Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločin u Đakovu

Ubojica s osmijehom ušao u zgradu suda: 'Iskoristio je dobrotu socijalne radnice'

Andrija Drežnjak
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/12
11.07.2019.
u 23:22

Zbog opasnosti od bijega, kao i od ometanja istrage te ponavljanja djela, Drežnjaku je određeno mjesec dana istražnog zatvora

Socijalna radnica Blaženka Poplašen (50) pokopana je danas na mjesnom groblju u Selcima Đakovačkim, a njezina ubojicu i štićenika Andriju Drežnjaka (61) u isto su vrijeme uvodili u osječki zatvor.

– Kao da predsjednika vode – prokomentirao je on kada je ugledao novinare pred zgradom suda u Osijeku. Nije djelovao uzrujano, nije pokazivao kajanje, a na licu mu je bio osmijeh.

‘Podmukao zločin’

Tereti ga se za teško ubojstvo svoje skrbnice Blaženke Poplašen i pokušaj teškog ubojstva njezina kolege pravnika Ivana Pavića (35), kojima je pucao u glavu u utorak oko podneva u Centru za socijalnu skrb u Đakovu. Ubio ju je, navodi se, “na podmukao način”.

Iskoristio je dobrotu socijalne radnice koja se godinama o njemu brinula, kao i povjerenje zaštitara na ulazu kako bi se ušetao u zgradu Centra i počinio zločin – objašnjavaju nam izvori bliski istrazi. Zbog opasnosti od bijega, kao i od ometanja istrage te ponavljanja djela, Drežnjaku je određeno mjesec dana istražnog zatvora. Kada je pronađen u polju uz autocestu na izlazu iz Đakova, osam sati nakon zločina, uz sebe je imao, podsjetimo, pištolj, više od 10.000 kuna i putovnicu pa se pretpostavlja da je planirao pobjeći iz Hrvatske.

Stravična tragedija u Đakovu otkrila je sve slabosti sustava. Četiri policajca PP-a Đakovo disciplinski će odgovarati jer nisu, utvrdio je interni nadzor, poduzela sve potrebne korake kada su, još 17. svibnja, djelatnici Centra pismeno upozorili policiju da ih Andrija Drežnjak i njegov otac (95) često posjećuju, verbalno su agresivni i da bi Andrija mogao imati pištolj. S dužnosti su udaljeni načelnik PP-a Đakovo Rudolf Kolarić te policajac S. M. koji je bio zadužen za taj predmet. Kolarić je đakovačku policiju vodio više od desetljeća, a sva četvorica policajci su s barem 20 godina iskustva i nikada nije bilo, kažu kolege, ozbiljnijih pritužbi na njihov rad. Još jedna djelatnica Centra za socijalni rad Đakovo danas je ujutro prijavila policiji da joj je stranka prijetila na internetu. Na komemoraciji za pokojnu Blaženku socijalni su radnici poručili: “Ništa nas neće pokolebati...”. Mole se za kolegu Pavića, čiji je život ugrožen.

– Pacijent je u teškom stanju te se i dalje provode mjere intenzivnog liječenja – kazali su u KBC-u Osijek.

Paradoks zaštite radnika

Status službene osobe, koji će socijalni radnici dobiti izmjenama Kaznenog zakona, neće im donijeti nove ovlasti ni proširiti dosadašnje, nego će ih osnažiti u radu.

– Status službene osobe znači posebnu pravnu zaštitu u slučaju napada ili prijetnje. Postupak protiv počinitelja pokreće se tada po službenoj dužnosti, kao kad je riječ o napadu na policajca. Taj status neće riješiti sve, ali poruka je da se nasilje neće tolerirati – objašnjava Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika. Socijalni radnici godinama su upozoravali na paradoks da prijetnje zbog svojeg posla, kojima su izložene čak i njihove obitelji, sami moraju procesuirati privatnim tužbama. Nakon tragedije u Đakovu premijer im je to napokon obećao.

Reagirali su i iz Sindikata Porezne uprave.

– Zar se i kod nas mora dogoditi tragedija da bi nadležne institucije počele raditi svoj posao i zaštitile nas? – pita Snježana Mesek, sindikalna povjerenica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika u Poreznoj upravi, jer i porezni su inspektori izloženi vrijeđanju, prijetnjama i pokušajima fizičkog nasrtanja. Siniša Kuhar, glavni tajnik državnoslužbeničkog sindikata, još je u veljači, nakon napada nožem na socijalnu radnicu u Međimurju, upozorio na nedorečenost Kaznenog zakona kada je riječ o napadima na službene osobe.

– Zakon široko definira službenu i vojnu osobu, da bi zatim uredio prisilu i napad samo na neke od njih pa ispada da je potrebno čekati da se nekoga prebije ili ubije kako bi ih Kazneni zakon „prepoznao“. Takva praksa prigodnog ubacivanja novih „štićenika“ u KZ za posljedicu ima to da neki uvijek ostaju nezaštićeni i neprimijećeni – upozorava Kuhar.

Komentara 14

Avatar ljubazan
ljubazan
01:11 12.07.2019.

Nemojte biti bezobrazni i nemojte pisati gluposti. nemojte pisati da mu je pomagala. kako mu je pomagala, vaša ministrica vam je kazala da mu je pomagala sa savjetima .Stavite se u situaciju jednog čovjeka koji prima socijalnu pomoć i ne može da sastavi kraj sa krajem, ovisan je o nekim budalama koji sjede u foteljama a mi ih plaćamo, da ga je ona pomagala .On sigurno ne bi bio glup i da je ubije, ja isto neću ubiti svog pekara. Ako sutra ujutro treba da idem po kruh. zašto ju je podmuklo ubio, on je otišao na mjesto, gdje je njegova takozvana pomoćnica bila i tamo ju je ubio, nemojte osuđivati čovjeka kojeg ste vi upravo prisilili ,da napravi ubistvo, zahvaljujući vama i vašoj državi ,dešavaju se takve stvari, koje se ne bi smeli dešavati ,ali samo radi toga što ste svi nesposobn,i korumpirani i bezobrazne, počevši od doktora, pravosuđa, socijalni djelatnika, zdravstvenih djelatnika i političara, sve je lažno i korumpirano, samo kada se nešto desi, onda se javljate i tražite, Tko je kriv, ako nije kriv vi ćete ga okriviti, sram vas

DU
Deleted user
06:06 12.07.2019.

Iz meni poznatih primjera mogu samo napiasti da je velika većina korisnika njihovih usluga nezadovoljna njihovim radom i ponašanjem , bahatost je nerjetko prisutna kao i kod svakog tko radi pod okriljem države , nekima moraš pristupiti kao božanstvu , a i sitni darovi nisu na odmet da si popraviš rejting , vrijeme je da se provjetre ti prostori u državnoj upravi , da se provodi redovita edukacija kako u ponašanju prema korisniku tako i na provodjenju zakona i prava onih kojima je to namijenjeno

Avatar Dumen
Dumen
06:31 12.07.2019.

"Nije djelovao uzrujano, nije pokazivao kajanje, a na licu mu je bio osmijeh." Riješio se tereta sad je u duši slobodan. Čista psihologija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije