Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Ubuduće će i izvanredni povjerenik u sistemskim tvrtkama biti dužnosnik

Novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa priprema se u Ministarstvu uprave, koje vodi Lovro Kuščević
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
17.04.2018.
u 19:04

Bit će iznimki u kojima će dužnosnik prije isteka roka od godinu dana moći prijeći na novu funkciju ili u upravu trgovačkog društva

Novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, koji je upravo u izradi, predviđa tri ključne izmjene, doznajemo od izvora bliskih Ministarstvu uprave. Prvo, novim zakonom neće se mijenjati ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, ali će duh zakona ići u smjeru da je smisao rada Povjerenstva savjetodavna, a ne represivna.

Zapošljavanje i naknade

Drugo, postojeći je zakon u određenim dijelovima nelogičan, odnosno “pretvrd” u odnosu na stvarni život, pa će se mijenjati članak 14. i 20. toga zakona prema kojima se dužnosnik godinu dana nakon isteka mandata ne smije zaposliti ili prihvatiti imenovanje kod pravne osobe s kojom je za vrijeme mandata dužnosnika bio u poslovnom odnosu te ne smije, osim iznimno, biti član uprave ili Nadzornog odbora trgovačkog društva.

Napravit će se iznimka kada će dužnosnik (odnosno predsjednici i članovi uprava trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu) to ipak moći učiniti. Razmatra se i da zabrana takvog zapošljavanja traje onoliko dugo koliko dužnosnik prima naknadu nakon završetka svog mandata. U tom kontekstu poznat je apsurdan slučaj kada Tomislav Rosandić, tada član uprave HEP-a, nije mogao postati predsjednik uprave HAC-a prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa (kako je protumačilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa) jer kao dužnosnik 12 mjeseci od prestanka mandata ne smije postati članom uprave ili Nadzornog odbora trgovačkih društava. Iako je Povjerenstvo tada zaključilo da Rosandić ne bi bio u sukobu interesa jer u njegovu slučaju ne postoji sukob javnog i privatnog interesa, budući da je riječ o dvije tvrtke u državnom vlasništvu, ipak je taj transfer bio protivan postojećem zakonu.

Novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa priprema se u Ministarstvu uprave, koje vodi Lovro Kuščević
1/8

Ubuduće takve situacije, prođu li predložene izmjene, neće biti moguće.

Treće, novim će se zakonom proširiti lista tko su sve državni dužnosnici, a u tu bi kategoriju, prema prijedlogu Ministarstva uprave, trebali spadati i ravnatelj CERP-a, članovi i predsjednici uprava javnih agencija poput Fine, HBOR-a, Hamaga, ali i povjerenici koje Vlada imenuje kada se raspuste lokalne vlasti. Posebna je novost da će po novom zakonu izvanredni povjerenik iz Zakona o izvanrednoj upravi u sistemski važnim tvrtkama također biti državni dužnosnik.

Što s vlasništvom tvrtke

Ta se odredba neće odnositi na Fabrisa Peruška jer će Zakon o izvanrednoj upravi prestati vrijediti 10. srpnja (osim neće li se mijenjati taj zakon i produljiti rok izvanrednoj upravi), a usvajanje novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa predviđeno je za četvrto tromjesečje ove godine. Dakle, nakon isteka izvanredne uprave u Agrokoru.

Da je već sada izvanredni povjerenik dužnosnik, morao bi na početku i na kraju svog mandata Povjerenstvu podnijeti imovinsku karticu, kao i podastrijeti imovinu svog bračnog ili izvanbračnog druga kao i malodobne djece.

Ali i odgovarati na pitanja o porijeklu svoje imovine, a Povjerenstvo bi o njemu moglo pokretati postupke.

SDP je u jeku afere s Antom Ramljakom, bivšim izvanrednim povjerenikom u Agrokoru, i savjetnicima iz njegove bivše tvrtke koji su dobili posao u posrnulu koncernu, tražio da se po hitnoj proceduri izmijeni Zakon o sprječavanju sukoba interesa kako bi Povjerenstvo moglo istražiti tu situaciju. No to nije prošlo jer se piše novi zakon, a Ramljak je naknadno dao ostavku u Agrokoru.

Plan je i da se ukine odredba prema kojoj dužnosnik za vrijeme mandata udjele odnosno vlasništvo u tvrtki prebacuje na odvjetnika (povjerenika), ali zabrana poslovanja te tvrtke s tijelom javne vlasti u kojoj dužnosnik obavlja svoju dužnost, naravno, ostaje.

U pripremi Zakona o sprječavanju sukoba interesa, uz Ministarstvo uprave i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, sudjeluju i Ministarstvo pravosuđa, GONG, ali i DORH. Optimistične su procjene da bi se zakon u saborskoj proceduri mogao naći u rujnu.

Komentara 2

DU
Deleted user
20:24 17.04.2018.

Tko je od vas drzavnih tzv.duznosnika odgovoran za masovnog egzodusa hrvata na zapad.... ......pitate li se vi uopce sto radite za drzavu u kojoj ste izuzetno placeni ..ali za sto... ...kako mozete proglasiti i imenovati osobu sudjenu za gospodarski kriminalinal za seficu financoja u obrani kod krsticevica.....je li pitanje obrane zemlje drzave na to spalo....

DU
Deleted user
19:48 17.04.2018.

Najveci tzv .duznosnici su potencijalno najveci koruptivni element u drzavi hrvatskoj. i u bliskoj su svezi sa najvecim poslovnim personama....bankari su iskljuceni jer oni su kasta za sebe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije