Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ugovor o radu sa starim poslodavcem uvjet za novi?!

U Agenciji za plaćanje tvrde da vrijedi i potvrda prethodnog poslodavca s opisom posla
29. kolovoza 2011. u 08:00 26 komentara 613 prikaza
birokracija
Foto: Željko Lukunić
Pogledajte galeriju 1/3

Ugovor o radu smatra se jednim od najtajnijih dokumenata između poslodavca i radnika, a vrlo često poslodavac tu tajnost uvjetuje i nakon što radni odnos prestane.

No, ta činjenica nije omela Agenciju za plaćanja Ministarstva poljoprivrede da od kandidata na natječaju za zapošljavanje traži upravo taj dokument prethodnog poslodavca kao dokaz o vrsti poslova koju je obavljao. Štoviše, nepotpun preslik ugovora o radu razlog je za eliminaciju kandidata iz natječaja.

Brza eliminacija

– Iz Agencije za plaćanja obavijestili su me da sam isključena iz natječaja zbog nepotpune dokumentacije. Nije mi bilo jasno, poslala sam im brdo traženih papira. Problem je bio u ugovoru o radu za prethodnog poslodavca; priložila sam samo one strane na kojima je zaglavlje s nazivom poslodavca i mojim podacima te opis poslova koje sam obavljala – kaže sudionica natječaja (podaci poznati redakciji), raspisanog 7. srpnja 2011.

No, to im, kaže, nije bilo dovoljno.

Traže preslik svih stranica ugovora o radu. Inače je dokumentacija nepotpuna.

– Pa ne mogu im dostaviti stranice na kojima su iznos plaće i ostali povjerljivi podaci. Da jednog dana postanem njihov zaposlenik, sigurna sam da ni njima ne bi bilo drago da nekom drugom poslodavcu dajem ugovor koji sam sklopila s ministarstvom – logična je mlada inženjerka agronomije za koju je ovaj natječaj bio završen i prije nego što je mogla konkurirati ostalim kandidatima.

No, takvoj vrsti logike nema mjesta u natječaju Agencije Ministarstva poljoprivrede koje, kažu, nije nadležno za slučaj. Upućuju izravno na svoje “podtijelo”, Agenciju.

Sami odlučuju

U Agenciji pak potvrđuju da, uz životopis, potvrdu o nekažnjavanju, preslik domovnice, svjedodžbe ili diplome te radne knjižice, kao dokaz o radnom stažu u struci, traže i potvrdu bivšeg poslodavca iz koje je vidljivo da je kandidat radio na odgovarajućim poslovima ili preslik ugovora o radu; s opisom posla i navođenjem u kojem vremenskom razdoblju je obavljao navedene poslove. Za kandidate koji su radili u državnoj službi traže preslik rješenja o prijmu u tu službu ili preslik potvrde mirovinskog osiguranja.

– Kandidat sam odlučuje koji će od dokumenata kojim se dokazuje radni staž u odgovarajućoj struci dostaviti u svojoj prijavi, jer svako je od njih jednakopravno valjano kao dokaz. Ako je kandidat kao dokaz o radnom stažu u struci dostavio ugovor o radu, bilo je potrebno dostaviti cjelovit dokaz, sve stranice ugovora o radu koji dokazuju da je vezan uz osobu koja se 
javila na javni natječaj – objašnjava ravnateljica Agencije za plaćanja Anica Lucević.

Vodili računa o zakonu

No, u praksi stvari funkcioniraju drukčije nego u teoriji; bivši poslodavci, čak i ako su preživjeli krizu, 
nisu baš ludi za izdavanjem potvrda bivšim radnicima. Ravnateljica Lucević pak ističe da su vodili računa o zakonskim propisima koji reguliraju tajnost i zaštitu podataka.

– Ostale odredbe ugovora, koje nisu bile predmetom utvrđivanja uvjeta iz natječaja, a predstavljaju poslovnu tajnu, mogu biti zaštićene precrtavanjem ili označene crnom bojom – predložila je ravnateljica.

No, na takve dosjetke kandidati bi se teško odlučili samoinicijativno, a ideja o zacrnjivanju i precrtavanju nije navedena u tekstu natječaja. Ravnateljica potvrđuje da se nedostatak stranica iz dokumenata koji se prilažu, pa i ugovora o radu, smatra nepotpunom prijavom, a da se kandidat koji ih je priložio ne smatra kandidatom prijavljenim na natječaj.

Podsjeća da rad Agencije u sklopu EU fondova redovito nadziru revizori Europske komisije. Pitanje je bi li se itko u EU usudio tražiti od kandidata preslik ugovora o radu sa starim poslodavcem.

Bit će ipak da je ovo jedan od lakših načina eliminacije kandidata koji su navalili na natječaje Agencije u kojoj će, pričaju upućeni, raditi više zaposlenika nego u cijelom resornom ministarstvu.

GLOBALNA PANDEMIJA
Korona u Švicarskoj izmiče kontroli, a vlasti ne uvode nikakve mjere. WHO: 'Ne možemo vjerovati'
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova
  • Deleted user:

    Ah da zaboravio sam dodati koje su upute o pravnom lijeku. Naime milošću ministarstva pravosuđa ako vam se nešto ovako desi prilikom traženja posla vi ste zaštičeni hrvatskom pravnom državom pa možete pokrenuti privatnu tužbu. Ostavljam na razmišljanje koliko ljudi ... prikaži još!di je toliko blesavo da tuži državnu instituciju u sustavu u kojem parnice traju po deset pa i više godina. Naravno ako nema dobrih veza, ali ako ima dobrih veza ne treba nište i nikoga niti tužiti jer se posao dobio.

  • Deleted user:

    Mogla je zacrniti podatak o plaći, ne znam kaj je toliko tajno bilo u ugovoru osim ugovorene plaće da to nije htjela ministarstvu predočiti. Također, dotična spominje-kako bi bilo da je prethodno radno mjesto bilo ministarstvo, pa da je ugovor ... prikaži još!r s njima sklopljen morala pokazati nekom; a zašto ne? Natječaji su javni, postoje unutarnje i vanjske revizije u poslovanjima državnih službi, i ako je sve legitimno, nema razloga za skrivanje podataka. Osim toga, postoji etički kodeks u državnim službama, i te podatke koje je trebala priložiti na natječaju, ministarstvo bi bilo dužno čuvati za sebe.. Komplicira cura..kao da je u najmanju ruku prije radila za sanadera.. (da to nije pavoševićka predala molbu za zaposlenje??)

  • Deleted user:

    I to je zapošljavanje u državnoj službi, u privatnom sektoru je još veće razbojništvo i maltretiranje onih koji se javljaju na oglase. Naravno, u gore navedenom slučaju, da je dotična imala dobre veze političke ili rodbinske naravi mogla je prijavu ... prikaži još!u napisati flomasterom na papirnatoj maramici pa bi joj se (zakonito) mogli priznati posebni uvjeti prilikom traženja zaposlenja. Inače zakonski prilikom zapošljvanja u državnim službama i institucijama kandidat može biti diskvalificiran ako ima previše radnog staža ili kvalifikacija. Pa tako ako mjesto traži SSS a aplikant ima VSS automatizmom je diskvalificiran. Traži se 5 godina staža a vi imate 7? Joj, baš nam je žao. Korupcija na djelu, i naravno da se ministarstvo požurilo zapošljavati prije potpisivanja ugovora o pridruživanju EU, nakon kojeg bi netko mogao prekontrolirati i ostalo a ne samo finacijsko poslovanje. Nakarade od države, bitno je da se ravnateljica drži zakona. Držali su i nacisti tijekom 30-ih godina, naime koncentracioni logori su svi bili savršeno zakoniti.