Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapošljavanje

Ugovor za posao već u školi

Wolfgang Schauster
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
16.04.2015.
u 17:00

Poduzetnik Saša Matijaš pokušao je kod nas uvesti praksu školaraca u svojoj tvrtki, no nije uspio jer profesori ne bi bili plaćeni

Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj, nakon Španjolske i Grčke, najviša je u EU, znatni porast nezaposlenosti osjetio se 2008. godine, a do danas se nije oporavio, što ipak nije slučaj sa svim zemljama EU. Predavanje na temu nezaposlenosti mladih i načina kako to popraviti održao je bivši gradonačelnik Stuttgarta i predsjednik Europske zaklade za obrazovanje Wolfgang Schuster na skupu u organizaciji Zagrebačke inicijative, Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore te Zaklade Konrad Adenauer Stiftung.

– Problem nezaposlenosti mladih sigurno je lakše riješiti u manjim gradovima gdje gradonačelnici rješavaju taj problem, u zemljama gdje je tradicija dualnog obrazovanja dulja i gdje se vodi računa o obrazovanju i potrebama na tržištu – rekao je Schuster. Dodao je kako je potrebno biti aktivan u promidžbi mladih poduzetnika, odnosno kako je moguće bez puno novca, a uz dobru organizaciju, riješiti problem zapošljavanja. Govorio je i o dualnom obrazovanju, gdje se već tijekom školovanja potpisuje ugovor s učenikom ili studentom kako bi ga se osposobilo za rad u toj tvrtki. Nakon što su se otvorila sredstva iz Socijalnog fonda za mlade u Hrvatskoj, i od nas se traži da se obrazovanje približi realnom sektoru.

Još uvijek zaostajemo u praktičnom radu učenika

– Tako ćete i smanjiti sve veći problem odljeva mladih u inozemstvo – rekao je. Međutim, činjenice govore da je osposobljavanje učenika ili studenata loše. U razgovoru sa Sašom Matijašom, poduzetnikom koji ima tvrtke u Njemačkoj i Hrvatskoj, jasno je da još uvijek zaostajemo u praktičnom radu učenika. Kako nam je rekao, u Njemačkoj se praksa obavlja tri do četiri puta na tjedan u tvrtki, gdje imate mentora koji vas prati i za vas je odgovoran, a nakon toga imate mogućnost zaposliti se u toj tvrtki.

– Mi zaposlimo 55% praktikanata i to su kasnije najbolji naši ljudi koji vrlo često doguraju do mjesta voditelja ili menadžera. Za vrijeme školovanja tvrtka plaća novčanu naknadu koja se ovisno o školi kreće između 250 eura u prvoj pa do 600 eura u zadnjoj godini. Vrijeme prakse ulazi u radni staž – kaže Matijaš. Nedavno je isto htio provesti i u njegovoj hrvatskoj tvrtki, no bezuspješno. Ovdje se praksa obavlja u školi s profesorom, a on je htio da to bude u tvrtki. No, tada za tu praksu u tvrtki profesor ne bi bio plaćen jer nije održao predavanje u školi i tako je nastao problem i zaboravljena inicijativa za moguće buduće mlade tekstilce koji bi bili i plaćeni za praksu od 350 do 1200 kuna ovisno o godini obrazovanja.

>>Nema posla, nema zbivanja: 80 % mladih osjeća dosadu

>>Mrsić: Do ljeta u Hrvatskoj ponovno manje od 300.000 nezaposlenih

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije