Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sud EU:

Banka je morala upozoriti dužnike na rizike promjene tečaja ‘švicarca’

švicarski franak
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
21.09.2017.
u 16:05

Udruga Franak dočekala je presudu kao uspjeh koji otvara vrata za “potpunu pobjedu” u kolektivnoj tužbi protiv hrvatskih banaka

U presudi Suda Europske unije u Luksemburgu, koju su predstavnici hrvatske udruge Franak odmah jučer dočekali kao uspjeh koji otvara vrata za “potpunu pobjedu” u kolektivnoj tužbi protiv hrvatskih banaka zbog kredita u švicarskim francima, utvrđeno je da su banke imale obvezu zajmoprimcima dati dovoljno informacija o riziku povezanom s mogućim promjenama tečaja valute u kojoj sklapaju kredit.

Presude Suda Europske unije obvezujuće su za nacionalne sudove država članica Europske unije koji sude o predmetima sa sličnim pitanjem, na koje je Sud Europske unije jučer dao ovakav odgovor: “Kad financijska institucija odobrava kredit u stranoj valuti, ona mora zajmoprimcu pružiti dovoljno informacija kako bi mu omogućila donošenje razborite i informirane odluke.”

Drugim riječima, banke su na vrhuncu svojih kampanja reklamiranja kredita u švicarskim francima morale klijentima objasniti rizike, a ne samo reklamirati navodne prednosti. I svi koji su oštećeni na način da im je uskraćena prava informacija o rizicima imaju i dan-danas šanse da pobijede banke na sudu.

Sud Europske unije očitovao se na zahtjev jednog žalbenog suda iz Rumunjske koji je rješavao tužbu dužnika po kreditima u švicarskim francima. Ti su zajmoprimci tvrdili da je, prilikom sklapanja ugovorâ, banka svoj proizvod prikazivala pristrano jer je isticala isključivo koristi koje bi zajmoprimci od njih mogli imati, bez spominjanja mogućih rizika i vjerojatnosti njihova ostvarenja.

Prema mišljenju zajmoprimaca, spornu ugovornu odredbu, s obzirom na tu praksu banke, treba smatrati nepoštenom.

Sud Europske unije se s time složio, što je samo nastavak niza ranijih presuda u kojima taj sud propisuje obvezu visoke razine zaštite potrošača, koja proizlazi iz europske Direktive o nepoštenim uvjetima u potrošačkim ugovorima.

U postupcima koje je udruga Franak podnijela pred hrvatskim sudovima, Vrhovni sud Republike Hrvatske, u prvom odlučivanju, nije zaključio da je ugovorna valutna klauzula o “švicarcima” nepoštena ugovorna odredba, a iz udruge Franak tvrde da je to rezoniranje Vrhovnog suda suprotno pravnim shvaćanjima Suda Europske unije.

Ključne riječi

Komentara 3

KE
kenedy
16:23 21.09.2017.

cudi me kako nema mikrogrizlija, da popljuje "frankere" i sve ostale, koji se bore protiv banksterske oligarhije...

MU
mulag
21:36 21.09.2017.

aha je

Avatar duka4
duka4
17:56 21.09.2017.

bit će da su to sve maloumnici bez osnovne škole bili klijenti ,kad ih je trebalo upozoriti da tecajoue i narast i past . hahaha . pa to moj klinjo u 4 osnovne zna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije