Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAZOVANJE U DOBA KORONAVIRUSA

Učitelji prosvjedovali ispred Ministarstva, savjetnik ministra odgovorio na kritike sindikata

Zagreb: Sindikat zaposlenih u školstvu održao prosvjed pod nazivom "Korona škola"
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/15
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.11.2020.
u 12:40

Neki od problema na koje su prosvjednici željeli upozoriti jesu paralelna nastava, troškovi nastavnika kod izvođenja online nastave te plaće za vrijeme bolovanja.

Ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja održan je manji prosvjed učitelja, profesora i drugog osoblja zbog rada u uvjetima epidemije.  Podsjećamo, Sindikat hrvatskih učitelja ranije je izvijestio da su pozvani na sastanak s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom. Sastanak su oni sami inicirali kako bi predstavili podatke o uvjetima rada u sustavu obrazovanja. 

– Sindikati su i u vrijeme pandemije radili. Nebrojene dopise pisali su kabinetu ministra, ali nikakvih rezultata nije bilo. U takvoj situaciji ili ćete se i dalje dopisivati ili ćete učiniti nešto da vas se počne shvaćati ozbiljno – rekao je predsjednik Sindikata "Preporod" Željko Stipić, prenosi HRT. 

VIDEO: Sindikat zaposlenih u školstvu održao prosvjed pod nazivom "Korona škola"

– I u nemogućim situacijama kod nas posao nikada nije trpio, ali smo mi trpjeli. Mi smo umjetnici preživljavanja svega i svačega. Ovih i onih ideja te smjerova, od Škole za život do koronaškole bez života, rekla je Željka Kollert, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi (OŠ) u Đulovcu i dodala da u koronaškoli nema života nego samo rad.

Kao odgovorni socijalni partneri inicirali smo sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja jer se problemi najprije moraju pokušati riješiti dijalogom te smo idućeg tjedna pozvani na sastanak s ministrom Fuchsom, i to kao vertikala sindikata obrazovanja, najavili su predstavnici sindikata.

Savjetnik ministra: Ova Vlada itekako brine za prosvjetne djelatnike

Glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin odgovorio je na tvrdnje sindikata Preporod, istaknuvši da Vlada nije dirala u prava zajamčena kolektivnim ugovorima nego je osigurala i povećanje plaća, što je jasan pokazatelj da brine za prosvjetne djelatnike.

– Unatoč većem padu BDP-a, Vlada ne samo da nije dirala u prava zagarantirana kolektivnim ugovorima nego je unatoč svemu osigurala i povećanje plaća od 1. siječnja 2021. u iznosu od četiri posto za sve prosvjetne radnike, što nas dovodi do ukupne brojke kumulativnog povećanja plaća za prosvjetne radnike za više od 20 posto. To je jasan pokazatelj da itekako brinemo za prosvjetne djelatnike – izjavio je za Hinu Pavičin i dodao: – Usprkos tome, pojedinci su se odlučili na prosvjed protiv onih koji su im to osigurali. Ako je i od Stipića previše je

Neki od problema na koje su prosvjednici željeli upozoriti jesu paralelna nastava, troškovi nastavnika kod izvođenja online nastave te plaće za vrijeme bolovanja.

Što se tiče paralelnoga rada, Pavičin kaže da on vjerojatno proizlazi iz upute Ministarstva da učitelji moraju biti i u kontaktu s onim učenicima koji su bolesni ili u samoizolaciji. 

– Od toga nećemo odustati bez obzira na prosvjede, jer smo svi mi tu zbog učenika i na njima treba biti fokus obrazovnog sustava. Naša uputa jest da se taj rad s učenicima organizira u sklopu redovitog osmosatnog radnog vremena tako da nema govora ni o kakvom paralelnom i dodatnom radu – ističe Pavičin.

Neistinitom ocjenjuje tvrdnju da se nastavnicima u samoizolaciji plaća smanjuje za dvije trećine. Napominje da rad škola ne organizira Ministarstvo nego ravnatelji.

Zagreb: Sindikat zaposlenih u školstvu održao prosvjed pod nazivom "Korona škola"
1/15

– Ravnatelj, ako mu organizacijske mogućnosti dopuštaju, može učitelju koji je u samoizolaciji omogućiti i redovan rad. Ako  ravnatelju organizacijske mogućnosti to ne dopuštaju, učitelj će biti u samoizolaciji i samo za to vrijeme će mu biti smanjena plaća, ali nikako za dvije trećine nego za nekoliko stotina kuna, ovisno o visini primanja – objašnjava.

Pitanje refundacije troškova "riješit će se izmjenama Zakona o radu te smo tu apsolutno otvoreni za razgovore o modelima i načinima", kaže Pavičin, a što se tiče tehničkoga osoblja, u posljednja tri mjeseca odobreno je zapošljavanje više tehničkog osoblja nego u prvih sedam mjeseci ove godine.

– U posljednja tri mjeseca odobreno više od 300 zahtjeva, a procedura odobravanja nastavlja se i dalje – dodaje ministrov savjetnik Pavičin.

Ključne riječi

Komentara 10

SN
snicl
16:13 25.11.2020.

Podrška učiteljima!

KO
Komentar
16:20 25.11.2020.

Učitelji nisu sisavci kao što ih neki nazivaju,već odgajatelji budućih generacije,sisavce državnog novca potražite medju civilnim udrugama koje dobivaju skoro 3 mlrd. kn našeg novca.A svrha su sami sebi.

FR
freeman
16:46 25.11.2020.

Poslušajte malo profesore koliko pripreme zahtjeva online nastava.Nisu oni birali da rade u ovim uvjetima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije