Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"okupiranje" saborske govornice

Udružena oporba: Nismo upotrijebili silu, nego smo pružali otpor nasilju

Oporba o prekidu sjednice Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
06.12.2018.
u 10:18

SDP-ov Saša Đujić ustvrdio je kako u Hrvatskoj svakog dana svjedočimo HDZ-ovu napadu na hrvatske institucije, podsjetivši na "akcije" protiv pravobraniteljica, kritike na račun Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa...

Oporba je jučer pobijedila samovolju HDZ-a i predsjedavajućeg Željka Reinera, ustvrdili su danas na konferenciji za medije u Saboru predstavnici SDP-a, Mosta, Živog zida i HSS-a. Referirali su se tako na jučerašnji nagli prekid sjednice koji je oporba isforsirala "okupiranjem" saborske govornice u znak prosvjeda zbog odluke predsjedavajućeg da na raspravu stavi Zakon o poljoprivredi, o kojem se trebalo danas raspravljati, odnosno o kojem se danas raspravlja zbog te njihove akcije.

– Jučer smo svjedočili samovolji predsjedavajućeg Hrvatskog sabora Željka Reinera i HDZ-a koji su željeli raspravu o poljoprivredi nametnuti mimo dnevnog reda i bez ministra poljoprivrede Tolušića. Svjedočili smo nevjerojatnim scenama, tome da predsjedavajući Reiner tijekom sjednice razgovara na mobitel. On je jučer bio potpuno pogubljen, no to je njegov uobičajeni stil i kad god vodi sjednicu, dogodi se incident – kazao je Mostov Nikola Grmoja.

Pogledajte video: Oporba okružila saborsku govornicu

SDP-ov Saša Đujić ustvrdio je kako u Hrvatskoj svakog dana svjedočimo HDZ-ovu napadu na hrvatske institucije, podsjetivši na "akcije" protiv pravobraniteljica, kritike na račun Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa...

– Od početka prosinca HDZ je udario i na najvišu instituciju u zemlji – Hrvatski sabor. HDZ provodi svoju samovolju, pokušava progoniti oporbene zastupnike, Reiner nam svakodnevno dijeli opomene, Culej je prijetio da će doći tisuću momaka i rastrgati nas i cijela ta situacija podsjeća me na šestojanuarsku diktaturu. Nakon jučerašnjeg dana HDZ pokušava uvesti decembarsku diktaturu i mi ćemo se kao oporba tome svim sredstvima oduprijeti – najavljuje Đujić.

HSS-ov Željko Lenart kaže da je oporba jučer onako udruženo djelovala jer su željeli da poljoprivrednici čuju raspravu koja je bila planirana danas.

– Ovo jučer bio je presedan, a ne incident. Pokušao sam Reinera urazumiti i zamoliti da nastavimo po planu rada koji su oni napravili. HDZ ne može ovako postupati u Saboru, a onda naše poteze žele narodu pokazati kao cirkus. Ovo je naše pravo i oružje kojim ćemo se suprotstavljati samovolji predsjedniku Reineru – komentira Lenart. Čudi se izjavi premijera da je oporba jučer u Saboru upotrijebila silu.

Pogledajte video: Oporba održala konferenciju za medije

– To nije sila nego sloga da se suprotstavimo teroru – poručuje Lenart. Da postoje dvostruka mjerila, dodaje, dokazuje činjenica da vladajući ne dobivaju opomene, iako često i sami krše Poslovnik.

Branimir Bunjac iz Živog zida naglašava kako su jučer četiri najveće oporbene stranke zajedno pružile opravdan otpor nasilju.

– Taj je otpor bio pasivan, tijelima smo zagradili govornicu. Naše su četiri stranke 40 posto biračkog tijela, predstavljamo znatno više građana nego HDZ. Mi se jučer nismo ujedinili programski i stranački već smo se ujedinili u borbi za demokraciju i dignitet Sabora – tvrdi Bunjac. HDZ i Reiner, dodaje, htjeli su onemogućiti javnost da sudjeluje u raspravi.

– HDZ-ovci su se poslužili i verbalnim nasiljem, uvredama, podsjećam da su već ranije zastupnike vrijeđali da su panjevi i budale, a jučer i da su čobani. Čoban je časno zanimanje, za razliku od vašeg parazitiranja u Saboru. Trebali biste svoje riječi pažljivije birati jer se samo dodatno sramotite – zaključio je Bunjac. 

Ujedinjena oporba uložit će amandman na mirovinsku reformu

Predstavnici oporbenih parlamentarnih stranaka – SDP, HSS, Most, GLAS, HSU, Živi zid, Klub nezavisnih zastupnika – primili su danas u Saboru predstavnike sindikata te najavili da će zahtjeve sindikata o mirovinskoj reformi zajednički preuzeti kao amandmane koje će uložiti na Vladin prijedlog. Šef SDP-a Davor Bernardić nakon sastanka je ustvrdio da mu je drago što se pokazalo da cijela opozicija može biti složna u protivljenju udaru na mirovine.

– Želimo jasno reći da smo protiv predložene tzv. mirovinske reforme, koja se vodi principom “radi duže, živi kraće, a primaj manje” – kazao je Bernardić. Šef HSS-a Krešo Beljak dodaje da je na sastanku predložio da se revolucionarnim metodama počne mijenjati hrvatsko društvo.     

Ključne riječi

Komentara 24

LE
leonarda
11:24 06.12.2018.

nebrojeno puta naknadno su se dodavale i mijenjale točke dnevnog reda, no ovakvo cirkusiranje zastupnika sigurno nije način da se iskaže svoje mišljenje i puno više govori o njima...

Avatar southman
southman
10:54 06.12.2018.

Pazi samo ovu četvorku na slici !? hahahaha ! Komedija !!!

Avatar FrancJunior
FrancJunior
11:10 06.12.2018.

Za ove ne trebaju zastitari, vec smetlari da ih pokupe!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije