Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gorivo poskupjelo

Udar na džep vozača ne jenjava, dizel gotovo probio granicu od 10 kuna

Gorivo
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/4
Autori: Hina, Ivan Halar
22.05.2018.
u 09:48

Litra benzina poskupjela je za 12 lipa, a dizela 10.

Udar na džep vozača ne prestaje, cijene goriva ponovno su porasle od ponoći pa je tako i dizel gotovo probio psihološku granicu od deset kuna.

Litra benzina poskupjela je za 12 lipa, a dizela 10. Cijene Eurosupera 95 uglavnom se kreću od 10,36 do 10,43 kune, a Eurodizela od 9,78 do 9,99 kuna.

Po posljednjim podacima s internetske stranice Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta – prosječna je cijena litre benzinskih goriva u Hrvatskoj trenutačno oko 10,55 kuna, a dizela 9,98 kuna po litri.

Na upite o rastu cijena naftnih derivata na hrvatskom tržištu te hoće li Vlada reagirati snižavanjem trošarina, ministar financija Zdravko Marić jučer je kazao kako u ovom trenutku kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu ne odstupa znatnije od onoga što je originalno predviđeno u kalkulacijama za proračun i projekcijama za ovu godinu. 

Gorivo
1/8

"Rezultat je toga i rast maloprodajnih cijena goriva, benzina i dizela. Međutim, nisu izašle iz onih okvira koje smo si u nekom projekcijskom razdoblju stavili", rekao je ministar financija, podsjećajući da je kod cijena goriva bilo nekoliko psiholoških granica –nekada je ona bila 7 kuna po litri, pa 8 kuna, a sada i 10 kuna po litri. 

"Mi imamo mehanizme, ako do toga dođe, ako procijenimo da je potrebno, država uvijek može na taj način uskočiti. Međutim, ne bih u ovom trenutku ništa najavljivao, o trošarinama ćemo također u sklopu cjelokupnog novog paketa poreznih izmjena raspraviti", rekao je Marić.

Dodaje kako pri tome treba uzeti u obzir i početak turističke sezone.

"Početak je turističke sezone, dolazi velik broj stranaca u Hrvatsku, tako da ne trebamo ni taj element zanemariti po pitanju cijena trošarina", rekao je.

Cijene nafte na međunarodnim tržištima prošli je tjedan porasla šesti tjedan zaredom pa je na londonskom tržištu cijena dosegnula nove najviše razine u tri i pol godine, što je posljedica oštrog pada proizvodnje u Venezueli, jačanja globalne potražnje i najave ponovnog uvođenja sankcija Iranu od SAD-a.

 

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 2,5 posto, na 79,05 dolara, a u jednom se trenutku, prvi put od studenoga 2014. godine, probila i iznad 80 dolara. Na američkom je tržištu barel poskupio 0,8 posto, na 71,30 dolara.

Rast cijena sirove nafte odražava se i na rast maloprodajnih cijena na hrvatskom tržištu, pa je sredinom travnja cijena benzinskih goriva bila viša od 10 kuna po litri. 

Ključne riječi

Komentara 36

Avatar Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
10:06 22.05.2018.

banda lopovska! zašto je onda gorivo jeftinije u svim susjednim zemljama??? ajde što pljačkate turiste koji ovamo dođu, ali pljačkate i hrvatski narod!!!!!!

TR
tratincica68
10:01 22.05.2018.

Svi na ulicu i do podne je gorivo 6 kuna.

PH
Petarstijena-HR
10:04 22.05.2018.

Kako će toliku neradničku bagru hraniti, ako neće krasti od naroda, inače gorivo je 5 Kn, a dugih 5 Kn od cijene litre goriva ide državi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije