o prijateljstvu sa Sliškom te onome što mu je Sliško pričao o ekipi koja je u tom trenutku sjedila iza Rajićevih leđa na optuženičkoj klupi.

– Nakon što je na njega pucano “zoljom”, Sliško mi je rekao da iza toga stoji Bagarićev klan. U detalje nije ulazio, no rekao je da su ovi koji su sada završili u zatvoru jadnici i izvršitelji – svjedočio je Rajić u travnju 2002.

Gotovo deset godina kasnije, Rajić je uhićen u Sesvetama, zbog sumnje da tražio i dobivao inforamacije iz najtajnijih policijskih istraga. Osim njega, uhićen je i poduzetnik Igor Mlinar (46) kojem se svojevremeno sudilo s Ivanom Herakom, bivšim ministrom turizma te jedan 41-godišnjak. Uhićeni trojac zajedno sa Svalinom i Drnićem sumnjiči se za udruživanje radi počinjenja djela. Konkretnije, sumnja se da su Rajić i njegovi uhićeni sudruzi od dvojice policajca tražili i dobivali podatke iz tajnih istraga. Zanimalo ih je koga policija tajno prati i prisluškuje, protiv koga su i zbog čega izdani sudski nalozi, je li netko njima poznat na policijskim tjeralicama te tko je od njih ili njima bliskih ljudi predmet tajnih uskočko-policijskih istraga.

Pretražili kuću

Jesu li policijskom dvojcu za to davali novac, zasad nije poznato, kao što nije poznato ni jesu li dobivene informacije zadržali za sebe ili su ih proslijedili nekom trećem. Policija je tijekom dana pretražila kuće i automobile uhićenika, a nakon što oni završe svoj dio posla, Rajić i druga dvojica osumnjičenika najvjerojatnije će biti dovedeni pred USKOK jer je riječ o akciji koju polcija provodi u suradnji s USKOK-om.

Kuda će dalje ova priča krenuti za sada je teško prognozirati jer su i policija i USKOK po običaju zakopčani do grla. Ono što je jasno od trenutka kada su uhićeni Svalina i Drnić jest da su se i USKOK i policija našli u problemu. Naime, otkriće da je upravo Svalina kćeri Višnje Lončar, zamjenice Mladena Bajića, dojavio da “joj je otac upao u mjere” značila je uzbunu za istražitelje. Zbog činjenice da su mjere “probijene” prvo je prije vremena uslijedilo okončanje lova na korumpirane profesore i studente Medicinskog fakulteta u Zagrebu, o čemu je pred Saborom govorio i Bajić. On je tada spomenuo da su iscurili podaci iz četiri tajne istrage, od kojih je akcija Indeks 6 bila najmanja. Puno ozbiljnije su očito bile akcije usmjerene prema organiziranom kriminalu, na kojima istražitelji radili oko godinu dana. No, kako su te akcije sada kompromitirane, pitanje je hoće li na koncu cijela ova afera biti okončana ulovom krupnih riba iz sfere organiziranog kriminala.

>>Zbog dvojice policajaca koje je plaćala mafija propale istrage

Komentara 16

Avatar Django
Django
15:02 22.10.2012.

Ime? Prezime?

GO
google385
15:42 22.10.2012.

infprmacije su najvrca roba i prodaju se ne samo kriminalne nego i politicke a za ove druge jos u hrvatskoj nitko nije pao

DR
Drivo
14:54 22.10.2012.

Kad ce Zadar na red?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije