Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTRAGA SE NASTAVLJA

Ubojice haićanskog predsjednika predstavljali se kao agenti DEA? Četvorica osumnjičenih ubijena

REUTERS
08.07.2021.
u 09:10

Veleposlanstvo je 53-godišnjeg predsjednika, kojeg su kritičari smatrali autokratom, nazvalo "istinskim državnikom ... posvećenim napretku demokratske tranzicije naše zemlje i borbi protiv korupcije". Veleposlanstvo je reklo da je Moise "umro u obrani demokracije".

Četvorica osumnjičenih ubijena su, a dva uhićena nakon ubojstva haićanskog predsjednika Jovenela Moisea, priopćila je policija u srijedu navečer. Trojica policajaca bila su uhićena, ali su u međuvremenu pušteni, rekao je policijski zapovjednik Leon Charles u televizijskoj emisiji.

Daljnji detalji o potrazi za napadačima nisu objavljeni. Moise je ubijen u noći na srijedu u napadu na njegovu rezidenciju u blizini glavnoga grada Port-au-Princea. Skupina neidentificiranih ljudi, od kojih neki govore španjolski i engleski, napala je njegov dom i ustrijelila Moisea.

Njegova supruga Martine teško je ranjena u atentatu i prebačena je u bolnicu u Miamiju, rekao je međunarodnim medijima haićanski veleposlanik u SAD-u Bocchit Edmond. Haićansko veleposlanstvo u Washingtonu opisalo je Moiseovo ubojstvo kao "dobro koordinirani napad visoko obučene i teško naoružane skupine".

Veleposlanstvo je 53-godišnjeg predsjednika, kojeg su kritičari smatrali autokratom, nazvalo "istinskim državnikom ... posvećenim napretku demokratske tranzicije naše zemlje i borbi protiv korupcije". Veleposlanstvo je reklo da je Moise "umro u obrani demokracije".

Lokalni mediji izvijestili su da su se napadači predstavljali kao službenici američke Uprave za borbu protiv droge (DEA). Izvješća o umiješanosti DEA-e bili su "apsolutno lažni", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price.

Haiti je godinama u dubokoj političkoj krizi, a prosvjedi protiv Moiseove vladavine paralizirali su zemlju. Moise je zemljom vladao dekretom otkako njegova administracija nije održala zakonodavne izbore u listopadu 2019. Haiti nije imao parlament od početka novog zakonodavnog razdoblja u siječnju 2020. godine.

Privremeni premijer Claude Joseph ranije je osudio atentat kao "nehumani i barbarski čin" i rekao da sigurnosne snage imaju situaciju pod kontrolom te pozvao Haićane da ostanu mirni. "Demokracija i republika će pobijediti", rekao je.

Predsjednički i parlamentarni izbori u zemlji, kao i ustavni referendum, sada su zakazani za 26. rujna. Još se ne zna tko će naslijediti Moisea na mjestu predsjednika, niti tko će preuzeti vlast.

 

Ključne riječi

Komentara 4

AP
Ante Potina
21:10 08.07.2021.

banane

Avatar bimbopus
bimbopus
12:27 08.07.2021.

Niš bez CIA-e , tu je sve jasno onaj koji upravlja tom orga izacijom upravlja odnosno terorizira cijeli svijet .

SO
Sotona
12:05 08.07.2021.

Molžemo to razumijetim kako želimo sa nula pred znanja nema ni komentara . osim "zna se" !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije