Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruge civilnog društva traže stegovni postupak protiv suca koji je pustio osumnjičene za silovanje

- Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa, navodi se u otvorenom pismu
14. listopada 2019. u 16:28 43 komentara 1372 prikaza
Prosvjed inicijative #Spasime
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U otvorenom pismu kojeg potpisuju Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #SPASIME, Ženska soba - Centar za seksualna prava i Zaklada SOLIDARNA, Fond #SPASIME, udruge civilnog društva obraćaju se institucijama povodom, kako navode,  sramotnog puštanja na slobodu grupe osumnjičenika za opetovano seksualno zlostavljanje djevojčice iz okolice Zadra.

Kolinda Grabar-Kitarović GRABAR-KITAROVIĆ 'Zgrožena sam viješću o zlostavljanju i ucjeni maloljetnice'

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

- Zgrožene sramotnom odlukom Ivana Markovića, suca istrage Županijskog suda u Zadru o puštanju na slobodu petoro osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana, zahtijevamo hitno djelovanje nadležnih institucija u svrhu zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja. U protivnom, hrvatsko pravosuđe i sve druge nadležne institucije pretvaraju se u suučesnike  grupnog silovanja, prijetnje, premlaćivanja i ucjene: 

 • Tražimo od Ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića  da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.
 • Tražimo od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH)  da hitno  premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda  na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.
Ministar Božinović MINISTAR O SLUČAJU SILOVANJA Božinović: Nisam se osjećao dobro kada sam pročitao vijest iz Zadra
 • Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati, navodi se u pismu. 

- Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Pozivamo sve građanke i građane da se glasno i javno pobune protiv sramotnog postupanja zadarskog suca, a time i cijelog sudskog sustava. Puštanjem osumnjičenika ta ove teške zločine  na slobodu,  pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve, i to djevojčice. Nekažnjavanje zločina je zločin! 

Ulaz u zgradu suda u Zadru GLASNOGOVORNIK VISKOVIĆ 'Naslovi su bombastični, sudac je zaključio da nema opasnosti od ponavljanja djela'

Izražavamo punu podršku djevojčici koju je sudstvo ovim sramotnim postupkom suca ostavilo na cjedilu. Pozivamo Centar za socijalnu skrb u Zadru da uputi obitelj maloljetne žrtve da se jave Fondu #SPASIME pri Zakladi SOLIDARNA za bilo koji oblik hitne financijske ili stručne pomoći koju sustav u ovom trenutku nije u stanju pružiti žrtvi te organizaciji Ženska soba -Centar  za seksualna prava za stručnu i specijaliziranu podršku preživjeloj i njoj bliskim osobama, navodi se u pismu objavljenom na društvenim mrežama. 
 

Adventski ugođaj na jugu
Adventski ugođaj na jugu
Split i Dubrovnik tradicionalno pripremaju veseli program za sve uzraste
 • puntar13:

  Potpuno se slažem sa njihovim priopćenjem, ali kad pogledamo na brojnost tih civilnih udruga pitam se da li oni postoje samo radi sebe i tih par svojih članova? Najvjerojatnije, ali oni koriste zakone u svoju korist i sisaju iz proračuna bez motike.

 • Avatar velebit15
  velebit15:

  Želio bih samo znati da li ti zlostavljači imaju doma majke, sestre, cure, bilo koju žensku rodbinu? Pa još i maloljetnicu!!! Ono kad misliš da ne može gore. Što ta ženska rodbina kaže na te zločine? Kako mogu tako što ... prikaži još! napraviti? Zar taj sudac nema nikoga ženskog roda u obitelji? Njega je donijela roda. Da sam sudac, lakše bih se nosio sa linčom da sam ih ostavio u zatvoru nego ovako.

 • ColdFusion:

  Nikakve civilne udruge. Sad je stvar na Plenkovicu. Bozinovic mora podnijeti ostavku. Da ne govorim o sucu. Vidjet cemo.