Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUD OPET PREINAČIO ODLUKU

Ubio je iz koristoljublja, osuđen je na 10 godina, a VKS kaže da kaznu mora izdržati do kraja

policijske lisice
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
11.05.2022.
u 14:41

Vasić je bio optužen za teško ubojstvo iz koristoljublja, no 2011. sudilo mu se u odsutnosti jer je u to vrijeme služio kaznu od devet i pol godina zatvora  za drugo kazneno djelo, a tu je kaznu služio u Sremskoj Mitrovici

Marko Vasić, koji je u svibnju 2011. na Županijskom sudu u Osijeku osuđen na 10 godina zatvora zbog teškog ubojstva iz koristoljublja ipak neće izaći na uvjetni otpust, iako mu je Županijski sud u Varaždinu uvjetni otpust odobrio.

Na tu odluku suda žalio se varaždinski ŽDO, a njihovu žalbu usvojio je Visoki kazneni sud (VKS). Oni su preinačili odluku Županijskog suda u Varaždinu te su Vasiću odbili molbu za uvjetni otpust, uz obrazloženje da bi "odluka o odobravanju uvjetnog otpusta osuđeniku bila pogrešna te je potrebno nastaviti s izdržavanjem kazne zatvora do njenog isteka u travnju 2023."

Zanimljivo je da je ovo u zadnja dva mjeseca, barem koliko je javno poznato, drugi put da je VKS nakon žalbe tužiteljstva intervenirao u odluke Županijskog suda  u Varaždinu vezano za molbe osuđenika za uvjetni otpust. Naime, preinačili su i odluku kojom je varaždinski sud odobrio uvjetni otpust Luki Mataniću, jednom od osuđenika za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića. On služi kaznu do 16 godina, no iako mu je varaždinski sud uvjetni otpust odobrio, VKS je to odluku, kao i u Vasićevom slučaju preinačio te Matanić, kao i Vasić iza rešetaka ostaje do kraja izrečene kazne.

Prisutna bila i kćer napadnutog

Što se tiče Vasića, on se teretio da je 5. listopada 1997. u Dardi ubio D.K. iz Darde, vlasnika kuće u koju je nasilno ušao tražeći novac. Vasić je bio jedan od trojice maskiranih i naoružanih muškaraca u vojnim odorama koji su tog dana oko 21 sat upali u dom D. K. Tko su bili Vasićevi "kompanjoni", ni danas se ne zna. Prijeteći, zatražili su sav novac koji ima. D.K. im je novac odbio dati, a u njega je  tada iz "škorpiona" ispaljeno deset metaka. Tri su ga pogodila, na mjestu je preminuo.

Vasića  se teretilo da je ispalio smrtonosne hice, a to je utvrđeno jer se D.K.  branio te je iz svog pištolja ispalio šest hitaca pri čemu je ranio napadača.  Istražitelji su potom DNK analizom nađenih tragova i usporedbom s krvlju Vasićeve majke utvrdili da je Vasić bio u kući. Na podlaktici ima tragove rane, no on je tvrdio da je to rana iz rata. Napadači su iz kuće odnijeli 50.000 tadašnjih njemačkih maraka koje su pronašli iza ormara. U trenutku tragedije u kući je bila i vlasnikova 16-godišnja kći, koja se skrila ispod stepenica.

Vasić je bio optužen za teško ubojstvo iz koristoljublja, no 2011. sudilo mu se u odsutnosti jer je u to vrijeme služio kaznu od devet i pol godina zatvora za drugo kazneno djelo, a tu je kaznu služio u Sremskoj Mitrovici. Hrvatska je prije odluke da mu se sudi u odsutnosti, četiri godine bezuspješno tražila njegovo izručenje. Do kojeg je u međuvremenu očito došlo, ako je tražio uvjetni otpust.

VIDEO Šokantne fotografije ranjenih vojnika u Azovstalu: 'Svijet mora vidjeti uvjete u kojima se nalaze'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije