Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policijska brutalnost

Udruge: To je iživljavanje. Policija: Dajte nam šokere

Antun Žeravica
Foto: Živi zid
1/3
08.08.2014.
u 20:05

Nakon policijske intervencije Antun Žeravica hospitaliziran je u bolnici u Dubrovniku. Kazao je da su mu zbog suzavca izgorjele rožnice, a od udaraca je dobio potres mozga

Nakon što ga je policija uz upotrebu suzavca, lisičina i tjelesne snage privela Antuna Žeravicu jer im nije dao osobnu iskaznicu, dubrovački humanitarac nalazi se na bolovanju. Oči su mu, kaže, još uvijek crvene i peku ga. Događaj od 31. srpnja opisuje kao “američki horor” no po preporuci odvjetnika o njemu ne može puno govoriti:

- Tukli su me u autu i postaji. Ne mogu vjerovati da to postoji - kaže.

Nisam ja njega, on je mene

“Policija ga je privela uz sredstva prisile iako nije počinio nikakav prekršaj kakvim bi zaslužio takvo postupanje.Da apsurd bude veći, nije bilo ni potrebe za utvrđivanjem identiteta jer se radi o Dubrovčanima manje-više poznatoj osobi. Samim time postavlja se pitanje - koja je bila svrha takvog policijskog postupanja? Mi smatramo da se radilo o pokušaju nasilnog nametanja autoriteta i razvijanja refleksne poslušnosti građana spram policije”, priopćila je danas udruga Živi zid nakon što je portal Index.hr objavio snimku privođenja Žeravice.

A na toj se snimci vide dvojica policajaca koji Žeravicu, nakon što im nije dao osobnu, pokušavaju savladati i staviti mu lisičine. Iako je policija poslije kazala da je te noći Žeravica bio pod utjecajem alkohola (1,1 promila), policijski dvojac bio je nemoćan odvesti ga pa sumu prskali suzavac u oči.

A on im je nakon toga uspio – pobjeći! Sustigli su ga na Stradunu srušili na tlo i ponovno pokušali vezati.

– Ne znaš ni lisice zavezati. Tek si počeo raditi, kretenu. Nek’ vidi tvoj zapovjednik – govorio je Žeravica policajcima dok im je nekolicina okupljenih uz vriske i neodobravanje dobacivala da su Gestapo, kreteni i psovala im majku.

– Što je zgriješio? – pitao je jedan od okupljenih.

Nije dao osobnu iskaznicu – uzvraća policajac.

– Zato ste ga prebili? – nastavlja prolaznik.

– Ja njega nisam udario, on je mene – kaže policajac.

Nema dovoljno borbe

Dubrovačko tužiteljstvo protiv Žeravice je zbog napada na službenu osobu pokrenulo istragu.

– Da su policajci osim suzavca imali elektrošoker, sve bi bilo puno lakše riješeno. Policija se nema što opravdavati građanima za svoje postupanje, već će se, ustreba li, pravdati nadležnima. Građani su si u glavu stavili previše demokracije, pomiješavši je s anarhijom. Vrlo je jednostavno: kada policija od nekoga traži osobnu, on ju je dužan dati. Ako je nema, ide u postaju na utvrđivanje identiteta. Da se takvo opiranje uhićenju dogodilo u Njemačkoj ili Americi, policija bi pucala – kaže predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić.

Upitan da komentira kako je moguće da dvojica policajaca ne mogu savladati osobu pod utjecajem alkohola, Jagić kaže da MUP ne ulaže dovoljno u policiju i štedi na odlasku na borilačke vježbe i vježbe gađanja.

Komentara 150

GO
gospodindragovoljac1991
21:28 08.08.2014.

Bla, bla bla! Uvijek policijska brutalnost. Gluposti. Ne radi se ovdje o ne davanju osobne iskaznice, već o (nejvjerojatnije) o arogantnosti i omalovažavanja pol. službenika prilikom rutinskog postupanja. Iz navedenog ne može se zbog pristranosti medija koji objavljuje članak, doćići do zaključka što se zapravo dogodilo. No zasigurno je jedno sigurno. Pol.službeniici u pol. postupanju sl. radnje izvršavaju postupno. Zato vjerujem. da je uporaba sredstava prisile uporabljena postupno. Pa je tako došlo do suzavca i el. šokera. A taj gospodin dr. put neka posluša pol. zahtjeve i zasigurno neće imati problema. Pozdrav!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Avatar tajar
tajar
20:57 08.08.2014.

Čemu služi policija, ako dva policajca nisu u stanju svladati pijanca? Kakvog bi tu bilo "pucanja" u Njemačkoj i Americi, kad sam siguran da bi takvome prosječna američka policajka bez ikakvih problema stavila ruke u lisice iza leđa.

CE
cenzura
20:20 08.08.2014.

Nek taj Žeravica pokuša takvo što u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji ili bilo kojoj drugoj zemlji, pijan odbije pokazati osobne dokumente, prošao bi sto put gore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije