Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravstveni odgoj

Učenici neće prati zube jer mogu koristiti tek dva-tri umivaonika

pranje zubi
Antonio Bronić/Pixsell
11.09.2012.
u 19:00

Bilo bi idealno da se praksom u školi slijede pravila zdravog življenja, ali to tehnički nije posve izvedivo.

Školska je godina počela prije tjedan dana, ali đaci nižih razreda nisu počeli tjelovježbom i pranjem zuba. Po uhodanim rasporedima, tjelesnog odgoja prvašići imaju po tri sata tjedno, tek poneki prvi sat, a doručak je, kako u kojoj školi, prije nastave, poslije prvog ili poslije drugog sata. Pranja zuba u školi nema, a pitanje je hoće li ga biti.

Kapaciteti kuhinje

Na predstavljanju elemenata zdravstvenog odgoja, koji od ove školske godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uvodi u nastavu, neki su njegovi dijelovi izrečeni tek kao dobra preporuka, a interpretirani kao zadani, objašnjavaju u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

– Tjelovježba na početku nastave i pranje zuba u školi nije imperativ, već u kontekstu dobrih preporuka, onog što bi bilo najbolje. Imamo poražavajuće rezultate o tome kako dvadeset posto djece ne pere zube, kako svako treće dijete ima karijes, a i higijenske navike moraju se podići na višu razinu. To je tako, ali ne možemo od učitelja tražiti da rade nešto za što nema standardnih uvjeta – govori Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.

– Doručak je pitanje organizacije u školi, ovisno o kapacitetu kuhinje i sl. Što u slučaju ako škola i nema kuhinju ili gdje sanitarni čvorovi nisu dostatni? – napominje Filipović. Roditelji školske djece znaju dobro da u školu nose papirnate ubruse, toalet i sapun, pa im je jasno o čemu ravnatelj govori. I učitelji i nastavnici, pa i neki liječnici, komentirali su najave.

– Nema ni govora o tome da djeca peru zube u školi. Pa gdje bi stao toliki broj četkica u sanitarnom čvoru s dva ili tri umivaonika?! – čuli smo od nastavnice jedne zagrebačke osnovne škole, a na nju se nadovezala i stomatologinja:

– Temeljito četkanje zuba apsolutno je važno i ta se nužna navika mora steći kod kuće. Međutim, u školi bi pranje zuba donijelo više štete nego koristi. Gdje bi ih držali? Padale bi posvuda u onoj gužvi, đaci bi se s njima nabacivali, i tu bi se streptokok začas raširio! Rješenje bi bile jednokratne četkice za zube, ali tko bi to financirao?! – pita se stomatologinja.

Zdravstveni odgoj, koji većina roditelja pozdravlja, provodit će se kroz prirodu i društvo, biologiju, tjelesni odgoj i psihologiju, a povrh toga, dvanaest sati razredne zajednice bit će posvećeno temama iz zdravstvenog odgoja. Učit će se kako živjeti zdravo, o prevenciji ovisnosti i nasilja te o spolnoj/rodnoj ravnopravnosti i spolno odgovornom ponašanju. Namjera je upozoriti na važnost osnovnog oblika higijene i zdravog načina života, a to je proces koji traje. Škola će tu poruku prenositi učenicima, a oni je u nekim slučajevima mogu prenijeti i roditeljima.

Besplatan program

Do kraja rujna bit će gotov konačni prijedlog kurikuluma zdravstvenog odgoja, koji sastavlja niz istaknutih stručnjaka na području zdravlja. Za razliku od sličnih pokušaja proteklih godina kada je potrošeno više od pola milijuna kuna za izradu raznih programa koji nikada nisu zaživjeli u školama, ovaj kurikulum nije koštao ni kune niti će zahtijevati dodatne troškove.

Komentara 5

KO
kontras
19:23 11.09.2012.

Moj mali je išao na boravak i učiteljica mu nije dozvoljavala da poslije ručka opere zube, jer joj se nije dalio čekati dok ih on pere da izvede djecu van. On se malo s njom nadmudrivao a onda je odustao. I takve vi sad mislite obrazovati... A djeca, slabo odgojena po pitanju higijene, jedva će dočekati da ne moraju i.. piši propalo. Pomenuta škola je u kvartu Vrbani.

Avatar abakus
abakus
19:24 11.09.2012.

Evo još jednog oblika "presijecanja vrpci": uvodi se nešto za što nikakve pripreme nisu napravljene i za što uopće ne postoje uvjeti - niti će tako skoro postojati. Trla baba lan da joj prođe dan... toliko o onom bedaku Jovanoviću.. Cijela je ova priča napravljena ISKLJUČIVO radi uvuđenja spolnog neodgoja u škole. I da bi se uhljebila grupa zgubidana koja će dolaziti držati djeci pornografske predstave pod izlikom "edukacije".

JA
james49
21:46 11.09.2012.

Koliko ja znam, zubi se peru kod kuće. Uškoli eventualno treba čistiti zube koncem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije