Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera na medicini

Zbog dvojice policajaca koje je plaćala mafija propale istrage

višnja lončar, božo lončar
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/6
Autor
Ivanka Toma
12.10.2012.
u 10:10

Bajićeva zamjenica Višnja Lončar navodno je sama svom šefu prijavila kako su joj muž i sin ušli u korupcijsko klupko

Višnja Lončar, zamjenica glavnog državnog odvjetnika, sama je došla šefu Mladenu Bajiću i prijavila da su njen sin, student prve godine medicine, i suprug Božo Lončar, kirurg u KB-u Dubrava, ušli u korupcijsko klupko. Splet okolnosti u kojima se našla V. Lončar, nekadašnja šefica Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, nije joj davao puno izbora. Lavina se zakotrljala kada joj je prišao policajac Marko Svalina iz policijskog USKOK-a (zajedno s Vjekoslavom Drnićem iz 7. policijske postaje PU zagrebačke, osumnjičen za prodavanje informacija o istragama osobama iz krim-miljea) i “prijateljski” joj priopćio da joj policija prisluškuje sina i supruga.

>>U zatvor dvojica očeva liječnika, sinovi pušteni kući

Svalinin motiv vjerojatno je bio zaraditi još nešto novca odavanjem ove vrlo povjerljive informacije, no V. Lončar je odmah bilo jasno da pokušajem spašavanja supruga i sina ne bi postigla ništa, nego još i sebe kompromitirala i uvukla u kriminal. Učinila je sasvim suprotno i otišla do Bajića te mu sve ispričala.

Od afere ostale krhotine

Izvor koji je dobro upućen u detalje cijelog slučaja kaže da Bajićeva zamjenica ipak nije priopćavanjem informacije kako ju je Svalina, koji je bio upućen u najosjetljivije istrage, upozorio na kriminal u obitelji, inicirala cijeli slučaj, niti je ona bila presudna da se otkrije i procesuira dvojicu policajaca koji su trgovali najpovjerljivijim informacijama. Svalina i Drnić su bili debelo sumnjivi kada je Lončar prijavila svoj slučaj i već su bili pod nadzorom USKOK-a. Bajićeva zamjenica to, međutim, nije znala u času kada ga je prijavljivala, pa ta činjenica ne umanjuje vrijednost njezina čina.

Podatak koji je podastrla Višnja Lončar samo je još jedan dokaz protiv policijskog dvojca koji je prodavao istrage. Naš sugovornik koji dolazi iz jednog od tijela kaznenog progona i zna pojedinosti oba slučaja govori da je to što su činili Svalina i Drnić trgujući podacima iz istraga zločin nevjerojatnih razmjera. Zbog samih istraga nije nam želio otkriti pojedinosti, već je samo rekao da su ta dvojica bila na platnom popisu mafije i da su cinkanjem upropastili godinu dana istrage i mukotrpnog rada svojih kolega u policiji i tužitelja. Korupcijska afera trgovanja ispitima iz anatomije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu trebala je imati mnogo veće razmjere, tvrdi naš izvor i dodaje da su aktualna uhićenja tek krhotine preostale od cijele afere. Ističe i da je slučaj korupcije na Medicinskom fakultetu najbenigniji od četiri operativne akcije koje su upropastili korumpirani policajci. Najgore je, kaže, što su uništili slučaj koji je sezao u sam vrh organiziranog kriminala u Hrvatskoj, a čiji su krakovi išli i izvan granica.

Na pitanje kakva će biti sudbina V. Lončar, naš sugovornik odgovara da ne zna, ali da glavni državni odvjetnik Bajić nema nijedan razlog išta poduzimati protiv nje. Ona je čista u smislu kaznene i stegovne odgovornosti. No, činjenica je da se radi o najbližim članovima njezine obitelji koji su ogrezli u korupciju te da se to, barem u javnoj percepciji, mora reflektirati i na nju. Kako će se s tim nositi i smatra li da je i nakon ove afere podobna za funkciju zamjenika glavnog tužitelja, ostaje samo na njoj i njenoj savjesti.

>>Prodaja ispita: Među uhićenima sin i suprug Bajićeve zamjenice

Efekti će biti suprotni

Što se pak tiče Državnog odvjetništva, afera s V. Lončar ni na koji način ne bi smjela nanijeti štetu instituciji. U pravničkim krugovima u kojima smo razgovarali o dosezima cijelog slučaja smatra se da će efekti biti suprotni – pozitivni za Državno odvjetništvo. Nitko nije imun od korupcije, pa tako ni tužitelji, a primjer Višnje Lončar pokazuje da se u DORH-u i USKOK-u ne tolerira i ne zataškava nikakav kriminal, pa makar se odnosio i na njihove zaposlenike ili najuže članove njihovih obitelji. Baš suprotno – njih se najstrože kažnjava. O tome govore i prijašnje situacije. Najteža za Bajića bila je 2005. godina kada mu je zamjenica Božica Cvjetko podmetnula na potpis zaključak da u Caritasovu domu u Brezovici nije bilo nezakonitog postupanja prema štićenicima. Cvjetko je, pokazalo se nakon istrage koja je uslijedila, svjesno zataškavala gruba zlostavljanja štićenika doma štiteći svoju prijateljicu Jelenu Brajšu. Zbog toga je na kraju izbačena iz DORH-a. Jednako je prošao i županijski državni odvjetnik u Zagrebu Krunoslav Canjuga te županijska državna odvjetnica u Karlovcu Ljubica Fiškuš Šumonja.

>>Mladen Bajić: Prerano je za odluku o statusu Višnje Lončar

Komentara 119

ST
stefj
10:25 12.10.2012.

He, he, ovo podsjeća na ona stara vremena - ljudi radi čistoče partije otkucavaju svoje bližnje...

DO
doktorica
10:30 12.10.2012.

Zbog dvojice policajaca, koje je plaćala mafija, propale četiri velike istrage.....dakle mafija u sprezi sa policijom je problem a ne nekoliko studenata ,sad je sve jasnije....

SB
sbb
10:16 12.10.2012.

"Korupcija na medicini: Bajićeva zamjenica je čista" - pa naaravno da je! *mig*

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije