Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na redu euro

Udruzi Franak u samo nekoliko dana javilo se 400 dužnika

franak
Foto: Boris Ščitar
19.12.2013.
u 10:55

HUB: Kamate su banke u Hrvatskoj dosad povećavale samo prema aktualnim zakonima, najave tužbe smatramo neosnovanima

Kao što su i najavili, u Udruzi Franak naveliko se spremaju na novu kolektivnu tužbu protiv banaka zbog povećanja kamatnih stopa korisnicima kredita s valutnom klauzulom u euru. Na poziv dužnicima da im se jave radi podizanje tužbe, u samo nekoliko dana s njima je kontaktiralo oko 400 korisnika kredita.

Prevareni su

– Dovoljno nam je da dobijemo dva ili tri kvalitetna svjedoka za svaku banku da podignemo tužbu. Kvalitetna znači da imaju problem i potkrepljuju ga dokumentacijom o povećanju kamate – poručuje Goran Aleksić, koordinator pravnog tima Udruge Franak.Uz ugovor o kreditu, dužnici im trebaju priložiti i obavijest banke o povećanju kamatne stope, što smatraju jednostranim aktom banke, na koji druga ugovorna strana nema utjecaja. Nakon proučavanja dokumentacije koju im donose dužnici, sljedeći im je korak sklapanje novog ugovora s “Potrošačem”, a tek potom zajednička tužba. Mogućnost tužbe imaju oni koji su kredit podigli prije 1. siječnja 2010. – Dužnici u eurima još nisu svjesni da su prevareni. Ako je kamata po kojoj otplaćuju kredit veća od početne, njihov se ugovor krši – poručuje Aleksić.To je, slikovito objašnjava, kao da se kupi automobil za 100.000 kuna i s prodavačem dogovori plaćanje u 100 rata po 1000 kuna. Da počnu pristizati rate na iznose veće od 1000 kuna, kupac bi se itekako pobunio.

Nisu se bunili kad su padale

– Ljudi ne shvaćaju da je kamatna stopa cijena za proizvod koji su kupili od banke. A kupili su kredit – revoltiran je pravnik.U ovom slučaju, kaže, nebitno je koliko je dužnicima rasla rata, slučajevi su međusobno jako različiti; presudno je načelo jednostrane promjene ugovora.Bankari se, kažu, na najave neće očitovati. No, direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček smatra ih neosnovanima i ističe da su se kamatne stope u Hrvatskoj dosad mijenjale po aktualnim zakonima, što je potvrdila sudska praksa u Hrvatskoj, ali i slične u EU.– Kamate su se mijenjale ili promjenom skupa parametara s kojima se usklađuju ili prema internim metodologijama banaka koje bi potvrdio HNB. Promjenjiva je kamata legalna. I u Njemačkoj je donesena sudska presuda da je dopuštena njezina primjena sve dok se ne zlorabi, a ako se to dogodi, primjenjuju se pravni lijekovi – kaže čelnik HUB-a te dodaje i da u razdobljima rasta kamata bankama nisu rasli kamatni prihodi, što se može vidjeti iz HNB-ovih tablica. – U 11 godina, sedam su godina kamate padale i tad nitko nije postavljao pitanja, dvije godine su rasle i dvije stagnirale – izračunao je Bohaček.O istim su se problemima europski sudovi izjašnjavali različito.

>> Nova tužba: Udruga Franak poziva dužnike da se jave radi svjedočenja

Komentara 6

A7
A7ibaba
11:22 19.12.2013.

Zamisli ti izjave revoltiranog pravnika ."Kupili smo kredit !?" E,pa sad cete da kupite sudske troskove,a i kupite nazad sve sto ste prodali.

OS
osica
11:45 19.12.2013.

imam sreću da kredit uredno plaćam (ali svejedno je teško), pa mi je sada matična banka poslala obavijest za iduću godinu, da mi je ,makar sitnicu rata manja - nešto povoljnija kamata jer " sam uredna". Mada su kod nasnas kamate na kredite općenino previsoke. Sve je teže, pogotovo za mlade, koji ne mogu računati na stalan posao, pa je samo kreditno zaduženje visoko rizičan i stresan poduhvat.

FL
flatline
12:09 19.12.2013.

Da,da smatrate se prevarenim kad je kamata narasla više od one u eurima, ali dok je bila niža smatrali ste se pametnijima od nas. Slažem se da je vezanje kune za druge valute svinjarija, ali za to nisu krive banke, nego zakonodavac. U svakom slučaju ste se trebali buniti ranije, ili bar niste trebali ulaziti u to. Ovako će vama banke vratiti novac koji će namaknuti kako? Pa tako da će podić kamate na buduće plasmane što u príjevodu znači da će vaše kockanje na kraju platiti budućí korisnici kredita. A nešto se ne sjećam da dok ste vi dobijali da ste dijelili s nama vašu dobit. Naprosto, kockali ste se i izgubili i sada se nosite s tim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije