Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Formalno počeli pregovori BiH i EU o SSP-u

Ugovorni odnos s Unijom moguć već u rujnu 2006.?

terz.jpg
import
25.11.2005.
u 18:30

SARAJEVO Europska unija i Bosna i Hercegovina jučer su formalno otvorili pregovore koji bi trebali rezultirati potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Na posebnoj svečanosti u Sarajevu europski povjerenik za proširenje, Olli Rehn i britanski veleposlanik u BiH Matthew Rycroft kazali su kako je taj događaj zapravo simbolični prelazak BiH iz daytonske u briselsku fazu. Ustavna evolucija bit će ključna reforma, a vi ste ti koji će taj proces imati u svojim rukama poručio je Rehn dužnosnicima i građanima BiH.

Veleposlanik Rycroft, koji je govorio u ime Velike Britanije, aktualnog predsjedatelja EU, podsjetio je da su ministri EU početkom ovog tjedna procijenili da će brzina i okončanje pregovora posebno ovisiti o četiri ključna pitanja - napretka u izgradnji pravnog okvira i administracije u BiH, provedbe reforme policije, usvajanja i provedbe zakona koji se tiču javnog rtv servisa, te pune suradnje s Haaškim sudom.

Iako se jučer malo govorilo o vremenskim rokovima za mogući završetak pregovora o SSP-u, Adnan Terzić kazao je da je realan okvir za to godinu dana, a u intervjuu državnom radiju povjerenik Rehn ustvrdio je da neće biti iznenađenje ako taj dio puta BiH prijeđe i ranije, već do rujna sljedeće godine. Međutim, istaknuo je da će to prvenstveno ovisiti o bh vlasti i njihova rada.

Jasno je da do ugovornog odnosa s EU, te konačnog članstva u toj asocijaciji, pred BiH stoji mnogo posla, a premijer Terzić "pokvario" je slavljeničku atmosferu navodeći samo neke od zadataka.

Pred nama su reforme ustava i države, javne uprave, policije i javnog rtv servisa, obrazovanja i zdravstva, energetike i poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, bankarstva i revizije, carina i poreza, prometa i komunikacija, izručenje preostalih ratnih zločinaca Haagu, privlačenje stranih investicija, izgradnja autocesta i turističkih kapaciteta, ali i naših stečenih navika i očekivanja poručio je Terzić, dodajući kako se nada da će put BiH do punopravnog članstva u Uniji trajati kraće od deset godina.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije