Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOŠ JEDNA POBJEDA FRANKA

Sud odlučio: HNB mora otkriti koje su banke kršile konverziju i kako

Udruga Franak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
19.10.2016.
u 00:15

Vijeće sudaca: Javni interes u ovom slučaju prevladava nad zaštićenim interesima banaka i to nije interes samo tadašnjih dužnika

Udruga Franak dobila je još jednu zadovoljštinu: Visoki upravni sud odbio je tužbu HNB-a za poništenje rješenja povjerenice za informiranje Anamarije Muse o obvezi središnje banke da udruzi dostavi podatke o tome koje su banke prekršile Zakon o konverziji.

HNB će im, dakle, morati odgovoriti je li utvrdio nezakonitosti u postupku konverzije, koje i kod kojih banaka, je li protiv njih poduzeo mjere i koje, kao i je li pokrenuo prekršajne postupke protiv banaka. Za to ima rok od osam dana od primitka presude.

U obrazloženju presude stoji da se informacija mora učiniti dostupnom javnosti ako javni interes prevladava u odnosu na štetu po zaštićene interese.

Također, sud je prihvatio i argumentaciju da odgovori na pitanja koja je Franak tražio nisu u interesu samo tadašnjih korisnika kredita u švicarskim francima nego i svih hrvatskih građana i vezani su uz funkcioniranje bankarskog i ekonomskog sustava.

U rješenju koje je potpisao predsjednik Vijeća sudaca Boris Marković navodi se pak i da je rad supervizora također podložan oku javnosti jer on osigurava funkcioniranje tržišta i zaštitu potrošača. Vijeće sudaca ustvrdilo je da je za ocjenu odnosa javnog i zaštićenih interesa važno i vrijeme nastanka traženih informacija.

Zaključno, suci ističu da su informacije o pokrenutim postupcima pred sudovima javne te da pokretanje postupka ne znači da je time utvrđena nečija krivnja pa nema razloga da se te informacije uskrate. Saborski zastupnik i predstavnik Franka Goran Aleksić u povodu presude koju u udruzi nazivaju povijesnom danas organizira i konferenciju za novinare.     

>> Direktor HUB-a za Bloomberg: Vlada nema puno vremena za dogovor s bankama

Komentara 1

DU
dubravkai16
10:40 19.10.2016.

Ovakva HNB je sramota, od koga ona mora štititi lopovske poslove banaka, umjesto da je zaštitila narod ona radi protiv građana i u korist stranih banaka. Guverneri svi - trebalo bi ih dobro istražiti i ako se dokaže da suu raditi protiv građana RH osuditi zbog izdaje države. Sramota šta se radi u RH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije