Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porazne brojke

Nema posla, nema zbivanja: 80 % mladih osjeća dosadu

14.04.2015., Sisak - Za razliku od vecine svojih vrsnjaka mladi sisacki slikar Goran Njezic vjeruje da u svome gradu moze zivjeti i raditi. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/2
15.04.2015.
u 11:45


Više od 80 posto mladih osjeća dosadu, a isto toliko smatra da nema potporu u zajednici

Devedeset posto mladih Siščana u dobi od 18 do 34 godine i dalje živi s roditeljima, samo ih je osam posto zadovoljno životom u Sisku, a njih čak 80 posto smatra kako mladi danas u Sisku nemaju nikakvu potporu u zajednici, rezime je to istraživanja koji je na uzorku od 612 ispitanika proveo PRONI centar za socijalno podučavanje i Grad Sisak tijekom prvog tromjesečja ove godine. Kao primarnu potrebu mladih u Sisku njih čak 83 posto navodi potrebu stvaranja mogućnosti za zapošljavanje, a vezano uz život bez posla i zbivanja, više od 80 posto mladih živeći u Sisku osjeća – dosadu.

– Dosada je gora od straha i zaista se može reći da je to mentalno uništenje do ništice. Nezadovoljstvo je prisutno kod mnogih ljudi, ali ono se ne treba pretvoriti u trajno stanje. Svi mi skupa, bez obzira na dob, nemamo više ni vremena ni prava čekati da netko drugi rješava naše probleme, već smo pozvani svi da se aktivno uključimo u stvaranje kvalitetnijeg društva – komentirala nam je rezultate Daša Poredoš Lavor, diplomirana socijalna radnica.

Da se sve više treba osloniti na sebe mišljenje je i 28-godišnjeg Gorana Nježića. Ovaj likovni pedagog i umjetnik jedan je od rijetkih svoje generacije koji živi samostalno. Svjestan je, kaže, problema s nezaposlenošću mladih, ali ističe i drugu stranu priče.

– Treba prihvatiti činjenicu da se treba osloniti ponajprije na sebe samog i odustati očekivati potporu drugih. Izbor je ili ću ništa ne raditi ili ću sam raditi nešto. Dakako da i uza sav trud situaciju otežava to što nema posla i mnogi iz moje generacije odlaze van. Imati 30 godina, biti bez posla i ne ostvarivati snove sigurno frustrira, no ne treba se prepustiti nedjelovanju – kaže ovaj mladi Siščanin.

Ohrabruje ipak to što je u istraživanju čak 67 posto mladih izjavilo kako je sudjelovalo u pojedinačnim akcijama, projektima i aktivnostima u gradu. A deset ih je posto i samostalno pokrenulo neke aktivnosti.

– Pozitivna je svakako činjenica da većina mladih u Sisku smatra da može pozitivno utjecati na razvoj grada, što daje nadu da mladi osobnu budućnost vide u pozitivnom svjetlu. Važno nam je iz toga iščitati potrebu mladih za rješavanjem problema zajednice, kao i potrebu za njihovim aktivnim sudjelovanjem u donošenju odluka – kazuje voditeljica Savjetovališta za djecu i mlade Crvenog križa Sisak Irena Barišić Milunić.

>> U Saboru je samo jedan zastupnik mlađi od 30 godina

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar targus
targus
12:02 15.04.2015.

mladima dosadno,a kad otiđem na Zavod da uzmem jednu -dvije osobe za zapošljavanje, onda vele da /nakon 15 god. poslovanja /ne zadovoljavam uvjete poticaja i slično, a hvala Bogu do sad bilo poslovanje kako spada. S druge strane , radi loših naplata, moram raditi sve sam, jer mi je glupo da uzmem nekog, pa da mu ne mogu dati plaču....ili da mi radi za neku minimalnu plaču. Baš šteta za mlade,...koji žele raditi!!

R0
R00kie
11:59 15.04.2015.

ova ali nista manje zasluzne nisu ni prethodne

Avatar Coldmachine
Coldmachine
12:04 15.04.2015.

Na žalost, ova naša država je stvorena da uništava sebe i sve oko sebe....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije