Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi pred turističku sezonu

UGP: Predugo čekamo dozvole za strane radnike, umjesto 15 dana i do četiri mjeseca

Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
1/3
30.05.2023.
u 13:50

Hrvoje Bujas: Što se čeka gospodo? Zar doista moramo čekati na dozvole po tri – četiri mjeseca, i više, i tako već godinama? Shvatite da ste servis, da vas mi plaćamo i ubrzajte procese, digitalizirajte sustav i pustite nas da radimo!

Što se čeka gospodo? Zar doista moramo čekati na dozvole po tri – četiri mjeseca, i više, i tako već godinama? Shvatite da ste servis, da vas mi plaćamo i ubrzajte procese, digitalizirajte sustav i pustite nas da radimo! – poručuje Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika Ministarstvu unutarnjih poslova koje UGP smatra glavnim krivcem za presporo izdavanje dozvola stranim radnicima na koje se poslodavci sve više oslanjaju kako bi kompenzirali nedostatak radne snage.

- Problem nastaje kad se izdavanje radne dozvole pretvori u dug i neizvjestan proces van propisanog roka. Iako bi Ministarstvo unutarnjih poslova trebalo izdati radne dozvole u roku od 15 dana od zaprimanja zahtjeva, često se procedura produžuje na tri i više mjeseci, što dovodi do zastoja u zapošljavanju te neizvjesnosti za poslodavce i za radnike – žale se u UGP-u koji u priopćenju ističe kako uzrok ovog kašnjenja leži u administrativnom sustavu koji regulira izdavanje radnih dozvola.

VEZANI ČLANCI:

Usprkos ukidanju kvota za zapošljavanje stranih državljana, sustav izdavanja radnih dozvola za državljane trećih zemalja ostaje spor i neefikasan, a upravo su ti državljani nosioci najviše izdanih radnih dozvola u Hrvatskoj. Najviše ih je u 2022. izdano državljanima BiH - 36.769, slijede državljani Srbije sa 19.127 dozvola te Nepala sa 12.222. Očekuje se da će ove godine biti izdano otprilike 180.000 produljenih i novih dozvola, no ovim tempom, kažu u UGP-u, moguće je da će ta brojka biti znatno manja. 

- Tromost u procesu izdavanja dozvola ograničava sposobnost poslodavaca da sastavi kvalitetne i pouzdane timove te da pravovremeno odgovori na povećan obujam posla i pruži visokokvalitetnu uslugu zbog koje će nam se turisti vraćati i iduće godine. Ovaj problem za sobom povlači cijeli niz drugih komplikacija poput preopterećenosti postojećeg osoblja, smanjenja kvalitete usluga i potencijalnog gubitka poslovnih prilika – ogorčeni su poslodavci.

UGP smatra da odgovornost za rješavanje ovog problema leži na državnom aparatu koji mora pronaći način da ubrza rješavanje postojećih zahtjeva kako bi se osigurala uspješna i prosperitetna turistička sezona. Ulaganje u razvoj domaće radne snage i poboljšanje administrativnih procesa nužni su, kažu, za stabilnost i rast svih sektora hrvatskog gospodarstva.

VIDEO Peternel kritizirao gradske vlasti i kosio travu ispred zagrebačkog Holdinga

Komentara 10

ZU
Zurka
14:56 30.05.2023.

Porucujem Hrvoju Bujasu, dajte znatno vece place pa necete morati cekati na dozvole za nepalske robove, imat cete Hrvate radnike. Samo hm, oni ne zele biti robovi, niti raditi za kiiriki.

Avatar rubinet
rubinet
17:19 30.05.2023.

Povećajte plaće pa će biti i uposlenih Hrvata. A ovako uvozite radnu snagu i plaćate ih bijedno. Zašto kriti- eksploatirate ih.

KI
kingtom
14:57 30.05.2023.

Trebalo bi čekati minimalno godinu dana. Svakako uvesti pravilo da se uz sve sigurnosne provjere strani radnici prije dolaska moraju naučiti osnove hrvatskog jezika. Bez hrvatskog jezika nema dozvole.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije