Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Učenice koprivničke Srednje škole ispitale zašto se vara na ispitima

Učenicima se šalje poruka da se varalice uspinju u društvu

Testovi
Kristina Jošt/VLM
02.03.2010.
u 16:28

Učenici koprivničke Srednje škole, koji su anketirani u istraživanju, kažu da prepisuju jer imaju previše predmeta i gradiva i da profesori traže da znaju sitnice.

 - Većina učenika prepisuje na ispitima, a koriste se raznoraznim tehnikama - rekla je Nikolina Turković, učenica koprivničke Srednje škole. Ivana Rašan kaže da se kod svakog profesora prepisuje na drugi način, jer učenici već znaju kakve imaju sisteme traženja šalabahtera. Učenice su radile na projektu Kako (ne) varati na testu, zajedno s Tatjanom Kolarić i Dijanom Mateša, profesoricama engleskog jezika.

 Profesori ih potjeraju

 - Jednom me profesorica uhvatila sa šalabahterom ispod testa, no bio je okrenut naopačke pa se pravila da ga ne vidi - priča učenica Ivona Ključarić, a svi se slažu da je prepisivanje postalo velik problem.

 - Svaki se dan susrećemo s prepisivanjem na testu. Najčešće se šalabahteri skrivaju u odjeći, rukavu, nogavici i pernici. Lijepe se na đonove cipela, stavljaju na stolce između nogu ili samo ispod testa. No podatke učenici pišu i na ruku ili nogu – priča Nikolina.

 Učenice su kao dio projekta, pred ostatkom škole, odglumile i kratak igrokaz u kojem je prikazana scena sukoba između profesora i učenika koji je uhvaćen sa šalabahterom.

 - Profesori različito reagiraju na prepisivanje. Neki potjeraju van i učenik dobije jedinicu, neki ignoriraju, ponekad su i razočarani pa pitaju sve, tako da cijeli razred ispašta – kaže Ivana.

 Učenica Dunja Vargović napomenula je da između profesora i učenika nedostaje komunikacije.

 Pritisak roditelja

Svih se šest učenica koje su radile na projektu slažu da se školarce mora osvijestiti o štetnosti prepisivanja, a kako to spriječiti, pitale su njih i profesore te su podatke stavile na plakate. Učenici su naveli da imaju previše predmeta za koje treba mnogo učiti te da i neredovito uče. No kažu da profesori imaju prevelike zahtjeve, jer očekuju da se zna svaka sitnica, a opterećuje ih i želja da se roditelji njima ponose. Glasovali su za više manjih testova, istraživačku nastavu, izbacivanje suvišnog gradiva i samostalne projekte. Profesori pak misle da je glavni problem što se učenicima šalje poruka kako rad i trud nisu isplativi te primjećuju da “varalice” uspijevaju i uspinju se na društvenoj ljestvici. Kažu da pogrešno misle da su profesori krivi za veliku količinu gradiva.

Komentara 1

PK
ptica.kos
21:15 03.03.2010.

dok napišeš šalabahter več naučiš pola.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije