Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ugledni svjetski časopis objavio popis najutjecajnijih znanstvenika, među njima 60 Hrvata: Primorac, Puljak, Radman...

Elsevier B.V., je jedna od najvećih svjetskih izdavačkih vrtka sa sjedištem u Nizozemskoj  i godišnjim prihodima većim od 2.64 milijardi britanskih funti.
30. listopada 2021. u 19:47 19 komentara 12766 prikaza
Zagreb: Toni Tomas ostaje izbornik taekwondo reprezentacije do Olimpijskih igara u Parizu
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Jedan od najvećih svjetskih izdavača znanstvene literature ELSEVIER BV objavio je popis 2% znanstvenika na svijetu s najvećim utjecajem citiranosti za 2020. godinu.

Među njima su i hrvatski znanstvenici Dragan Primorac, Livia Puljak, Miroslav Radman, Ivica Kostović, Ana Marija Šimundić, Vida Demarin, Ana Marušić, Nenad Trinaestić, Svetozar Musić, Marko Pećina, Matko Marušić itd.

U članku kojeg je objavio Elsevier, a kojeg potpisuju profesori John P. A. Ioannidis, Kevin W. Boyack i Jeroen Baas sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji (SAD) objavljen je popis 2% znanstvenika na svijetu s najvećim utjecajem citiranosti u karijeri te za 2020. godinu sukladno znanstvenoj analizi https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/3.

Tijekom izrade studije, autori su znanstvenike podijelili u 22 znanstvena područja i 176 pod-područja, a metodologija koja je korištena tijekom izrade popisa znanstvenika na svijetu s najvećim utjecajem citiranosti je objavljena u znanstvenom časopisu Plos Biology 2020. godine https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000918

Autori navode da se često krivo interpretira utjecaj citiranosti svjetskih znanstvenika te su sukladno tome kreirali javno dostupnu bazu podataka više o 100.000 vodećih znanstvenika svijeta gdje su koristeći načela strojnog učenja, sagledali niz parametara važnih za objektivnu vrjednovanje svakog pojedinačnog znanstvenika. 

Jedna od najvećih svjetskih izdavačkih tvrtki 

Isto tako, autori posebno ističu važnost razlikovanja pojmova broja citiranosti te utjecaja citiranosti. Dostupna baza podataka sadrži standardizirane informacije o citatima, h-indeksu, hm-indeksu prilagođenom koautorstvu, citatima radova na različitim pozicijama autora i skupnom pokazatelju utjecaja citiranosti, a poimenično je navedeno 2% znanstvenika na svijetu s najvećim utjecajem citiranosti kako u karijeri tako i za 2020. godinu. Na aktualnom popisu znanstvenika koji su među 2% najboljih na svijetu po utjecaju citiranosti u karijeri nalazi se 60 hrvatskih znanstvenika.

 | Autor : Zeljko Hladika/PIXSELL Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL 09.04.2021., Zagreb - Hrvatsko katolicko sveuciliste. Prof. Livia Puljak Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Elsevier B.V., je jedna od najvećih svjetskih izdavačkih tvrtki sa sjedištem u Nizozemskoj  i godišnjim prihodima većim od 2.64 milijardi britanskih funti. Godišnje objavljuje 560.000 recenziranih članaka, Objavljuje neke od vodećih svjetskih časopisa uključujući The Lancet (objavljuje se od 1823), Cell (objavljuje se od 1974), itd., a održava ScienceDIrect, najveću svjetsku platformu posvećenu znanstvenim istraživanjima koja uključuje 4.300 časopisa, a koju mjesečno putem interneta „posjećuje“ više od 18 milijuna osoba.

"Veliki je kompliment naći se na ovom popisu među 2% najuspješnijih svjetskih znanstvenika po utjecaju citiranosti već drugu godinu zaredom. Lijepo je kad vas neovisna analiza mjerljivih znanstvenih pokazatelja istakne kao iznadprosječnog na svjetskoj razini. Također mi je jako drago što na tom popisu ima mnogo mojih dragih kolega s kojima uspješno surađujem", kazala nam je profesorica Puljak.
 

Plodine
Boravak u prirodi
Roditelji, pažnja! Uz ove savjete vaša djeca će uživati, a vi popiti kavu na miru
Život s dijabetesom
Sve više Hrvata boluje od ove bolesti. Doktorica otkriva što bismo trebali poduzeti!
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • VjekoListes:

  Kad se uđe u tablice iz objavljenog članka onda se vidi da je popis rađen za hrvatske znanstvenike koji žive i rade u Hrvatskoj i imaju hrvatsku adresu. Po meni je odlično što sigurno u svijetu postoji najmanje 10-20 znanstvenika ... prikaži još! hrvatskog podrijetla koji mogu ući na ovu listu, no zbog toga što žive i rade u inozemstvu ne vode se kao hrvatski znanstvenici., no siguran sam da i oni doprinose hrvatskoj znanosti i da u srcu nose Hrvatsku.

 • zoranos:

  A gdje je Đikić? Na ovoj listi je 11 od 60, bilo bi lijepo daj je novinar nabrojao onda sve jer svi to i zaslužuju!

 • edgar2:

  Pročitao sam intervju sa G-djom Livijom Puljak (GK) koja je govorila o važnosti medicine utemeljene na dokazima...Ova naša (naj)ugledna znanstvenica kaže: "Iz neznanja, ali i pohlepe trgovaca širi se mnogo neprovjerenih informacija"