REZOLUCIJA ZEMLJA

Jedna tvrtka iz Međimurja već preko 20 godina pomaže ljudima diljem svijeta

Rezolucija Zemlja
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/2
14.11.2022.
u 09:57

Najveća ekološka akcija u Hrvatskoj Rezolucija Zemlja okruglim stolom predstavila nove tehnologije gospodarenja otpadom

Zaustavljanje klimatskih promjena iziskuje iskustvo i posvećenost. Zato je nužno skupiti niz stručnjaka koji će donijeti nova razmišljanja, tehnologije i razmjenjivati ideje. Upravo na tome poradio je Večernji list, koji je u suradnji s tvrtkom Tehnix okupio eksperte iz područja ekologije, koji su zajedničkim idejama donijeli niz realno primjenjivih strategija i istaknuli važne pojedinosti kada je riječ o održivom gospodarenju otpadom.

Podsjetimo, sve je krenulo najvećom ekološkom akcijom u Hrvatskoj, Rezolucija Zemlja, tijekom koje su široke mase sudjelovale u čišćenju okoliša, ali i podizanju svijesti o ovoj temi. Sakupljeno je 121 kilograma otpada te čak 512 tona recikliranog papira. Više od 8.000 volontera sudjelovalo je u čak 47 akcija održavanja okoliša. Rezultate, ali i cijelu akciju možete vidjeti ovdje.

Kompostiranje: budućnost gospodarenja otpadom

Okrugli stol podijeljen je u pet tematskih cjelina: odlagati, prikupljati, reciklirati, uporabiti te na kraju naplatiti gospodarenje otpadom. U tom procesu, kompostiranje je naglašeno kao jedna od ključnih faza kojoj se u javnosti daje premalo važnosti. Kao pozitivan primjer dobre prakse istaknut je grad Koprivnica. Naime, radi se o drugom gradu po razvrstavanju otpada, a cijela priča počela je 2004. godine kada je postavljeno prvo reciklažno dvorište. Cijelo vrijeme razmišljali su kako proizvoditi kompost, s obzirom na to da su grad gdje se kompost može doista i iskoristiti. Sada stvaraju kompost prve klase.

Bivši ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske, Slaven Dobrović istaknuo je kako samo sortiranje otpada nije dovoljno.

- Samo odlaganje otpada tek je početak procesa. Nakon toga valja vidjeti što je od tog otpada iskoristivo. Treba istaknuti da je važno da se sortirani otpad ne uništi i da iz toga izvučemo vrhunski kvalitetan kompost – rekao je.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Upravo je Tehnix zaslužan za mnoga primjenjiva rješenja po pitanju otpada. Konkretno, razvili su strojeve koji olakšavaju cijeli proces, pomogli mnogim gradovima da postanu ekološki bolji i svjesniji te unaprijedili način brige o okolišu. U svom govoru, direktor tvrtke Tehnix Đuro Horvat zahvalio se Večernjem listu, ali i prisutnim gostima.

„Ideja Večernjeg lista je bila jako dobra i svježa i mi smo je podržali tako da, svi koji u svojim gradovima doprinosimo ekologiji, donesemo jedan zdraviji pogled na pitanje kako društvo ide naprijed u zaštiti planete Zemlje. Ta tema iziskuje puno mudrosti, znanja, vještine i dobrih primjera iz prakse“ – istaknuo je Horvat.

O kompaniji Tehnix

Kompanija Tehnix vodeća je eko industrija u svijetu. Poslovni cilj Tehnix-a je razvijati i proizvoditi najbolje tehnologije kojima se postiže održivi razvoj i cirkularna ekonomija. Razvili su više od 300 strojeva i opreme za okoliš, za što su dobili stotinu svjetskih priznanja i odličja. Razvili su najbolju MO-BO-TO tehnologiju za reciklažu otpada. Primjenom spomenute tehnologije komunalni otpad postaje gospodarski resurs. Industrijskom reciklažom miješanog komunalnog otpada dobivaju 8 vrsta sirovina, proizvode eko kompost i RDF gorivo. Želja im je zajedno s partnerima razviti industrijsku reciklažu komunalnog otpada u svakom gradu, općini i županiji. Kažu: „Time ćemo doprinijeti zaustavljanju klimatskih promjena planete Zemlje“.

 

Sadržaj nastao u suradnji s Tehnixom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?