Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ekonomistica Maruška Vizek: Vladine mjere su nedovoljne, podcijenili su problem

Predložila sam jedan makroekonomski okvir koji se kompletno mora provesti kako bi se uopće adresirao problem. Nema mjera koje su manje ili više važne, kaže ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb
27. ožujka 2020. u 13:37 27 komentara 5181 prikaza
Maruška Vizek
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/2

Ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Maruška Vizek gostovala je na Večernji TV-u.

Zagreb: Andrej Plenković ispred Banskih dvora dočekao kancelarku Angelu Merkel ANALIZA Usporedili smo: Kako će se s krizom nositi europske države, a kako Hrvatska

S njom je razgovarala novinarka Petra Maretić Žonja, a osvrnule su se na mjere za gospodarstvo koje je potrebno provesti.

 

Vizek je prvo komentirala mjere koje je Vlada donijela za spas gospodarstva.

– Čini se iz mjera koje su donesene da je taj problem Vlada ipak malo podcijenila, mjere su same po sebi nedovoljne.

Što je najvažnije napraviti, što trebaju biti prioriteti?

– Na to pitanje ne postoji odgovor koji bi zadovoljio. Ono što sam ja predložila jest makroekonomski okvir koji se kompletno mora provesti kako bi se uopće adresirao problem. Nema mjera koje su manje ili više važne, situacija je vrlo kompleksna, problem je složen i dubok, zahtijeva cjelovito integralno rješenje, ne možemo provoditi mjere parcijalno.

Vlada - sjednica JE LI TO DOVOLJNO Vladine mjere za spas gospodarstva

– Navela sam 16 mjera i svih 16 mjera treba provesti. Ako stvari postanu jako gadne, onda treba provesti mjeru vezanu za mirovinske fondove, odnosno sredstva staviti na stol – rekla je.

Sumnja kako je Vladina isplata minimalne plaće dovoljna za spas poduzetnika.

– S obzirom na to da je riječ o subvencioniranju 3250 kuna neto, pitanje je hoće li to biti dovoljno – kaže.

Smatrate li da prijeti krah ekonomiji?

– Ako se ne adresira problem koji imamo na adekvatan način s obzirom na količinu neizvjesnosti i činjenicu da se ne može dobro predvidjeti ono što nas čeka, nažalost, sve su mogućnosti otvorene – kaže Vizek.

S obzirom na to da većinu prihoda ostvarujemo od turizma, oporavak će u Hrvatskoj, smatra, ići sporije u odnosu na druge države.

– Budući da smo turistička zemlja i da jednu uslugu ne možete odraditi dva puta, naš oporavak bit će u obliku slova L. Jedan pad i onda spori oporavak. Kod drugih bi oporavak mogao biti u obliku slova U – kaže ekonomistica.

Na pitanje bi li bila u Vladinu kriznom timu za spas ekonomije, kazala je da bi se odazvala, ali ovisno o tome kako će taj tim biti organiziran.

Tko bi trebao biti u timu Kriznog stožera za gospodarstvo? Neka imena se spominju, neki je nazivaju novom Borg skupinom?

– Nama definitivno ne treba još jedna Borg skupina. Ako me pozovu ovisi o tome na koji će način cijeli taj tim biti organiziran. Spremna sam uvijek pomoći, pomažemo ja i moj institut, ali ovisi o tome. Jedna stvar je ako imate tim koji je Smokvin list, a da bi Vlada nakon toga radila nešto drugo, a ako će to doista pomoći da se nešto u ovoj državi pokrene, onda zašto ne – rekla je Vizek.

VIDEO Premijer Andrej Plenković o gospodarskim mjerama

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • billynik:

    Kako se kod vas postaje “ugledan”?

  • ivan1955:

    Ugledna je moj k.... Nek otvori firmu i radi, evo nek samu sebe samo zaposli puno je napravila. Uhljeb tipični. Tih analitičara i sličnih mi je pun k.. Svi na državnoj sisi. Svima otkaz i radite kad ste tako pametni i ugledni

  • Boaz:

    Po čemu ugledna? Ne možes gledati u nju. Operi se. Ugledna? Niti dana radnog staža u realnom sektoru. Samo prazno teoretsko blebetanje. Nikakvi rezultati samo prodovanje beskorisne magle.