Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Imamo prvo priznanje bankarske službenice o prijevari sa švicarcima!'

Izjava je potpisana danas u Bihaću, a radi se o službenici banke Hypo Alpe Adria
02. studenoga 2017. u 20:07 8 komentara 9600 prikaza
švicarci
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Denis Smajo iz udruge Franak objavio je večeras, kako kaže, prvo priznanje bankarske službenice da se u slučaju kredita u švicarcima radilo o organiziranoj prijevari.

Addiko PRVA PRAVOMOĆNA PRESUDA Addiko mora uplatiti u proračun 100.000 kn zbog neugovaranja kamatne marže

Izjava je potpisana danas u Bihaću, a radi se o službenici banke Hypo Alpe Adria, današnjeg Addika.

"Bivša bankarska djelatnica koja je radila na poslovima kreditnog službenika u spornom razdoblju od 2005. godine, potvrdila je da je od svojih nadređenih dobila uputu da treba sugerirati klijentima da uzimaju kredite s valutnom klauzulom CHF. Također joj je sugeriran način kako to činiti, da treba korisnicima kredita napomenuti da je riječ o najpovoljnijim kreditima te da je riječ o najstabilnijoj svjetskoj valuti kako bi se zavaralo klijente da ne postoji nikakav rizik od rasta tečaja", objavio je Smajo na Facebooku.

Također joj je od strane nadređenih, nastavlja Smajo, sugerirano da u fazi informiranja klijenata treba istaknuti nižu kamatnu stopu kako bi klijenti pomislili da je riječ o povoljnijem kreditu.

"U tu svrhu službenica je potvrdila da je banka s namjerom kreirala nižu kamatnu stopu za CHF kredite, za 1-2 postotna boda nižu u odnosu na druge kredite, kako bi se buduće korisnike kredita dovelo u zabludu da uzimaju "jeftiniji" kredit. Naravno, o mogućim posljedicama i rizicima nije se smjelo informirati klijente, dapače, klijentima se preporučivalo da uzmu ovakve kredite. Uz sve to, nadređeni su vodili i statistiku te se podređene ocjenjivalo u odnosu na broj zaključenih kreditnih ugovora s valutnom klauzulom CHF", piše Smajo.

Kaže da ovo potvrđuje ono o čemu u Udruzi Franak godinama pričaju u javnosti - da je riječ o prevari i namjeri banaka za ostvarivanjem ekstra profita. Tvrdi da su banke takve kredite plasirale uz prešutnu dozvolu HNB-a, bez obzira na opasnost takvih kredita za egzistenciju korisnika kredita i njihovih obitelji.

Goran Aleksić najvažnija pobjeda u nizu Aleksić: Očekujem da svi dužnici u švicarskim francima budu u potpunosti obeštećeni Pročitajte obrazloženje Vrhovni sud prihvatio reviziju Udruge Franak i ukinuo presudu Visokog trgovačkog suda Franak organizirala Udruga Franak Francuzi pokrenuli kazneni progon protiv banke koja je jedina ugovarala CHF kredite
podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • vragec2:

    Kao što svaki vozač znade, kada pumpa gumu, da ako ne stane, da će guma eksplodirati, tako su bankari znali da se franak umjetno drži na postoječem tečaju i da ćeuskoro eksplodirati, a oni će onda zaraditi basnoslovni novac. Dokaz ... prikaži još!z tome je to da je Austrija zakonom zabranila svojim građanima uzimati kredite u francima, izuzev ako dobivaju plaču u francima (pogranični dio), jer je njihova Narodna banka točno znala što će se dogoditi. Rohatinski je isto znao što se sprema ali je išao na ruku bankama, pa nije ništa poduzeo. Nadalje, poznato mi je da su neki šefovi nekih banaka govorili svojim djelatnicima da za sav slobodni novac kupuju franke jer će franak "skočiti" u nebo. Uz sve to banke su varale svoje klijente na kamatama, jer je eurovibor padao i kamate su trebale padati, a one su ih podizale. HNB opet nije ništa poduzeo, pa se pitam što oni zapravo rade ako im inspekcije "spavaju".

  • !zagreb!:

    To je bilo i kod nas. Uloviti ih sve i uzeti imovinu i staviti na robiju.

  • vragec2:

    Varaju nas i danas. Kamata na oročenja je nikakva i kada se u obzir uzme kolika je godišnja inflacija ispada da se ne isplati štedjeti, već kupiti švicarce, eure ili USD, makar ne dobili nikakve kamate, jer na taj način ... prikaži još! gubimo manje nego da štedimo u kunama.