Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezolucija Zemlja

Učenici tri dana oslikavali murale o zaštiti okoliša pa pitali - kad ćemo ponovno?

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell
1/16
16.01.2023.
u 18:05

Jedna srednja i jedna osnovna škola u Splitu dobile su impresivne 3 četvorna metra velike murale, a oslikavanje je bilo popraćeno oduševljenjem i pozitivnim reakcijama nastavnika i drugih učenika škole

Dvije splitske škole – jedna osnovna i jedna srednja – prošlog su tjedna dobile nove „zelene“ murale na svojim zidovima zahvaljujući Udruzi za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, OTP banci koja je poduprla projekt crtanja murala te najvećem ekološkom projektu u Hrvatskoj pod nazivom „Rezolucija Zemlja“ u organizaciji Večernjeg lista.

Dvodnevno oslikavanje murala u osnovnoj školi Visoka u Splitu bio je zabavan izazov za njezine učenike i volonterke udruge, a nakon oslikavanja koje je potrajalo 12 sati na površini od 3 četvorna metra „izniknuo“ je mural koji prikazuje ugroženost morskog okoliša, otpad u moru i njegov utjecaj na morski živi svijet. U oslikavanju je sudjelovalo 10 učenika, jedna nastavnica i dvije volonterke udruge Sunce, Olena i Yuliia.

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

Olena je autorica finalne skice murala koju je napravila po uzoru na zajedničke skice učenika. Oni su sudjelovali u prethodećim edukativnim radionicama o zaštiti prirode i okoliša s naglaskom na otpad iz mora. Učenicima će odsada mural biti svakodnevni podsjetnik na izlazu sa sata biologije i kemije na potrebu za zaštitom mora, morskih biljaka i životinja što je u konačnici važno da sve nas.

Bojama i materijalima koje je osigurala tvrtka JUB nije im bio problem oslikavati mural na zidu hodnika svoje škole. Dapače, dolazili bi prije nastave kako bi mogli dati svoj doprinos kistom. Tvrde da su se jako zabavili, naučili biti strpljiviji i pažljiviji, i već pitaju kada će moći sudjelovati u kreiranju nekog novog školskog murala.

Učenici škole i volonteri udruge Sunce oslikali su i 3 metra četvorna školskog zida Ekonomske i upravne škole akrilnim Jupol bojama. Oslikavanje je trajalo 10 sati, a 8 učenika škole je pomoglo bez mnogo oklijevanja. Osim toga, učenici su putem prethodnih edukacija o zaštićenim područjima te zaštićenim biljkama i životinjama Hrvatske upotpunili svoje znanje o ovim temama. U tome su im pomogle volonterke udruge Sunce, Olena i Angela, kao edukatorice.

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

Oslikavanje je bilo popraćeno oduševljenjem i pozitivnim reakcijama nastavnika i drugih učenika škole. Naredala su se pitanja hoće li osvanuti novi mural u školi i mogu li kako pomoći. Ponos i zadovoljstvo završnim izgledom murala je osjećalo svih osam učenika koji su pomogli u oslikavanju. Nije im, kako su sami oduševljeno priznali, teško pao izostanak s nastave, a svi su bili posvećeni i predani svom dijelu zadataka.

- Sigurni smo da će svaki polaznik škole odsada prepoznati što mural prikazuje, znati nabrojati hrvatske nacionalne parkove i parkove prirode, i možda se sjetiti neke zaštićene biljke i životinje specifične za neko zaštićeno područje – kazali su u udruzi Sunce.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije