Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPOVIJEST

"Ubio sam u Vukovaru, želim kaznu odslužiti u Hrvatskoj"

18.02.2002.
u 00:00

* IPTF-u želim otkriti mnoge potankosti o zločinima vojske RS u to doba u Hrvatskoj - kaže Manojlović

ZAGREB - Prema pisanju sarajevskog dnevnika Dnevnog avaza, u njihovu se redakciju javio Gradiša Manojlović (47), državljanin Hrvatske, koji je osuđen na devet godina zatvora zbog ubojstva Petra Mirkovića, jednog od zapovjednika srpske vojske u okupiranom Vukovaru.

Manojlović je, prema optužnici tužiteljstva Okružnog suda Belog Manastira, 24. lipnja 1995. u Borovu Naselju na svadbi ubio Petra Mirkovića. Ispalio mu je devetmilimetarski metak u zatiljak pa je Mirković preminuo nakon šest dana. Odmah je pritvoren u Belome Manastiru, a kada su unproforci preuzeli kontrolu nad zatvorom, obratio im se i ispričao o zločinima koje su na tom području počinili pripadnici vojske RS. Tvrdi da mu je jednom prišao bivši upravnik zatvora u Bijeljini i tražio od njega 20.000 DEM za oslobođenje. Na tu ponudu nije pristao pa su ga 15. travnja 1997. na silu i nezakonito premjestili u zatvor u Bijeljini, u kojemu mu se sudilo kao državljaninu RS. Osuđen je na sedam godina, no Vrhovni mu je sud povisio kaznu zatvora na devet godina. Potom su ga premjestili u bijeljinski zatvor u Kuli, u kojem i danas izdržava kaznu.

Sarajevskom je novinaru Gradiša Manojlović kazao kako je komandanta srpske vojske ubio jer ga je počeo zlostavljati. Nikada za agresije na Hrvatsku nije želio pristupiti u vojsku Republike Srpske. Tvrdi da su ga mnogi na to prisiljavali, no on to nije htio. Sve je tolerirao dok ga Mirković nije počeo napadati. Čak mu je, tvrdi, i bombu bacio na kuću.

- Svjestan sam svoje odgovornosti. Problem je u tome što su mi hrvatske vlasti trebale suditi jer se zločin dogodio u Hrvatskoj, a i kaznu bih trebao odslužiti u Hrvatskoj. Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman još 1996. godine amnestirao je sve slučajeve, osim ratnih zločina, ali to njima nije važno. Osim toga, u kontaktu sam s pripadnicima IPTF-a kojima želim otkriti mnoge potankosti o tome što su pripadnici vojske RS činili u to doba u Hrvatskoj - kategoričan je Manojlović, koji je spreman ići do kraja kako bi se otkrila istina, prenosi Dnevni avaz.

L. Ive

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije