Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji TV

Ekonomistica Maruška Vizek: Vladine mjere su nedovoljne, podcijenili su problem

Maruška Vizek
Foto: Screenshot
1/2
27.03.2020.
u 13:37

Predložila sam jedan makroekonomski okvir koji se kompletno mora provesti kako bi se uopće adresirao problem. Nema mjera koje su manje ili više važne, kaže ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb

Ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Maruška Vizek gostovala je na Večernji TV-u.

S njom je razgovarala novinarka Petra Maretić Žonja, a osvrnule su se na mjere za gospodarstvo koje je potrebno provesti.

 

Vizek je prvo komentirala mjere koje je Vlada donijela za spas gospodarstva.

– Čini se iz mjera koje su donesene da je taj problem Vlada ipak malo podcijenila, mjere su same po sebi nedovoljne.

Što je najvažnije napraviti, što trebaju biti prioriteti?

– Na to pitanje ne postoji odgovor koji bi zadovoljio. Ono što sam ja predložila jest makroekonomski okvir koji se kompletno mora provesti kako bi se uopće adresirao problem. Nema mjera koje su manje ili više važne, situacija je vrlo kompleksna, problem je složen i dubok, zahtijeva cjelovito integralno rješenje, ne možemo provoditi mjere parcijalno.

– Navela sam 16 mjera i svih 16 mjera treba provesti. Ako stvari postanu jako gadne, onda treba provesti mjeru vezanu za mirovinske fondove, odnosno sredstva staviti na stol – rekla je.

Sumnja kako je Vladina isplata minimalne plaće dovoljna za spas poduzetnika.

– S obzirom na to da je riječ o subvencioniranju 3250 kuna neto, pitanje je hoće li to biti dovoljno – kaže.

Smatrate li da prijeti krah ekonomiji?

– Ako se ne adresira problem koji imamo na adekvatan način s obzirom na količinu neizvjesnosti i činjenicu da se ne može dobro predvidjeti ono što nas čeka, nažalost, sve su mogućnosti otvorene – kaže Vizek.

S obzirom na to da većinu prihoda ostvarujemo od turizma, oporavak će u Hrvatskoj, smatra, ići sporije u odnosu na druge države.

– Budući da smo turistička zemlja i da jednu uslugu ne možete odraditi dva puta, naš oporavak bit će u obliku slova L. Jedan pad i onda spori oporavak. Kod drugih bi oporavak mogao biti u obliku slova U – kaže ekonomistica.

Na pitanje bi li bila u Vladinu kriznom timu za spas ekonomije, kazala je da bi se odazvala, ali ovisno o tome kako će taj tim biti organiziran.

Tko bi trebao biti u timu Kriznog stožera za gospodarstvo? Neka imena se spominju, neki je nazivaju novom Borg skupinom?

– Nama definitivno ne treba još jedna Borg skupina. Ako me pozovu ovisi o tome na koji će način cijeli taj tim biti organiziran. Spremna sam uvijek pomoći, pomažemo ja i moj institut, ali ovisi o tome. Jedna stvar je ako imate tim koji je Smokvin list, a da bi Vlada nakon toga radila nešto drugo, a ako će to doista pomoći da se nešto u ovoj državi pokrene, onda zašto ne – rekla je Vizek.

VIDEO Premijer Andrej Plenković o gospodarskim mjerama

Ključne riječi

Komentara 27

BI
billynik
14:05 27.03.2020.

Kako se kod vas postaje “ugledan”?

IV
ivan1955
13:59 27.03.2020.

Ugledna je moj k.... Nek otvori firmu i radi, evo nek samu sebe samo zaposli puno je napravila. Uhljeb tipični. Tih analitičara i sličnih mi je pun k.. Svi na državnoj sisi. Svima otkaz i radite kad ste tako pametni i ugledni

PU
Pukovnik
13:11 27.03.2020.

Po čemu ugledna? Ne možes gledati u nju. Operi se. Ugledna? Niti dana radnog staža u realnom sektoru. Samo prazno teoretsko blebetanje. Nikakvi rezultati samo prodovanje beskorisne magle.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije