Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Učenicima na sjeveru zemlje zanimljivija strukovna škola od gimnazije

Učenice su ambicioznije od svojih vršnjaka, posebno u Međimurskoj županiji, gdje ih studirati želi gotovo 30 posto više nego dječaka
21. siječnja 2017. u 08:00 1 komentara 546 prikaza
učenici i Ivo Žinić
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Više od 66 posto učenika osmih razreda iz četiri sjeverne hrvatske županije iskazuje želju da u budućnosti pohađa visokoškolsko obrazovanje. U Zagrebačkoj županiji studirati ih želi čak 69,6 posto. No, to još uvijek nije ni blizu željama tadašnjih osmaša u Gradu Zagrebu u kojem je 2014. godine provedeno isto istraživanje pokazalo da ih studirati želi gotovo 83 posto.

Relativna većina učenika – 40% iz četiri sjeverne hrvatske županije iskazuje želju za upisom četverogodišnjih strukovnih programa, a gimnaziju ih želi upisati nešto manje od 25 posto. U Zagrebu je gimnaziju želio upisati gotovo svaki drugi osmaš, odnosno njih 46,9 posto.

Željka Markić PISMO JOKIĆU U ime obitelji: Neka profesori najboljih učenika recenziraju prijedlog kurikuluma knjižnica Najčitanije u 2015. Lektirni naslovi najposuđivaniji u hrvatskim knjižnicama

Projekt istraživanja “O učenju 2015./16.” u četiri županije, Krapinsko zagorskoj, Međimurskoj, Varaždinskoj i Zagrebačkoj, proveli su znanstvenici Instituta za društvena istraživanja dr. Boris Jokić i Zrinka Ristić Dedić.

Projekt je proveden radi istraživanja razvijenosti kompetencija “učiti kako učiti” kod učenika četvrtih i osmih razreda osnovne škole i nastavlja se na projekt “O učenju u 2014.” u kojem su sudjelovale sve osnovne škole Grada Zagreba.

Istraživanje je pokazalo da studirati želi većina učenica, njih čak 76,2 posto, te znatno manje učenika – njih 55,9 posto.

No, želja za studiranjem nije jednaka kod dječaka iz svih županija. Kao studenta u budućnosti sebe vidi samo nešto više od 47 posto učenika u Međimurskoj županiji, dok u Zagrebačkoj županiji studirati želi 62,4 posto osmaša.

Razlika između djevojčica i dječaka najveća je u Međimurskoj županiji i iznosi gotovo 30 posto.

U toj županiji studirati želi 74,7 posto djevojčica i 47,6 dječaka. Istraživanje je također pokazalo da i obrazovanje roditelja utječe na odabir njihove djece. Zanimljivo je također da nešto više od 65 posto učenika iz četiri županije smatra da njihovi roditelji očekuju da će u budućnosti studirati.

>> Učenici škole u Hrvatskoj novo polugodište započeli - uniformama

auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
  • campa:

    Ništa čludno.Ionako se u Hrvatskoj teško pronalazi posao fakultetski obrazovanih.Večina školaraca već i sad prije završenog obrazovanja razmišlja o odlasku i zapošljavanju vani.Kao fakultetski obrazovani mogu nači posao samo kao infoermatičari,inžinjei elektrotehnike,lječnici odnosno u struci.Na zapadu se najlakše zapošljavaju u ... prikaži još! proizvodnji pa zato i naša djeca tako razmišljaju jer kod nas nemaju perspektivu ili rade za minimalac.