Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Salvatore Toto Riina

Ubio je 600 ljudi i rekao: Stvarao sam povijest

Salvatore "Toto" Riina
Foto: Wochit
1/2
27.07.2019.
u 20:59

Bio je osuđen na 26 kazni doživotnog zatvora, karijeru je počeo u kultnom gradiću Corleone, a ubijao je čak i djecu svojih protivnika

Ni za čim ne žalim, a mene neće slomiti ni ako mi daju 3000 godina zatvora – malo prije svoje smrti u studenom 2017. govorio je Salvatore Toto Riina (87), capo di tutti capi sicilijanske Cosa nostre svojoj supruzi Ninetti Bagarelli (73).

Prvo ubojstvo s 19 godina

U to vrijeme Riina je bio u dugogodišnjem zatvoru jer je bio osuđen na 26 kazni doživotnog zatvora zbog najmanje 600 ubojstva koja je ili naredio ili sam počinio. Među tim ubojstvima, bila su i ubojstva Giovannija Falconea i Paola Borsellina, dvojice talijanskih istražnih sudaca, najzaslužnijih što je 1986. pred sudom u Palermu počeo mafijaški megaproces u kojem je optužnicom napisanom na 8600 stranica bilo obuhvaćeno 475 mafijaša optuženih za 90 ubojstva, otmice, prostituciju, drogu... Zahvaljujući Falconeu i Borsellinu, megaproces je završio osuđujućom presudom za 338 mafijaša, koji su zajedno dobili 2700 godina zatvora. Uspjeh u sudnici Falcone i Borsellino platili su najvećom mogućom cijenom – svojim životima.

Falcone je ubijen u svibnju 1992. zajedno sa suprugom i trojicom tjelesnih čuvara. Da bi ga likvidirala, mafija je po Riininoj zapovijedi postavila 400 kilograma eksploziva pod nadvožnjak kojim je Falcone trebao proći. Dva mjeseca poslije, također u eksploziji, ubijen je i Borsellino, a šokirana talijanska država konačno je odlučila zadati snažan udarac mafiji. Posljedica toga bila je i operacija Zvijer, koja je godinu dana nakon Falconeove likvidacije završila uhićenjem Tota Riine, koji se do tog trenutka skrivao nevjerojatne 23 godine.

– Ponosan sam na sve što sam činio. Stvarao sam povijest – kazao je poslije Riina na jednom od svojih suđenja. Na istom je mjestu tvrdio da on za Cosa nostru nikada nije čuo.

– Ne znam ni za kakvu mafiju – besramno je u sudnici ustvrdio čovjek kojeg su mnogi u Italiji, a i šire, smatrali jednim od najozloglašenijih i najokrutnijih mafijaških bossova, kojeg su još zvali i Zvijer i Kratki.

Toto Riina rodio se 16. studenog 1930. u Corleoneu, gradiću na Siciliji, koji je planetarno postao popularan nakon što je Francis Ford Coppola režirao “Kuma”. Budući mafijaški capo di tutti capi bio je sin siromašnog seljaka kojem su otac i brat stradali dok su pokušavali izvući barut iz neeksplodirane američke bombe. Još kao mladić Riina se okrenuo kriminalu, a svoje prvo ubojstvo počinio je kada mu je bilo 19 godina. Golim rukama zatukao je čovjeka koji mu se zamjerio. Svoj dolazak na vrh mafijaške piramide pomno je isplanirao, a taj plan uključivao je i ubojstvo Michelea Navarra, koji je 50-ih bio na čelu mafije iz Corleonea.

Rastopio tijelo u kiselini

Likvidacijom Navarre, Riina postaje šef, no Corleone mu je bio previše skučen, pa odlučuje svoje poslove proširiti i na Palermo. Vladao je čvrstom i krvavom rukom, a pod njegovim vodstvom Cosa nostra je promijenila fizionomiju orijentiravši se na nove vrste zločinačkog stjecanja bogatstva. To je uključivao trgovinu drogom, iznude, ali i terorizam, pogotovo onaj s desničarskim predznakom, a Riina se nije libio rušiti ni kulturne spomenike. Koliko je okrutan bio, svjedoči i podatak da je prekršio jedan od nepisanih zakona mafije – da se žene i djeca suparnika ne diraju. Riina je, naime, naredio otmicu 13-godišnjeg sina jednog od svojih protivnika, koji se spremao na suradnju s policijom. Dječaka je mučio te ga je na koncu zadavio, a tijelo mu rastopio u bačvi kiseline.

Ta njega nesmiljenost bila je i razlog zašto je Cosa nostrom vladao i iz svoje strogo kontrolirane i maksimalno osigurane ćelije, iako objektivno iz zatvora nije imao nikakvu kontrolu ni nad ljudima ni nad teritorijem. Umro je u bolnici u Parmi u studenom 2017., a s njim su u grob otišle mnoge tajne, poglavito one koje su povezivale mafijaše i političare. Jer veze mafije, politike i ekonomije bile su toliko isprepletene i neraskidive pa je tako Cosa nostra bila upletena i otmicu političara Alda Mora. Mora su 1978. otele i ubile Crvene brigade, a mafija im je asistirala tako što je ubila novinara koji je istraživao pozadinu otmice i tragove koji su upućivali na to da iza nje stoji Giulio Andreotti, čovjek koji je sedam puta bio talijanski premijer i višestruki ministar. Andreotti je Riini i njegovim pajdašima trebao da im smanji kazne koje su im izrečena na megaprocesu koji je protiv Cosa nostre pokrenuo Falcone, a kada je Riina čuo da se Andreotti kandidirao za predsjednika, navodno mu je poručio: – Dat ću ti ja kako ćeš biti predsjednik!

Riina je u svojoj megalomaniji bio uvjeren da je najmoćniji čovjek u Italiji, a iako se hvalio da je “Falconeu presudio kao tuni”, na kraju je Falconova likvidacija presudila njemu.

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Luring
Luring
20:55 28.07.2019.

Sve ti je oprosteno!

Avatar lola lola
lola lola
04:32 29.07.2019.

"Zahvaljujući Falconeu i Borsellinu, megaproces je završio osuđujućom presudom za 338 mafijaša, koji su zajedno dobili 2700 godina zatvora. " Zbog dobrog vladanja kazna im je prepolovljena na pola.

BA
Barbasmora
09:15 28.07.2019.

Veliki katolik i veliki mafijas i kriminalac, ubica....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije